Cider och must till Annas veganska soppa
I serien #viärsystembolaget delar våra butiksmedarbetare med sig av sina favoriträtter och matchande drycker. Här möter du en av våra medarbetare i Sala!
Anna Gröning i Sala är ett passionerat Depeche Mode-fan som konsumerar stora mängder japanska tecknade serier och älskar färgen rosa.
Annas middagstips
– Jag har ett stort intresse för mat och dryck och äter själv mycket vegetariskt. En av mina specialiteter till middag är att laga olika varianter av vegansk soppa.
Jag har ett eget recept på blomkålssoppa med tryffelolja som jag gärna kombinerar med torr äppelcider eller äppelmust. Äppelsmaken matchar soppans sötma och bubblorna i cidern hjälper dessutom till att lätta upp den krämiga konsistensen.
Äppelsmaken matchar soppans sötma
Annas recept på blomkålssoppa
Cirka 4 portioner
1 blomkålshuvud
1 gul lök
3 deciliter naturella cashewnötter
1 matsked rapsolja
1 tärning grönsaksbuljong eller motsvarande mängd allkrydda
6 deciliter vatten
Salt och peppar
Timjan
Tryffelolja
Eventuellt torr sherry och torkad svamp
Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna dagen innan. Dela blomkålen i mindre buketter och lägg i en kastrull. Tillsätt vatten och allkrydda eller grönsaksbuljong. Låt koka i drygt 30 minuter tills blomkålen är väldigt mjuk och en del av vattnet har kokat bort.
Hacka och fräs löken i olja i en stekpanna tills den blir mjuk och gyllenbrun. Häll över löken och nötterna i blomkålsvattnet och mixa allt med en stavmixer tills soppan blir helt slät. Smaka av med salt, svartpeppar och timjan.
Vill du ha soppan lite extra lyxig kan du tillsätta en skvätt sherry och smula ner lite torkade kantareller.
Toppa med några droppar tryffelolja precis innan servering!