Avsändare – Till startsidan
StartVinVinprovningTemperatur på vin

Temperatur rödvin

Temperatur rödvin

Kunskap & Inspiration

Temperatur rödvin

Nästan alla röda viner trivs bäst vid 16–18 grader, men det finns ett undantag.

Undantaget är lätta rödviner

Lätta rödviner, till exempel på druvan pinot noir och många viner från franska Beaujolais, får gärna serveras vid 14–16 grader. Då kommer dessa viners friskhet (eller syra som det kallas på vinspråk) till sin rätt.

Övriga viner är kraftigare och fylligare. De doftar och smakar mer. Vid 16–18 grader kommer dofterna och smakerna fram mer.

Hur får jag vinet till rätt temperatur då?

Vi har oftast vin i rumstemperatur och det är varmare än 16–18 grader. Ställer du in vinet 30 minuter innan servering får det en bra temperatur. Men självklart är det som alltid i smakernas värld: Du vet vad du tycker om bäst.

Temperaturen påverkar upplevelsen

Tänk dig ett rött vin. Det smakar mindre och känns strävare om det är kallt, men upplevs friskare än ett varmare vin. Ett lite för varmt vin kan å andra sidan kännas lite kvalmigt. Det är friskheten (eller syran som man ofta pratar om) som inte kommer fram. Temperatur handlar om balans mellan å ena sidan syran (friskheten) och å andra sidan doft och smak, till exempel hur vinets fruktighet eller bärighet kommer fram.

Vad är rumstempererat vin?

Uttrycket att servera rött vin "rumstempererat" föddes innan vi hade centralvärme i våra bostäder. Då var det 16–18 grader hemma, alltså en optimal temperatur för de flesta röda viner.

I dag har vi en bit över 20 grader hemma, vilket ger en mer eller mindre annan vinupplevelse. Få vinkännare skulle servera ett vin vid exempelvis 24 grader.