Avsändare – Till startsidan
StartDryck & Mat#viärsystembolaget

Annas tips till svensk husmanskost

Kunskap & Inspiration

Annas tips till svensk husmanskost

I serien #viärsystembolaget delar våra butiksmedarbetare med sig av sina favoriträtter och matchande drycker. Här möter du Anna i Hörby!

anna-wilkmar1270x714.jpg

Anna Wilkmar är en fena på olika värdinnelösningar – tips och trix inom matlagningen som gör smakupplevelserna till en succé. Du hittar henne i vår butik Nya torg i Hörby.

Annas middagstips

– Om jag ska favorisera ett kök så blir det absolut den svenska husmanskosten. Med en salig blandning av syra, sälta och sötma kan det däremot vara en utmaning att hitta den perfekta drycken till. Ibland kan man möta sötman, andra gånger är det smartare att lägga till en smak som inte fanns tidigare.

Det allra säkraste kortet till svensk husmanskost är nog en mörk lageröl.

– Svenskens sill kan mycket väl bäras upp av en riesling som har lite restsötma och en tydlig syra – med eller utan alkohol. Till kräftorna fungerar ett veteöl klockrent. Det lättar upp och tar udden av den salta kräftlagen med sin mjuka bananklingande fruktiga ton. Men det allra säkraste kortet till svensk husmanskost är nog en mörk lageröl. Den har lagom beska, sirapstoner i sötman och aromer som klingar väl ihop med det salta i rätter som bruna bönor och fläsk, köttbullar med mos och lingon eller sjömansbiff.

Under hela mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat med mat och dryck och samlat på mig många tips och trix. Något jag gärna delar med mig av är att tillsätta en centiliter av vinet man ska dricka precis innan servering. Det ger en fin brygga mellan dryck och tallrik som hjärnan registrerar.

Hitta dryckerna

Frisk & Fruktig riesling med viss sötma 
Veteöl
Mörk lageröl