
Dryckesplaneraren
Hur mycket går det åt vid bröllopet, 50-årskalaset, eller middagen? Hur beräknar man alkohol? Här får du snabb hjälp av vår Dryckesplanerare!
Hur många blir ni?
Vad ska du servera?
Välj dryck
Välj dryck
Välj dryck
Beräkna eller kalkylera alkohol
Dryckesplaneraren hjälper till att beräkna hur många flaskor, eller burkar, öl, vin, mousserande vin eller cider & blanddryck det går åt vid en middag med flera personer. Tjänsten kalkylerar efter måttet Standardglas, 12 gram ren alkohol, exempelvis 330 ml öl eller 12 cl vin. Detta mått är baserat på forskning om riskkonsumtion.
Rekommendationen brukar vara lagom för de flesta sällskap. Men som vi brukar säga: Du känner dina gäster bäst.
Många gäster och flera rätter?
Dryckesplaneraren hjälper dig också att beräkna hur mycket vin, öl, bubbel eller champagen per person som går åt vid en middag. Du väljer antal personer, förrätt, huvudrätt och dessert och vilken dryck: öl, vin, mousserande vin eller cider & blanddryck.
Dryck och mat
Under Dryck & Mat hittar du massor av kunskap kring kombinera olika drycker med olika maträtter. Vill du har hjälp att matcha passande dryck till viss maträtt, så finns Vad passar till – över 700 rätter med förslag på passande dryck.
Rekommendationen utgår från forskningens gräns för riskkonsumtion.
Beräkningen baseras på följande alkoholhalter
Öl och cider: 4,5 %
Vin, mousserande och dessertvin: 12 %
Rekommendation per person
Förrätt: En liten flaska öl/cider (330 ml) eller ett glas vin/mousserande (125 ml).
Huvudrätt: Två små flaskor öl/cider (660 ml) eller två glas vin/mousserande (250 ml).
Efterrätt: Ett glas (60 ml) dessertvin eller en halv flaska öl (165 ml) eller ett litet glas mousserande (60 ml).
Rekommendationen brukar vara lagom för de flesta sällskap. Men du känner dina gäster bäst. Uträkningen bygger på alkoholforskningens begrepp riskkonsumtion, den gräns där riskerna med mer alkohol blir avsevärt högre.
Planera dryck, vin och öl, till fest
Du känner dina gäster bäst. Men räkna med cirka:
- 5–7 glas vin på en vanlig flaska (750 ml) och
- 2–3 glas öl på en burk (500 ml),
- 8–10 glas per flaska mousserande vin, då dessa glas brukar vara mindre än vinglas.
Hur mycket öl och vin till bröllop?
Det beror givetvis på antal gäster. Men Dryckesplaneraren hjälper dig att få fram rimligt antal flaskor till en trerättersmeny. Du kan alltid lämna tillbaka överblivna och oöppnade flaskor/förpackningar till närmaste systembutik, och få pengarna tillbaka. Spara kvittot.
Hur många glas på en flaska vin?
Vi brukar räkna med cirka 5–6 glas på en flaska vin (750 ml) om du serverar till maten. Det beror också på hur stora vinglas du har. Att hälla upp till brädden är inte att rekommendera på grund av risken att spilla och att vinglasets funktion är att man ska kunna snurra för att dofta och känna mer smak.
Hur många glas bubbel på en flaska?
Vi brukar räkna på cirka 5–6 glas på en vanlig flaska (750 ml) bubbel/mousserande vin eller champagne. Ofta är glasen lite mindre än vanliga vinglas då kan du räkna med cirka 8–10 glas på en flaska bubbel.
Hur mycket vin per person?
Dryckesplaneraren hjälper dig att beräkna antal flaskor eller burkar vin som går åt per person till en middag. Uträkningen utgår från måttet Standardglas, och forskningens rekommendationer för riskkonsumtion. Antal glas per flaska är ungefär så här:
- 5–7 glas vin på en vanlig flaska (750 ml).
Hur mycket champagne och bubbel per person?
Ofta är glas för mousserande (exempelvis prosecco) vin mindre än vanliga vinglas. Det gör att du kan räkna med fler glas per flaska mousserande.
- 8–10 glas per flaska mousserande vin, då dessa glas brukar vara mindre än vinglas.
Hur mycket glögg per person?
Glöggmuggar/glas brukar inte vara stora, och glögg är väldigt sött, så det går inte åt så mycket per person. Du känner dock dina gäster bäst, men ett förslag är:
- 10–12 glas glögg per flaska (750 ml).
Vad man föredrar för temperatur på drycken kan vara lite olika, men det finns rekommendationer.
Rött vin: 16-18°C är en bra grundregel. Lättare rödviner, till exempel på druvan pinot noir, serveras gärna vid 14-16°C.
Läs mer: Temperatur för röda viner
Vitt vin: 8-10°C blir aldrig fel, men en del kan vara något kallare, andra lite varmare.
Läs mer: Temperatur för vita viner
Mousserande vin: 8-10 °C
Läs mer: Temperatur för mousserande viner
Rosévin: 8-10°C
Läs mer: Temperatur för rosévin
Dessertvin/Söta viner: 8-18 °C beroende på vin.
Läs mer: Temperatur för dessertvin och söta viner
Öl: Tycke, smak och ölstil ger olika temperatur
Läs mer: Temperatur för öl
Cider: 8-10°C, svalare om det är söt cider.
Alkoholfritt är bra att ha
Kanske någon av gästerna kör bil, är gravid eller vill vara lite piggare dagen efter? Vi har många matvänliga, alkoholfria drycker att välja på till finmiddagen, och som håller hög kvalitet.
Fråga i butiken, kontakta kundservice eller kolla in vårt alkoholfria sortiment för tips och inspiration.
Vatten på bordet
Vatten är en bra törstsläckare, som friskar upp och nollställer smakerna i munnen. Ställ fram vattenglas plus snygga flaskor eller karaffer på bordet – fyllda med stilla och kolsyrat så får dina gäster välja som på restaurang.
Hur ska man duka?
Hur dukar man enligt etiketten och vad kan du tänka på som värd? Det och mycket annat har vi samlat här.
