Avsändare – Till startsidan
StartDryck & Mat#viärsystembolaget

Matilda älskar renskav

Kunskap & Inspiration

Matilda älskar renskav

I serien #viärsystembolaget delar våra butiksmedarbetare med sig av sina favoriträtter och matchande drycker. Här möter du en av mörbybutikens stoltheter!

Matilda Berg jobbar i vår butik i Mörby centrum, Stockholm. Hon har tidigare bott i Luleå och kan burka med snöskoter.

Matildas middagstips

– Jag älskar en riktigt redig renskavsgryta. Gärna med egenplockade kantareller, sherry och lite lingon. Det kombinerar jag helst med en svensk mörk lager. Ölet erbjuder en balans av tydlig beska och fyllighet men ger ändå en liten sötma. Den kombinationen gifter sig väldigt bra ihop med den feta grytans sälta och sötma, till skillnad mot till exempel ett rött vin där vinet lätt kan framstå som kärvt och bittert ihop med lingonen.

Självklart ska det vara mammas recept på renskavspanna.

– I en alkoholfri öl letar jag efter samma komponenter av tydlig beska och fyllighet men ändå med en liten sötma. Där rekommenderar jag bland annat Brooklyn Special Effects.

Självklart ska det vara mammas recept på renskavspanna med den hemliga ingrediensen – bacon!

Recept på renskavspanna

Ca 3–4 portioner

1 gul lök
1 paket bacon
1 paket renskav
3 dl grädde
Enbär
Svartpeppar
Salt
En handfull lingon

Gör så här:

Hacka gul lök och klipp baconet i småbitar. Stek tillsammans i stekpanna på medelvärme, utan tillsatt fett. När löken är genomskinlig och baconet blivit lite brunt, häll av på ett fat och ställ åt sidan.

Behåll baconfettet och använd samma stekpanna till att steka renskaven direkt från frysen. Vänd på frysbiten med jämna mellanrum och dra samtidigt bort det kött som är färdigstekt.

När allt kött är tinat och stekt, häll tillbaka lök och bacon och häll på grädden. Krydda med salt, peppar och krossade enbär – kom bara ihåg att inte äta enbären.

Låt puttra några minuter och smaka av. Garnera med lingon innan servering. Servera med ris alternativt matvete och en god sallad.

Hitta dryckerna

Mörk lager från Sverige
Alkoholfri öl med tydlig beska