
Vinprovning, ölprovning, champagneprovning & spritprovning i Göteborg
I Göteborg erbjuder vi provningar på två butiker; nämligen Gårda och Ölstudion i Majorna. Gårda erbjuder vinprovningar, ölprovningar, champagneprovningar, mousserande provningar, roseprovningar, romprovningar, whiskyprovningar & ginprovningar, samt provning i att kombinera dryck och mat.
Ölstudion i Majorna erbjuder unika ölprovningar.
Nedan kan du se alla våra provningar i Göteborg med tider, priser och teman:
Våren 2026 bygger vår butik Gårda om. Det blir en vinkällardel men också ett provningsrum där vi kan ha många inspirerande provningar. Vi öppnar dörrarna till provingsrummet hösten 2026, men kommer släppa några få provningar i juni som test. Vill ni vara först att se hur nya provningrummet ser ut välkomna att boka in er!
-
18 nov: Tour de France – en fördjupning, 900kr, Jesper
Frankrike har några av vinvärldens anrikaste distrikt, och dess viner älskas av alla. Under denna provning tar vi del utav några av de mer kända distrikten och viner av en högre kvalitet. Vi pratar historia, odlig och vintradition, om varför Frankrike är vinlandet nr 1. Vi provar både röda och vita viner. -
26 nov: Bordeaux – premium, 1100kr, Jesper
Hur smakar Bordeauxs klassiska cabernet sauvignon och merlot-blandningar? Hur påverkar terroir och vinmakningstraditioner dessa mytomspunna viners karaktär? Vi provar både röda och vita viner. -
1 dec: Röda viner från Rhonedalen, 650kr, Fredrik
Rhonedalen med flaggskeppet Châteauneuf-du-Pape i spetsen har länge stått för högkvalitativa viner i världen. I denna provning tar vi reda på hur vinerna smakar och vilka druvor man kan förvänta sig, samt om området är värt all beröm! - 2 jun: Cabernet franc & gamay - två franska röda druvor, 650kr, Jesper
Cabernet franc från mellersta Loire och gamay från Beaujolais – två druvor som får ökad uppmärksamhet. Klimat, jordmån och tradition formar stilarna och visar regionernas roll i Frankrikes vinlandskap. - 8 jun: Cru Barolo – premium, 1100kr, Fredrik
Vi utforskar Barolos resa mot en ny struktur där särskilda lägen och kommuner står i centrum. Kvällen ger en inblick i lagstiftning, klassificering och hur regionens tradition formar vinerna. Vi jämför uttryck från olika kommuner och vingårdslägen (MGA) och undersöker om ursprung påverkar smakprofilen. Följ med på en resa genom nebbiolo och Barolos geografiska mångfald. - 9 jun: Vita viner från Bourgogne och Rioja - en fördjupning, 700kr, Jesper
Bourgogne erbjuder eleganta vita viner gjorda på chardonnay, ofta med frisk syra och mineralitet – särskilt från Chablis – eller fyllighet och ek från Côte de Beaune. Rioja producerar vita viner främst på viura, ofta ekfatslagrade med komplexa toner av nötter, vanilj och mogen frukt. Två regioner – två stilar – samma passion för kvalitet.
- 10 jun: Valpolicella – Amarone, ripasso & superiore, 650kr, Fredrik
Vi rör oss genom Valpolicellas olika stilar – från Amarone till ripasso och superiore. Under kvällen utforskar vi druvorna och metoderna som formar dessa viner och ser hur tillvägagångssättet skiljer sig mellan de olika stilarna. - 15 jun: Priorat: en modern klassiker - en fördjupning, 700kr, Fredrik
Priorat kännetecknas av branta terrasser, skifferjordar och druvor som garnacha och cariñena, ofta blandade med internationella sorter. Fokus ligger på ursprung, druvsammansättning och regionens utveckling från tradition till modern vinmakning.
- 16 jun: Tysk riesling, grosse lage = grand cru – en fördjupning, 800kr, Jesper
Riesling från Tysklands högsta VDP-klassificering, Grosses Lagen. Vinerna kommer från klassificerade vingårdslägen enligt VDP:s regler för druvor, skörd och vinifiering. Fokus är ursprung, druvkaraktär och kvalitet.
-
19 nov: Klassisk champagne - en fördjupning, 700kr, Fredrik
Följ med på en resa där vi utforskar vinernas vin, champagne! Vi reder ut vad detta berömda mousserande vin är och fördjupar oss i Champagneregionen, dess druvor, stilar och historia. Välkomna! - 24 nov: Klassisk champagne - en fördjupning, 700kr, Fredrik
Följ med på en resa där vi utforskar vinernas vin, champagne! Vi reder ut vad detta berömda mousserande vin är och fördjupar oss i Champagneregionen, dess druvor, stilar och historia. Välkomna! -
10 dec: Prestigechampagne – premium, 1500kr, Fredrik
Vad innebär egentligen prestige, vad vill producenten berätta för oss? På denna provning går vi igenom de lite mer exklusiva champagnestilarna som finns på marknaden - varmt välkomna på en provning med det lilla extra! - 1 jun: Champagne spets – premium, 1500kr, Jesper
Vi reser genom Champagne och utforskar olika uttryck av regionens tradition. Kvällen bjuder på en variation av stilar: från etablerade premium- och prestigechampagner till småskaliga hantverksmässiga cuvéer. Under provningen fördjupar vi oss i druvsammansättning, lagring och unika metoder som formar dessa viner. - 3 jun: Klassisk champagne – en fördjupning, 700kr, Fredrik
Följ med på en resa där vi utforskar vinernas vin, champagne! Vi reder ut vad detta berömda mousserande vin är och fördjupar oss i Champagneregionen, dess druvor, stilar och historia.
- 11 och 12 nov: Belgiskt - fortsättning, 400 kr
Här får du en avancerad fortsättning inom Belgisk öl, det ska diskuteras jäst, fenoler och allt som gör denna ölstil så unik. - 25 och 26 nov: Julölen varar längre än till påska, 350 kr
Vad är Julöl mer än mörk lager? Kan man kanske lagra den? Går den fortfarande att dricka i påsk? Det ska vi ta reda på. - 20-21 jan: Ölstaden Göteborg, 350 kr
Här Testar vi vad den Goa ölstaden Göteborg har att erbjuda, allt från fruktiga ipa till mörka och tunga stouts visar varför Göteborg är en sån viktig plats i ölvärlden. - 3-4 feb: Jästdrivna öl, hur FUNKar det? 350 kr
Öl är skapat med 4 ingredienser vatten, malt, humle och just det, Jäst! Här kommer vi att lära oss om vad jäst sätter för prägel på ölet vi dricker. - 17-18 feb: Öl och ost, CHEESUS! 400 kr
Finns det något bättre än öl och ost? Nej säger vi på Ölstudion. Här kommer vi att lära oss hur vi parar ihop den perfekta ost och öl kombon. - 3-4 mar: IPA, humle och Dumle, 350 kr
Besk eller fruktigt? Båda är egenskaper vi får från den fantastiska humlen, här kan du lära dig skillnad mellan old-school och new-school, friskt eller josigt och vad IPA faktiskt är. - 17-18 mar: Pastry, öl, godis eller båda? 400 kr
Öl eller godis, varför ska man behöva välja? här får du lära dig om hur det skulle vara om man blandar de båda världarna i ett glas. - 31 mar: Lär dig prova öl. 300 kr
Här får du lära dig grunderna om öl, hur du provsmakar och vad du ska tänka på för att få sån bra ryggsäck med info som möjligt innan du beger dig ut i ölvärlden. - 14-15 apr: 90-talet, vart tog du vägen? 350 kr
Vad för öl fanns egentligen på 90-talet? Vad trendade och hur många ölsorter fanns det inom systembolaget? Det ska vi ta reda på. - 28 apr: Mjöd, mjöderi nörderi, 400 kr
Vad har denna Honungsdryck att göra med öl, var kommer den ifrån och vad smakar den? Allt detta och desto mer kommer vi att få reda på under denna provning. - 12 maj: Cider, it’s a MUST, 400 kr
Allt från sött till kruttorrt och från fruktigt till funkigt, här ska vi testa den bredd som cidern har att erbjuda.
-
25 nov: Cachaça & Rhum agricole, 650kr, Jesper
Är Cachaça rom och vad betyder rhum agricole? På denna lite speciella romprovning benar vi ut begreppen och fördjupar oss i dessa två rom-stilars elegans och smakrikedom. -
2 dec: Klassiska cocktails, 650kr, Jesper
Under denna kväll blir det en kavalkad av klassiska cocktails. Vi fokuserar på recept, historia och ursprung och ger er en genomgång över hur man blandar klassiska cocktails. - 17 jun: Rom - från Karibien mot stilla havet, 750kr, Jesper
Provningen följer romens ursprung och spridning från Karibien över Atlanten, vidare till Indiska oceanen och Stilla havet. Fokus ligger på geografiskt ursprung, råvaror och traditioner som format produktionen.
- 10 nov: Italienskt vin till italienska ostar, 600kr, Fredrik
Italien, hem till en mängd kända ostsorter och dessutom hem till många klassiska vindistrikt. Vi kommer prova oss igenom olika kombinationer av både rött, vitt och mousserande tillsammans med klassiska ostar likt taleggio och parmesan för att se hur de samspelar och vilka som passar bäst tillsammans! - 3 dec: Italienskt vin till italienska ostar, 600kr, Jesper
Italien, hem till en mängd kända ostsorter och dessutom hem till många klassiska vindistrikt. Vi kommer prova oss igenom olika kombinationer av både rött, vitt och mousserande tillsammans med klassiska ostar likt taleggio och parmesan för att se hur de samspelar och vilka som passar bäst tillsammans!
Boka dryckesprovning i Göteborg
Du bokar genom att kontakta respektive butik:
Gårda
Telefonnummer 031-40 53 32 eller besök oss i butiken på Gårda, Åvägen 42. Provningarna börjar kl 19.30.
Ölstudion i Majorna
Telefonnummer 031-14 21 97 eller besök oss i butiken på Karl Johansgatan 85.
Provning för grupper i Göteborg
I våra dryckesprovningsbutiker går det också att boka för privata sällskap. I Gårda kan du boka för 14 till 24 personer. Antingen väljer ni ett tema från vårt provningsschema eller så föreslår ni ett eget. Hör av dig till butiken så hjälper de till med planering och upplägg.
Hösten 2025 finns dessa datum att boka privatprovning på Gårda:
8/9
16/9
8/10
22/10
3/11
11/11
På Ölstudion i Majorna kan du boka upp till 12 personer. Hör av dig till butiken för att prata med handledaren angående pris och tema.
Om våra provningar
Provningarna sker på vardagar efter butiken har stängt. En provning tar en och en halv till två timmar i Gårda. På Ölstudion i Majorna pågår provningarna i ca en timme och 15 minuter. Provningarna har olika teman – från att lära sig grunderna till mer exklusiva provningar med unika drycker.
Antalet drycker varierar från 4–8 beroende på tema. Desto fler glas desto mindre dryck i glasen då vi bara får servera en viss mängd vid varje provning.
Här kan du läsa mer om våra dryckesprovningar.
Avbokning
Du behöver avboka senast tre arbetsdagar innan provningen för att du ska kunna få tillbaka dina pengar. Visa upp kvitto eller gåvokort så återbetalar vi dig senast två veckor efter den tänkta provningen.
Att tänka på inför provning hos oss
Våra försäljningsregler gäller även vid provning. Du måste vara 20 år och inte vara märkbart påverkad. För bästa sensoriska upplevelse undvik starka dofter, som exempelvis parfym. Meddela oss gärna eventuella allergier vid bokningen.
Inför provningarna gör varje handledare ett noga urval för att pedagogiskt skapa roliga och lärorika provningar. Det gör att varje provning är unik. Läs mer om de olika typerna av provningar och villkoren för våra provningar.
Mer info om vin-, öl- och spritprovning på Systembolaget
Vinprovning i Systembolagets butiker
Ölprovning i Systembolagets butiker
Spritprovning i Systembolagets butiker


