Avsändare – Till startsidan
StartVinVinprovningHemma

Prova vitt vin till mat hemma

Prova vitt vin till mat hemma

Kunskap & Inspiration

Prova vitt vin till mat hemma

Det finns så många olika sorters vitt vin – från torrt till sött, från lätt och friskt till fylligt med fatkaraktär. Lär dig mer genom att se vad som händer när olika vita viner möter grundsmaker som salt, sött och syrligt.

Allt du stoppar i munnen, mat som dryck, domineras av en eller flera grundsmaker: salt, sött, syrligt, beskt och umami. Det du äter och dricker har ofta olika grundsmaker och det är bra att ha koll på när du kombinerar mat och dryck. Läs gärna mer i vår artikel om de fem grundsmakerna.

Vita viner kan vara så mycket. Men de flesta har fruktighet och syra gemensamt. De är fina bryggor till maten som kan överraska. En krispig chablis balanserar havssältan i ostron medan ett kraftfullt vin från Kalifornien kan lyfta en bouillabaisse med sin tropiska frukt och fatkaraktär. Intressant nog är båda gjorda på druvan chardonnay.

Överraska nu dig själv i mötet mellan viner och grundsmaker!

Förslag på maträtter utifrån grundsmakerna

  • Syra: Citron
  • Sälta: Välsaltade popcorn
  • Umami: Crabsticks
  • Beska: Mörk choklad, minst 85 procent kakao
  • Sötma: Maränger

Förslag på tre olika vita viner

Du kan välja ut ett vin ur olika smaktyper från varje länk i listan:

Samspelet mat & dryck

1. Prova dryckerna var för sig

Försök att känna av syra, sötma och fatkaraktär i vinerna. Sötma känns bäst långt fram på tungan och syra får saliven att rinna till. Skriv ner vilket vin som har vilken grundsmak.

2. Prova varje maträtt för sig

Försök att känna vilken rätt som har vilken grundsmak. Skriv ner vad du upplever.

3. Prova nu av varje grundsmak mot vinerna

Vad händer och vad skiljer kombinationerna åt? Skriv ner vad du upplever på varje kombination.

Syra i maten: Vad händer med syran i vinerna? Syran i maten drar som sagt ner syran i drycken. Om du tycker att vinet på middagsbordet är för friskt (surt) kan du pressa lite citron på maten, då kommer vinet att upplevas som mindre friskt.

Sälta i maten: Vad händer med syran i vinerna? Upplevelsen av friskhet i drycken minskar. Så om du tycker att det vita vinet är för friskt går det bra att salta lite på maten för att få ner fruktsyran. Vad tycker gruppen?

Umami i maten: Vinet upplevs som bittert och får en "metallisk” smak. Mat med mycket umami, exempelvis fet fisk, lagrade ostar, skaldjur, råbiff och råa champinjoner kan göra att vitt vin utan sötma smakar bittert. En lösning är ett vitt vin med lite sötma – som blir en bra brygga till rätter som domineras av umami.

Det går även att dra ner umamin i maten genom att tillsätta syra i rätten, exempelvis citron.

Ett annat tips för att balansera umami i maten är att lägga till en fet konsistens som crème fraiche eller grädde.

Beska i maten: Vad händer med vinerna? Ett vitt vin utan sötma smakar mer bittert. Även här kan ett vin med lite sötma hjälpa – till exempel om du har grön sparris på tallriken.

Sötma i maten: Vad händer med vinerna? Sötma i maten gör att drycken känns mindre söt. Drycken kommer också att uppfattas som friskare – eller i värsta fall syrlig och bitter. En bra slutledning är att drycken bör vara sötare än den dessert eller söt maträtt som man serverar.

Vilka slutsatser går det att dra?

Jämför era upplevelser. Upplevde ni samma sak? Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för olika grundsmaker i mat och dryck.

Bra saker att tänka på