Avsändare – Till startsidan
StartDryck & Mat#viärsystembolaget

Öl med sälta till färska havskräftor

Kunskap & Inspiration

Öl med sälta till färska havskräftor

I serien #viärsystembolaget delar våra butiksmedarbetare med sig av sina favoriträtter och matchande drycker. Göteborgssonen Otto på Systembolagets Ölstudio tipsar om passande öl till både havskräftor och kladdkaka.

otto-askild 1270X714.jpgOtto Askild arbetar på Ölstudion i Göteborg. Tidigare jobbade han på bryggeri och på fritiden experimenterar han med hemmagjord mjöd eller tillbringar tid ute i naturen.

Ottos middagstips

– Havskräftor är en personlig favorit och äts de naturella är det spännande att dricka en gose till. Ölets sälta passar fint med kräftornas milda havssmak. 

Är det däremot gratinerade havskräftor på fatet har Otto ett annat tips.

– Fatlagrad ale går väl ihop med osten och den karamelliserade ytan. Det blir lite samma aromharmoni som med ett fatlagrat vitt vin.

Så till efterrätten. Går det att använda öl även där?

– Min kanske bästa öl- och matkombination är söt imperial stout med måttlig beska ihop med kladdkaka och vaniljglass. Kladdkaka är en enkel och bra dessert för den som lagt mycket tid på huvudrätten.

Kladdkaka är en enkel och bra dessert för den som lägger mycket tid på huvudrätten.

Sötman i stouten möter upp sötman i kakan, samtidigt som en liten beska finns där för balansens skull. Den rostade malten bidrar med smaker av kakao och mörkrostat kaffe som går bra ihop med chokladen i kakan. Otto har sedan ett sista tips för alla göttegrisar:

–  Varför inte servera kakan med en ”beer float”? Alltså en kula glass i stouten.

Hitta dryckerna

Gose som passar till naturella skaldjur

Fatlagrad ale som passar till gratinerade skaldjur

Alkoholfri öl som passar till skaldjur

Imperial porter och stout med sötma