Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Kombinera dryck och mat
Vin till julbordet och julmaten

Kunskap & Inspiration

Vin till julbordet och julmaten

Hur ska man tänka på om man vill bjuda på vin till julmaten? Julbordet har ju så många olika rätter och smaker som spelar in. Här guidar vi dig rätt för att välja vin till julmaten.

Rött vin till julmaten

Vill du servera rödvin till all julmat på julbordet, bör vinet inte vara för strävt eller fatlagrat. Då riskerar kombinationen blir både sur och sträv i mötet med exempelvis inlagd sill och julskinka med senap.

Välj hellre ett rödvin från smaktypen Mjukt & Bärigt där strävheten lyser med sin frånvaro. Ett vin från smaktypen Fruktigt & Smakrikt med låg strävhet och ingen fatlagring är också alternativ – fruktsötman i vinet passar bra till salt skinka, köttbullarna och prinskorvarna.

Vitt vin till julmaten

Det är lite enklare att välja vitt vin till julmaten än ett rött. Vitt vin med viss sötma gör att mötet med sötsyrlig sillinläggning, salt skinka och rökt lax inte krockar på samma sätt. Vitt vin har heller ingen strävhet som stökar till det.

Vin från smaktypen Friskt & Fruktigt, med viss sötma, är alltid ett säkert kort. Druviga och blommiga viner är alternativ – de har i regel lägre fruktsyra men också smakaromer som exempelvis rosor, aprikos, honung och kryddig ton – vilka kan ge småspännande möten med julmaten – speciellt patéer, ostar och senaps- eller currysill.

Mousserande vitt vin till julmaten

Mycket av julmaten är ganska fet och salt. Då passar ett mousserande vin bra, som med sin kolsyra "lättar" upp det feta. Gärna med viss sötma som matchar det salta i maten och tar hand om syrliga sillar.

Alkoholfritt vin till julmaten

Alkoholfritt rött och vitt passar väldigt bra till julbordet. De röda alkoholfria vinerna är ofta fruktiga och mjuka samt har aningen sötma – som går bra till salt mat. Vita alkoholfria viner är fruktiga, men också friska – vilket lättar upp fet julmat. Mousserande har kolsyra som både lättar upp, men även går bra till olika ägg- och laxrätter.

På denna sida får du fler tips på alkoholfritt till julmaten.

I tjänsten Vad passar till hittar du fler drycker som passar till julmaten och julbordet.

Vin till sill och strömming

Sill och strömming är oftast inlagda med ättika, socker och olika kryddor. Det gör att rött vin kommer bli strävt och surt i mötet med maten. Ett vitt vin med sötma är bättre då sötman tar hand om syrlig inläggning på ett bättre sätt. Till stekt strömming kan ett rött utan fat och låg strävhet fungera. Mousserande vitt med sötma är också ett val som går till sill och strömming.

Vin till julskinkan

Här kan du välja rött eller vitt, beroende på smak. Dock behöver det röda vara mjukt och gärna lite fruktigt för att ta hand om syrliga i skinkan och senapen, som både kan vara söt, syrlig och stark. Ett vitt vin behöver ha viss sötma för att matcha salt skinka med senap.

Vin till Janssons frestelse

Det som är mest vinfientligt är anjovisen, som har mycket av grundsmaken umami – som i sin tur gör att rött vin upplevs strävare och syrligare. Grädden, smöret och löken är annars bra kompisar till vin. Ett rött fruktigt och mjukt vin fungerar därför, men även ett friskt vitt vin med viss sötma matchar – sötman möter salta och gräddiga i maten och fruktsyran lättar upp.

Vin till gravad och rökt lax

Här rekommenderar vi först och främst ett friskt vitt vin med viss sötma. Eller ett mousserande vitt vin. Fisken är fet och salt. Samt sötma i vinet tar hand om rökigheten bättre än ett torrt eller för den delen ett rött vin, som kommer smaka surt och strävt. Vill du ändå ha ett rött vin – välj gärna ett mjukt och bärigt – men rött vin och rökt mat går generellt dåligt ihop då kombinationen lätt blir för syrligt och strävt.

Vin till kallskuret, röror och ägg

Julbordet har ju också korvar av olika slag, kallskuret, ägg toppat med kaviar eller räkor samt kanske gubb- och skagenröra. Här kommer ett rött vin skära sig, men om du måste – välja då ett mjukt vin med låg strävhet. Vitt vin med sötma går bättre då just sötman och avsaknaden av strävhet går bättre till rökiga korvar eller ägg och röror som är fulla av grundsmaken umami, vilket i sin tur gör viner "sura" och sträva.

Kombinera dryck och mat

När vi ger förslag på dryck till mat utgår vi ofta från grundsmakerna och hur de påverkar varandra.

Sötma i maten möts gärna med en sötma i drycken. Het mat lindras också av sötma. Beskan i öl blir lägre av salt mat, men däremot förstärker beskan het mat och så vidare.

Matens aromer och vinernas aromer är också något vi tar hänsyn till eller om maten är kall, het, fet eller gräddig. I vår smakskola kan du lära dig mer om att kombinera dryck och mat.

Du kanske är intresserad av?

Kronärtskockor, man som delar kronärtskocka med kniv

Sök bland 700 maträtter

Vad passar till maten?

Tips på dryck till julmaten

Alkoholfritt vitt vin
Alkoholfritt rött vin
Must
Alkoholfri öl
Snapsar
Till alla alkoholfria drycker