Temperatur på dessertvin och söta viner
Minnesregler för söta viner till efterrätter och ost: Bubblor = kyl länge. Söta vita = kyl länge. Söta röda = bara snabbkyl.
Rekommenderade temperaturer
- Söta vita viner, till exempel Sauternes och Tokaji, rekommenderas vid 8–10 grader.
- Söta vita med bubblor, till exempel Moscato d’Asti, dricks ofta svalt vid 6–8 grader.
- Söta röda viner, till exempel Recioto di Valpolicella, rekommenderas vid 16–18 grader, men många föredrar ned till 12 grader.
- Söta röda med bubblor rekommenderas vid 12 grader.
- Rött portvin serveras gärna vid 16–18 grader, men vissa tawny-sorter passar bättre vid något lägre temperatur.
- Vitt portvin rekommenderas vid 8–12 grader.
Temperaturen påverkar upplevelsen
Rekommendationerna ger en fingervisning om när hela vinets palett får utrymme: doft, smak och friskhet.
Ett för varmt dessertvin tappar i friskhet och upplevs fylligare och ännu sötare. Ett alldeles för kallt dessertvin kan tappa i doft och smak.
En bra minnesregel är hellre för kallt än för varmt eftersom vinet snabbt blir varmare när det tagits ur kylen.
Sedan är detta som sagt rekommendationer. Du märker själv när du tycker ett vin smakar bäst.
Hur får vinet rätt temperatur?
- Ställ in vinet i kylen minst två timmar innan servering om det hör till de som dricks vid 8–10 grader.
- En kvart i frysen kan vara en idé om du vill ha ned drycken under 8 grader.
- Om du vill ha vinet omkring 12 grader tar du ut det ur kylen en halvtimme innan servering.
- Ställ in vinet en halvtimme i kylen om det ska serveras vid 16–18 grader. Då blir det lagom temperatur.