Vinprovning, ölprovning, champagneprovning & whiskyprovning i Stockholm

Vinprovning, ölprovning, champagneprovning & whiskyprovning i Stockholm

Vår butik i Stockholm erbjuder vinprovningar, ölprovningar, champagneprovningar, mousserande provningar, whiskyprovningar samt provning i att kombinera dryck och mat. Provningarna börjar klockan 19.00, efter stängning.

Nedan kan du se alla våra provningar i PK-huset i Stockholm med tider, priser och teman:

Vårens provningar har säljstart 7/11 kl 10.00

 

 

  • 10 nov: Italienska storheter: Toscana & Piemonte – premium, 2000 kr
    När det kommer till Italiens röda viner, så är det utan tvekan Piemonte och Toscana som är i spetsen. Under kvällen upptäcker vi druvorna nebbiolo och sangiovese under sina bästa förhållanden, men även någon mer "doldis" kan komma att dyka upp.

  • 11 nov: Vinlandet Italien – en introduktion, 600 kr
    Italien är ett vinland med stor variation. På denna provning får man vara med en introduktion till italienska viner. Vi provar viner från några av de mest kända regionerna och förklarar skillnaderna. På denna provning kan alla typer av vin förekomma.

  • 17 nov: Cabernet sauvignon jorden runt – en fördjupning, 800 kr

  • 18 nov: Vita viner – en introduktion, 450 kr

  • 20 nov: Beaujolais – inte bara nouveau, 650 kr

  • 24 nov: Drycker längs Europas atlantkust, 700 kr
    Från Kanarieöarna i söder, upp längs Portugisiska kusten, vidare till Baskien, Bordeaux och avslut i England. Den Europeiska atlantkusten erbjuder ett maritimt klimat och tack vare golfströmmens påverkan så hittar vi ett varierat utbud av vinstilar och andra drycker. På denna provning kan vi komma att prova olika drycker från olika kategorier.

  • 26 nov: Rare & old – superpremium, 3000 kr
    På denna provning delar vi på värdskapet mellan två provningshandledare. Vi diskuterar viner med betydande ålder och som kan hamna som ett utrop på auktion! Passa på att lära er mer om viner som investering, hur aromer ändras med mognad samt att helt enkelt få prova några riktigt unika flaskor. Välkomna!

  • 27 nov: Röda viner – en introduktion, 450 kr

  • 2 dec: Svenska viner, 700 kr

  • 8 dec: Fatlagring och flaskmognad – en fördjupning, 800 kr
    Vad händer med karaktären på ett vin när det fatlagras eller får ligga i en vinkällare en längre tid? Vilka viner vinner på lagring och vilka bör konsumeras redan inom bara ett par år? Det är några av frågorna vi reder ut i denna provning. Alla typer av viner kan förekomma i denna provning.

  • 9 dec: Best of 2025 – året som gick – premium, 2500 kr
    Vi sammanfattar året 2025 genom att köra en duell mellan vinnarna av några av årets "prestigeprovningar". Hur går det ikväll? Vad det rätt vin som vann? Upprepar dom bravaden? Till prestigeprovningar görs ett omsorgsfullt urval av viner som är intressanta ur ett smak- och marknadsmässigt perspektiv samt följer en "röd tråd".

  • 11 dec: Norra Rhône - premium, 1700 kr
    Norra Rhônedalen har lång tradition i att framställa prestigeviner. Hermitage, Côte-Rôtie och Condrieu andas högsta kvalité och tillsammans tar vi en rundtur i den högre prisklassen. Vi upptäcker vad druvorna syrah och viognier m.f har att erbjuda i händerna på regionens främsta vinmakare och vi kommer därför att prova både röda och vita viner.

  • 12 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Emil
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 13 jan: Vinlandet Italien – en introduktion, 600 kr, Johanna
    Italien är ett vinland med stor variation. På denna provning får man vara med på en introduktion till italienska viner. Vi provar viner från några av de mest kända regionerna och förklarar skillnaderna. På denna provning kan alla typer av vin förekomma.

  • 14 jan: Klassiska röda distrikt: Bordeaux, Rioja, Toscana, 700 kr, Nikklas
    Klassiska distrikt är på frammarsch inom vinvärlden. Vi påbörjar en rundtur genom att jämföra skillnader och likheter mellan Bordeaux, Rioja och Toscana.

  • 20 jan: Pinot noir jorden runt – en fördjupning, 1000 kr, Johanna
    Älskad men svårodlad. Prisad men även till högre priser. Många anser att Pinot noir är "the holy grail" av druvor och som otaliga vinmakare försöker uppnå perfektion med. I detta pinot noir-VM så utforskar vi druvan från olika länder. Men vilket område går segrande ur turneringen?

  • 22 jan: Piemonte: Barolo och grannar – en fördjupning, 800 kr, Christofer
    Piemonte - "Landet vid bergets fot". Piemonte anses som en av de mest mångfacetterade vinregionerna i världen. Förutom Bourgogne är det svårt att tänka sig ett vindistrikt där begreppet terroir är lika betydelsefullt. I Piemonte huserar kända regioner som Barolo och Barbaresco, men det görs andra viner här också. Tillsammans utforskar vi vinerna och stilarna från nordvästra Italien. I denna provning fokuserar vi främst på röda viner men andra typer av vin kan förekomma.

  • 27 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Johanna
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 28 jan: Rhônedalen: nord vs syd, 750 kr, Nikklas
    Rhônedalen är en klassisk fransk vinregion. Men vad skiljer vinerna från norra och södra rhônedalen? Är det ens vettigt att prata om en och samma region? Vi går igenom historia, druvor och jordmån. Vad som särskiljer regionen och vad som gör Rhône så speciellt behandlas. Vi provar och diskuterar skillnader och likheter mellan norra och södra Rhône. Fokus kommer vara på regionens röda viner även om alla typer av vin görs.

  • 29 jan: Vita viner – en introduktion, 450 kr, Christofer
    Hur får ett vitt vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om sötma, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar vitt vin med mat. Välkommen!

  • 9 feb: Det mindre kända Europa, 700 kr, Emil
    Vi utforskar vad Europa har att erbjuda bortom de absolut mest kända regionerna och länderna. Mindre kända ursprung kommer varvas med mindre kända druvor. En spännande resa som öppnar ögonen för nya vinupplevelser samt nya trender! Vi kommer att prova både rött och vitt vin.

  • 11 feb: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Nikklas
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 12 feb: Frankrikes vita: klassiker och uppstickare – en fördjupning, 800 kr, Christofer
    Frankrike har några av världens mest kända ursprung för vita viner: Bourgogne, Chablis, Alsace och Loire för att nämna några. På denna provning fokuserar vi på både kända områden men också nya mindre kända franska distrikt som erbjuder vita viner. Välkommen!

  • 16 feb: Vinlandet Spanien – en introduktion, 600 kr, Emil
    Spanien är ett vinland med stor variation. På denna provning får man vara med på en introduktion till spanska viner. Vi provar viner från några av de mest kända regionerna och förklarar skillnaderna. På denna provning kan alla typer av vin förekomma.

  • 19 feb: Brunello di montalcino – premium, 1700 kr, Christofer
    Brunello, klonen av Sangiovese som har sin högborg i Montalcino, Toscana. Vi kommer tillsammans göra en resa mellan regionens absoluta toppviner och därmed även några av Italiens främsta. Är det lagringen på fat som står i fokus eller kan vi urskilja specifika växtplatser? Till premiumprovningar görs ett omsorgsfullt urval av viner som är intressanta ur ett smak- och marknadsmässigt perspektiv samt följer en "röd tråd".

  • 23 feb: Klassiska röda distrikt: Bourgogne, Piemonte, Rhône, 700 kr, Emil
    Klassiska distrikt är på frammarsch inom vinvärlden. Vi påbörjar en rundtur genom att jämföra skillnader och likheter mellan Bourgogne, Piemonte och Rhône

  • 24 feb: Nya Sydafrikas växtplatser – en fördjupning, 800 kr, Johanna
    Mycket har hänt vinmässigt de senaste trettio åren i Sydafrika. En ny generation vinmakare återupptäcker gamla vingårdar och utforskar nya växtplatser för att göra moderna, terroir-drivna viner. Under kvällen provar vi olika vinstilar från några av Sydafrikas främsta växtplatser.

  • 25 feb: Italien runt – en fördjupning, 800 kr, Nikklas
    Italien är ett av världens största vinländer, med både kända regioner, vinstilar och inhemska druvor. Följ med på en fördjupad rundresa bland klassiska regioner samt mindre kända vinområden. I Italien görs alla typer av vin och på denna provning kan det förekomma flera olika typer.

  • 26 feb: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Christofer
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 2 mar: Vinlandet Frankrike – en introduktion, 600 kr, Emil
    Frankrike är ett vinland med stor variation. På denna provning får man vara med om en introduktion till franska viner. Vi provar viner från några av de mest kända regionerna och förklarar skillnaderna. På denna provning kan alla typer av vin förekomma.

  • 4 mar: Puligny-Montrachet: mer än bara grand cru – premium, 1500 kr, Nikklas
    Fortsättning på vår serie om enskilda kommuner i bourgogne. Näst på tur är Puligny-Montrachet. Puligny-Montrachet är enligt de flesta vinskribenter den främsta kommunen för vita viner i hela bourgogne! Men vad gör Puligny så överlägsen? Kanske är det tillgången till Grand cru - Montrachet. Namnet Puligny-Montrachet vittnar om stoltheten över sina främsta lägen men Puligny är så mycket mer än bara grand cru. På denna provning utforskar vi vinerna parvis och jämför olika lägen och Lieu-dit.

  • 5 mar: Kalifornien: Napa och grannar – en fördjupning, 800 kr, Christofer
    Kalifornien står för ca 90% av USA:s vinodlingsareal och vi kan därför garantera en bredd av stilar och kvalitetsnivåer under denna provning. Cabernet Sauvignon från Napa Valley, Pinot Noir från Sonoma Coast och en och annan Chardonnay från Santa Barbara.

  • 9 mar: Spanien runt – en fördjupning, 800 kr, Emil
    Spanien är ett av världens största vinländer, med både kända regioner, vinstilar och druvor. Följ med på en fördjupad rundresa bland klassiska såväl som nyare regioner samt mindre kända vinområden. I Spanien görs alla typer av vin och därför kan det givetvis förekomma alla vinstilar på denna provning.

  • 11 mar: Bordeaux på bredden, 800 kr, Nikklas
    Bordeaux är en appelation utmed floderna Dordogne och Garonne i sydvästra Frankrike. Där dessa båda floder möts bildas Gironde som flyter ut i havet. Bordeaux är känt för sina exklusiva Premier cru lägen. Men under kvällens provning går vi igenom Bordeaux på bredden. Vi provar olika typer av vin från både kända och mindre kända kommuner, ifrån olika hierarkinivåer med en helt egen smak och färg.

  • 16 mar: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Emil
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 19 mar: Super tuscans – premium, 1700 kr, Christofer
    Hur ska man bygga kropp och kraft på sangiovese? Detta blev startskottet på en trend på vinmakning som kom att kallas "Super tuscans" eller super bordsviner. Klassificeringen blev nämligen ett enkelt bordsvin men priserna gick genom taket och slog alla rekord för viner från Toscana. Idag finns ett antal giganter kvar som håller sig kvar på toppen av världens mest eftertraktade viner. På denna provning ska vi försöka reda ut historien och även få en smakupplevelse av vinerna!

  • 23 mar: Vinlandet Portugal – från Douro till Madeira, 700 kr, Emil
    Portugal har en hel del gömda skatter vinmässigt. Druvor som få kan uttala rätt och områden som är obekanta för de flesta. På denna provning gör vi en odyssé genom hela Portugal och provar flera olika typer av vin från landet.

  • 24 mar: Vita viner – en introduktion, Johanna
    Hur får ett vitt vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om sötma, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar vitt vin med mat. Välkommen!

    25 mar: Vosne-Romanée: mer än bara grand cru – premium, 2000 kr, Nikklas
    Vi fortsätter vår serie om Bourgogne och enskilda kommuner. Vosne-Romanée står näst på tur och är bourgognes mest eftertraktade appelation. Markpriserna här når astromomiska nivåer! För en vinmakare, är det en nåd att stilla bedja om, att få vinifiera druvor från denna så högt ansedda appelation. Men Vosne-Romanée är så mycket mer än bara "La Romanèe", "La Romanèe Conti" och "La Tache". På denna provning djupdyker vi i olika lägen, studerar jordmån och temperament hos vinmakaren. Välkomna!

  • 26 mar: Pre-phylloxera viner: gamla oympade stockar – en fördjupning, 1100 kr, Christofer
    Det sägs att hela världens vinrankor är ympade på amerikanska rotstockar som är härdiga mot vinlusen. Lusen som ödelade nästan hela världen under 1800-talet. MEN det finns några områden som fortfarande aldrig ympats och fortfarande står på sina originalrötter. På denna provning får ni följa med på en unik resa till unika pre-phylloxera vingårdar som inte angripits av vinlusen.

  • 31 mar: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Johanna
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 8 apr: Frankrike runt – en fördjupning, 800 kr, Nikklas
    Frankrike är ett av världens största vinländer, med både kända regioner, vinstilar och druvor. Följ med på en fördjupad rundresa bland klassiska regioner samt mindre kända vinområden. I denna provning kan alla typer av vin förekomma.

  • 9 apr: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Christofer
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 13 apr: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Emil
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 14 apr: Upptäck viner från Jura, 750 kr, Johanna
    Jura, en liten, trendig region i östra Frankrike som bjuder på en rad olika stilar av vin – från modern chardonnay och pinot noir till så kallad vin jaune. Under kvällen upptäcker vi Juras spännande druvsorter och olika vinstilar.

  • 16 apr: Klassisk Riesling: Mosel, Rheingau, Alsace, 800 kr, Christofer
    Riesling – denna matvänliga, uttrycksfulla och mångsidiga druva! Älskad av både vinmakare och vinälskare för att ge uttryck för sin växtplats. Provningen tar avstamp i Rieslingens hemland Tyskland, närmare bestämt i Mosel och Rheingau för att sen fortsätta resan över gränsen till Alsace. Vi kommer att koncentrera oss på främst den torra stilen av Riesling och jämföra hur klimat och växtplats påverkar denna ädla druva, men även söta exemplar kommer att provas.

  •  
  • 20 apr: Chile vs Argentina, 700 kr, Emil
    Vad har dessa länder som ligger vid Andernas fötter att erbjuda? Från svalklimatsområden vid Chilenska kusten upp till Argentinas höghöjdsviner flera tusen meter över havet. Vi pratar historia, klimat och den nya generationens vinmakare. Tyngdpunkten kommer att ligga på rött vin, men även vitt vin kommer att förekomma.

  • 21 apr: Spanien – premium, 1700 kr, Johanna
    Spanien är en av världens främsta producenter av kvalitetsviner. Vi gör en rundresa genom Spaniens främsta områden och provar några av de mest kända vinerna därifrån. Fokus kommer att ligga på landets röda viner, men vi kan komma att prova något vitt vin. Till premiumprovningar görs ett omsorgsfullt urval av viner som är intressanta ur ett smak- och marknadsmässigt perspektiv samt följer en "röd tråd"

  • 22 apr: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Nikklas
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 27 apr: Judgement of Paris - 50 år senare – superpremium, 3000 kr, Emil
    En av historiens mest kända provningar är Judgement of Paris 1976 då de mest kända vinerna från Frankrike mötte amerikanska uppkomlingar. På denna provning fokuserar vi på vinerna från Bordeaux och Napa. Vi tar oss igenom hur resultat gick, vilka viner som provades samt undersöker hur några av vinerna står sig mot varandra idag, givetvis med nyare årgångar.

  • 28 apr: Tyskland vs Österrike, 700 kr, Johanna
    Två vinländer möts i glaset - de delar både språk och många druvsorter, men uttrycker dem på olika sätt. I denna provning utforskar vi dels hur Tyskland och Österrike tolkar gemensamma klassiker såsom riesling, men ställer också andra signaturdruvor mot varandra. Provningen innehåller både vitt och rött vin. Prost und herzlich willkommen!

    11 maj: Nya druvor på frammarsch, 700 kr, Emil
    I klimatförändringarnas spår skrivs mycket om nya druvor som alla kan möta framtidens utmaningar för vinodling. Hur smakar dem? Vilka egenskaper i druvorna vill man dra nytta av? Nya druvor på frammarsch utmanar också redan väl etablerade och kända vinstilar. Det finns vinregioner i världen som inte längre lämpar sig för vinodling på grund av förhöjda temperaturer. Kan nya druvsorter och nya sätt att hantera druvorna på vara svaret på problemet? Här får du smaka på framtidens vin!

  • 12 maj: Sommarens grillviner (OBS! serveras ej mat), 600 kr, Johanna
    Sommaren står för dörren och grillen plockas fram. Men hur ska vi tänka med drycken beroende på vad som hamnar på grillen? Under kvällen provar vi olika typer av viner samtidigt som vi pratar om hur vi ska tänka när de ska kombineras med mat från grillen. (Obs, det serveras ej mat, endast dryck under kvällen)

  • 14 maj: Barolo cru – premium, 1700 kr, Christofer
    Barolo har tagit steget in i "fine wine" världen på allvar. Idag ska det vara särskilda lägen från olika kommuner och enskilda vingårdar (så kallade MGA). Vad säger lagstiftningen och vad är på gång - hur är klassificeringen och strukturen uppbyggd i regionen? Finns det smakskillnader på vinerna om druvorna odlats i olika kommuner och lägen? Följ med på en smakresa i nebbiolo-land i den högre prisklassen.

  • 18 maj: Frankrike vs Australien – premium, 2000 kr, Emil
    1976 ställdes Frankrike mot USA i den legendariska provningen "Judgement of Paris". Vad händer om vi fullföljer den idén men istället ställer Frankrike mot det otroligt snabbt mognande vinlandet Australien. Vi undersöker några av dessa giganters bästa viner, både redan etablerade och kanske några nykomlingar. I denna provning kan alla typer av vin förekomma men fokus kommer ligga på röda viner.

  • 19 maj: Josiga röda viner en tisdag med Johanna, 650 kr, Johanna
    Josiga viner har blivit ett populärt uttryck, både bland våra kunder och i branschen. Ofta syftar man på lätta röda viner med en hög fräschör. Viner som är fruktiga eller kryddiga men sällan strama och krävande av mat, perfekta att avnjutas som de är - kanske en helt vanlig tisdag! Johanna är er ciceron och guidar er genom denna provning. Vi utforskar både kända men också nya druvsorter. En bekantskap med en vinstil som kan kallas Josiga viner. Idag är det tisdag. Er handledare är Johanna!

  • 20 maj: Vita viner – en introduktion, 450 kr, Nikklas
    Hur får ett vitt vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om sötma, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar vitt vin med mat. Välkommen!

    21 maj: Grenache jorden runt – en fördjupning, 800 kr, Christofer
    Denna lilla soldyrkare kan komma i många olika skepnader. Den kan vara solo, i blandningar, fjäderlätt eller kraftfull. Många kända områden kommer visas upp med fokus på Spanien och Södra Frankrike. Upptäck druvans alla fantastiska sidor!

  • 26 maj: Medelhavet runt, 750 kr, Emil
    Vi upptäcker Europas vinregioner runt Medelhavet, från Libanon i öster, Spanska solkusten i väster och däremellan havets öar. Vi provar både röda och vita viner och bildar oss en uppfattning om vad Medelhavet har att erbjuda.

  • 3 jun: Röda viner – en introduktion, 450 kr, Nikklas
    Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen!

  • 4 jun: Sommarens rosényheter, 600 kr, Christofer
    Vad skiljer ett rosévin från ett rött eller vitt vin? Hur får det sin karakteristiska färg och vilka olika smaker kan man hitta? Tillsammans upptäcker vi olika stilar bland sommarens nyheter, samt lär oss mer om tillverkning, provningsteknik och vad man kan tänka på om man vill kombinera rosévin med mat.

 

  • 25 sep: Klassisk Champagne, 900 kr

  • 21 okt: Klassisk Champagne, 900 kr

  • 4 nov: Champagne – småodlare – en fördjupning, 900 kr
    Champagne är en region som nästan helt domineras av stora producenter. På senare år har dock allt fler småodlare börjat buteljera under egen etikett. Under kvällen provar vi viner ifrån några av de mest kända namnen samt några mer okända.

  • 12 nov: Klassisk Champagne, 900 kr

  • 1 dec: Champagne – prestige, 2000 kr

  • 19 jan: Klassisk Champagne, 900 kr, Emil
    Ordet Champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Vi diskuterar regionens historia, druvor och tillverkningsmetoden. Sedan blir det provning och genomgång av regionens klassiska stilar som t.ex. blanc de blancs, blanc de noirs, årgångschampagne och prestigechampagne

  • 2 feb: Prestige Champagne – premium, 2000 kr, Emil
    Ordet champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? I denna provning så ligger fokus på prestigechampagnens historia, dagens stilar och skillnaden på klassiska producenter och nya uppstickare. Välkommen in i champagnens mytomspunna värld. Till premiumprovningar görs ett omsorgsfullt urval av viner som är intressanta ur ett smak- och marknadsmässigt perspektiv samt följer en "röd tråd".

  • 17 feb: Mousserande jorden runt – en fördjupning, 700 kr, Johanna
    På denna provning utforskar vi mousserande viner från länder och områden runt om i världen. Hur skiljer de sig åt? Vad är typiskt smakmässigt för ett mousserande från just detta land? Hur smakar ett rött mousserande vin?

  • 10 mar: Klassisk Champagne, 900 kr, Johanna
    Ordet Champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Vi diskuterar regionens historia, druvor och tillverkningsmetoden. Sedan blir det provning och genomgång av regionens klassiska stilar som t.ex. blanc de blancs, blanc de noirs, årgångschampagne och prestigechampagne

  • 18 mar: Champagne – småodlare – en fördjupning, 900 kr, Nikklas
    Champagne är en region som nästan helt domineras av stora producenter. På senare år har dock allt fler småodlare börjat buteljera under egen etikett. Under kvällen provar vi viner ifrån några av de mest kända namnen samt några mer okända.

  • 29 apr: Klassisk Champagne, 900 kr, Nikklas
    Ordet Champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Vi diskuterar regionens historia, druvor och tillverkningsmetoden. Sedan blir det provning och genomgång av regionens klassiska stilar som t.ex. blanc de blancs, blanc de noirs, årgångschampagne och prestigechampagne

 

  • 5 nov: Öllandet England, 500 kr
    England är en av grundpelarna i ölets historia. Klassiska ölstilar har sett dagens ljus i just England. pale ale, porter, bitter, IPA och många fler stilar kommer från England och idag tillverkas dessa stilar över hela världen.

  • 21 jan: Öllandet Belgien, 500 kr, Nikklas
    Belgien är ett litet land som gjort stort avtryck på ölvärlden. Landet har gett upphov till många ölstilar och de har kommit från kloster, landsbygden och städerna. Smaken på en stil kan skilja sig rejält från nästa. I andra länder har bryggare inspirerats och kopierat belgisk öl. Hur bra står sig dessa mot originalen?

  • 1 apr: IPA, APA, NEIPA, 500 kr, Nikklas
    Humlig öl fortsätter att vara en trend. IPA är idag, för många, den nya "stor stark". Mängder av varianter föds och återupptäcks men på denna provning kommer vi fokusera på IPA vs. APA vs. NEIPA. Man skulle kunna tro att vi enbart kommer befinna oss i USA men i ölets värld kan vi hitta uttryck för en stil lite vartsomhelst i världen - gränser försvinner i en hazyness och är inte lika blanka och klara som de en gång var.

  • 4 maj: Svensk hantverksöl – en revansch, 500 kr, Emil
    Under 90-talet växte en ny trend med hantverksbryggerier fram i det som då var bryggeridödens Sverige. I denna provning undersöker vi den svenska ölens utvecklingen sedan dess och provar olika stilar och bryggerier som haft en stor påverkan på att lyfta öllandet Sverige.

  • 1 juni: Svensk hantverkscider, 550 kr, Emil
    Sverige - Ett land fullt med äpplen men utan cidertradition. Hur kommer det sig? I denna provning gräver vi lite i denna fantastiska men ganska nya trend. Vad är en hantverkscider? Hur står sig svensk hantverkscider internationellt? Det är frågor vi försöker reda ut i denna provning. Följ med och upptäck en ny värld av smaker och upplevelser i äpplets tecken.

 

  • 3 dec: Whisky – en introduktion, 600 kr

  • 10 dec: Rom, ron, rhum, 600 kr
    Rom är en spritsort som kan vara lika fantastisk olagrad som lagrad - ljus som mörk. I Västindien hittar vi ursprunget till denna sockerrörsbaserade spritdryck. En historia som börjar med de europeiska kolonisatörerna: Britter, spanjorer och fransmän kom att sätta sin prägel på denna märkvärdiga sprit. Här utforskar vi olika typer av rom och fördjupar oss i traditioner samt tillverkningsmetoder. I denna provning fokuserar vi främst på destillat från Västindien.

  • 26 jan: Rom och fatlagrad sockerrörssprit, 600 kr, Emil
    Rom är en spritsort som kan vara lika fantastisk olagrad som lagrad - ljus som mörk. I Västindien hittar vi ursprunget till denna sockerrörsbaserade spritdryck. En historia som börjar med de europeiska kolonisatörerna: Britter, spanjorer och fransmän kom att sätta sin prägel på denna märkvärdiga sprit. Här utforskar vi olika typer av rom och fördjupar oss i traditioner samt tillverkningsmetoder.

  • 18 feb: Japansk whisky – en fördjupning, 900 kr, Nikklas
    I Japan har man tillverkat whisky i över 100 år! Idag är japansk whisky en raritet och premiumprodukt. Följ med på en resa till whiskylandet Japan och se hur spriten utmärker sig stil- och smakmässig.

  • 30 mar: Whisky – en fördjupning, 900 kr, Emil
    Intresset för whisky verkar inte ha någon begränsning. I denna provning diskuterar vi lite om varför. Vi provar på olika fatlagringar och jämför kända och etablerarde whiskyländer med lite nyare uppkomlingar.

  • 27 maj: Tequila och mezcal, 600 kr, Nikklas
    Intresset för välgjord, exklusiv Tequila på 100% Blue Agave har ökat markant de sista åren. Fatlagrad Tequila som avec har verkligen tagit klivet in i finrummet. Nu knackar även Mezcal på dörren med sina buteljeringar från små producenter, främst från byar i Oaxaca tillverkat på agavesorter som Espadin och andra udda sorter men aldrig Blue Agave - Varför? det tar vi reda på här. Hur de ser ut, doftar och smakar får vi veta under kvällens provning

 

  • 10 feb: Kombinera dryck och grundsmakerna, 600 kr, Johanna
    Att hitta rätt dryck till maten är inte alltid så lätt, men fantastiskt roligt när man lyckas! I alla smakkombinationer sker ett samspel mellan grundsmaker, konsistens och aromer. Men hur påverkar syra i maten ett vin? Vad gör bubblor i drycken för den feta maten? Genom små experiment (smakportioner) ger vi dig en grundläggande förståelse för hur samspelet fungerar. Efter denna kväll hoppas vi att du ska hitta kombinationer som ger en förhöjd smakupplevelse.

  • 17 mar: Franska drycker till franska ostar, 700 kr, Johanna
    Vi provar ett urval av franska ostar med passande drycker och ger dig verktygen att hitta kombinationer där dryck och ost tillsammans ger en förhöjd smakupplevelse. Välkomna! (olika drycker förekommer)

 

Boka dryckesprovning i Stockholm

Du bokar genom att kontakta butiken på 08-796 98 10 eller besök oss i butiken på Norrlandsgatan 3, i PK-huset i Stockholm. Provningarna börjar kl 19.00.

Provning för grupper i Stockholm

I våra dryckesprovningsbutiker går det också att boka för privata sällskap, från 14 till 24 personer. Antingen väljer ni ett tema från vårt provningsschema eller så föreslår ni ett eget. Hör av dig till butiken så hjälper de till med planering och upplägg.

Om våra provningar

Provningarna sker på vardagar efter butiken har stängt. En provning tar en och en halv till två timmar. Provningarna har olika teman – från att lära sig grunderna till mer exklusiva provningar med unika drycker. 

Antalet drycker varierar från 4–8 beroende på tema. Desto fler glas desto mindre dryck i glasen då vi bara får servera en viss mängd vid varje provning.

Här kan du läsa mer om våra dryckesprovningar.

Avbokning

Du behöver avboka senast tre arbetsdagar innan provningen för att du ska kunna få tillbaka dina pengar. Visa upp kvitto eller gåvokort så återbetalar vi dig senast två veckor efter den tänkta provningen. 

Att tänka på inför provning hos oss

Våra försäljningsregler gäller även vid provning. Du måste vara 20 år och inte vara märkbart påverkad. För bästa sensoriska upplevelse undvik starka dofter, som exempelvis parfym. Meddela oss gärna eventuella allergier vid bokningen.

Inför provningarna gör varje handledare ett noga urval för att pedagogiskt skapa roliga och lärorika provningar. Det gör att varje provning är unik. Läs mer om de olika typerna av provningar och villkoren för våra provningar.