Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc

Kunskap & Inspiration

Sauvignon blanc

Grön druva.

Odlas i: Stora delar av vinvärlden, främst i Frankrike och Nya Zeeland.
Kända distrikt: Sancerre och Pouilly Fumé (Loire), Pessac-Léognan (Bordeaux), Marlborough.
Smak: Ger ofta lätta, friska viner med inslag av krusbär, citrus, nässlor, svartvinbärsblad, sparris och passionsfrukt.
Passar till: Getost och till rätter av fisk och skaldjur, eller som aperitif.
Smaktyp: Vanligast i smaktypen Friskt & Fruktigt men de fatlagrade varianterna finns även i kategorin Fylligt & Smakrikt.

Frisk och aromatisk

Sauvignon blanc ger mycket aromatiska vita viner oavsett var de odlas. Doften påminner om svartvinbärsblad, nässlor och citrus eller grön, knappt mogen frukt, som äpple och krusbär eller till och med grön paprika. I smaken finns samma aromer, tillsammans med en tydlig fruktsyra, och vinerna är så gott som alltid torra.

Eleganta till fylliga

Det är i Loiredalen i västra Frankrike, och framför allt i byarna Sancerre och Pouilly Fumé, som sauvignon blanc har sin hemvist. Här är vinerna eleganta och friska. Smaken påminner om krusbär, passionsfrukt, gröna äpplen och mineral. I vinerna från Pouilly Fumé kan man ibland ana en liten rökig ton, precis som namnet fumé, rök, antyder.

Ofta är vinerna lagrade på ståltankar, men vissa får ligga på ekfat och utveckla en fylligare smak med inslag av nötter och avrundad syra.

I Bordeaux odlar man också sauvignon blanc och många viner påminner om de från Loiredalen.

Viss sauvignon blanc från Bordeaux, framför allt de från distriktet Pessac-Léognan, skiljer sig däremot mot loirevinerna. Här låter man nämligen vinerna ibland både jäsa och lagras på ekfat. Det ger fylliga vita viner som förutom de klassiska aromerna från sauvignon blanc även har rostade toner och en antydan av vanilj från ekfaten.

Aromatiskt från Nya Zealand

Här tillverkas rena, uttrycksfulla viner där druvkaraktären står i centrum. Vinerna är mer aromatiska (nästan kryddiga) än i Loire och delar generöst med sig av nässlor, svartvinbärsblad, grön sparris och krispiga gröna äpplen.

Det gröna vägs ofta upp av en tydlig ton av tropisk frukt som passionsfrukt eller ananas. Vissa producenter fatlagrar eller fatjäser sin sauvignon blanc, vilket ger fylligare viner och toner av vanilj.

Sydafrika, Sydamerika och USA

Sauvignon blanc odlas i princip i hela vinvärlden men trivs bäst där klimatet är hyfsat svalt då vinerna behöver syra för att behålla sin fräschör.

Det många inte vet är att Sydafrika är en fantastisk vitvinsproducent och sauvignon blanc är de mest odlade druvorna här. Sauvignon blanc från Sydafrika skiljer sig lite från vinerna i övriga världen då de är tydligt örtiga ofta med en markant ton av grön paprika men fortfarande med en lätt kropp och hög fruktsyra.

I Sydamerika odlas ofta sauvignon blanc på hög höjd för att låta svala nätter bevara fruktsyran. Både Chile och Argentina gör aromatiska, friska viner på druvsorten.

Även längre upp längs den amerikanska kontinentens kust hittar vi viner av sauvignon blanc. I Kalifornien är vinerna ofta mer generösa och här gör man en bordeauxvariant och låter vinerna få smak av ek och kallar dem sedan fumé blanc.

Fler druvsorter