
Vinprovning, ölprovning, champagneprovning & spritprovning i Umeå
Vår butik i Umeå erbjuder vinprovningar, ölprovningar, champagneprovningar, mousserande provningar, whiskyprovningar, ginprovningar, romprovningar och tequilaprovningar samt provning i att kombinera dryck och mat. Provningarna börjar klockan 19.30, efter stängning.
Nedan kan du se alla våra provningar i Umeå med tider, priser och teman:
- 3 dec: Röda viner - en introduktion, 450 kr
Vad ger ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Efter en trevlig kväll tillsammans hoppas jag att du fått inspiration till att fortsätta utforska vinets värld, antingen med oss eller på egen hand! - 13 jan: Röda viner - en introduktion, 450 kr
Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen! - 20 jan: Vad dricker jag till osten? 600 kr
Ost är en fantastisk delikatess som finns i hundratals olika stilar och smaker. Hur gör man när man ska kombinera deras olikheter med dryck? Finns det något som passar alla eller har varje ost sin favoritdryck? Allt detta går vi igenom och testar i en smakintensiv kväll. - 3 mar: Rioja - en färd längs Ebro, 600 kr
Många anser att Rioja är Spaniens mest kända vinregion, belägen i norra Spanien vid floden Ebro och mest känd för sina röda viner, men det görs även vitt och rosé. Under denna kväll kommer vi att prova mestadels röda viner ifrån regionen och bena ut vad som gör att de smakar och doftar som de gör. Välkommen! - 17 mar: Vad dricker jag till osten? 600 kr
Ost är en fantastisk delikatess som finns i hundratals olika stilar och smaker. Hur gör man när man ska kombinera deras olikheter med dryck? Finns det något som passar alla eller har varje ost sin favoritdryck? Allt detta går vi igenom och testar i en smakintensiv kväll. - 5 maj: Riesling - jorden runt, 550 kr
På våra jorden runt-provningar får vi lära oss mer om en specifik druvsort och prova olika stilar från olika delar av världen. Vi går igenom lite historia och hur ursprung samt tillverkningsmetod kan påverka druvans karaktär. För dig som gillar riesling eller dig som aldrig provat den och undrar vad hypen är om. Välkommen! - 19 maj: Sommarens drycker, 500 kr
Denna provning handlar helt och hållet om Sommaren och de fantastiska drycker som vi tycker om att avnjuta då. Vi funderar på vad som passar till salladen, grillen och andra rätter som vi gillar att njuta av under denna varmaste av perioder. Allt ifrån rött, rosé och mousserande vin till öl och cider förekommer under provningen. Välkommen! - 10 jun: Rosévin, 500 kr
Vad händer i rosévärlden? Vi kikar på stilar och trender. Tillsammans upptäcker vi hur ett rosévin blir till och varför det smakar som det gör. Vi provar olika slags roséviner och lär oss om provningsteknik samt vad man kan tänka på om man vill kombinera rosévin med mat. Efteråt har vi kunskap och inspiration att fortsätta utforska rosévinets värld och hitta nya favoriter.
- 2 dec: Champagne, 650 kr
Ordet champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Vi diskuterar kring vad som särskiljer champagne från andra mousserande drycker, lär oss mer om tillverkningsmetoden och historia. Tillsammans provar vi olika stilar och hittar egna favoriter. Välkommen in i champagnens mytomspunna värld! - 9 dec: Mousserande viner - en introduktion, 550 kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. Hur kommer bubblorna in i vinet? Vilka är de vanligaste sensoriska egenskaperna i ett mousserande vin? På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder. - 10 dec: Champagne, 650 kr
Ordet champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Vi diskuterar kring vad som särskiljer champagne från andra mousserande drycker, lär oss mer om tillverkningsmetoden och historia. Tillsammans provar vi olika stilar och hittar egna favoriter. Välkommen in i champagnens mytomspunna värld! - 20 jan: Vad dricker jag till osten? 600 kr
Ost är en fantastisk delikatess som finns i hundratals olika stilar och smaker. Hur gör man när man ska kombinera deras olikheter med dryck? Finns det något som passar alla eller har varje ost sin favoritdryck? Allt detta går vi igenom och testar i en smakintensiv kväll. - 3 feb: Mousserande viner - en introduktion, 550 kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. Hur kommer bubblorna in i vinet? Vilka är de vanligaste sensoriska egenskaperna i ett mousserande vin? På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder. Välkommen! - 17 mar: Vad dricker jag till osten? 600 kr
Ost är en fantastisk delikatess som finns i hundratals olika stilar och smaker. Hur gör man när man ska kombinera deras olikheter med dryck? Finns det något som passar alla eller har varje ost sin favoritdryck? Allt detta går vi igenom och testar i en smakintensiv kväll. - 21 apr: Champagne mot världen, 700 kr
Champagne har länge lyst starkast på de mousserande vinernas stjärnhimmel. Men med ett klimat som förändras, nya eldsjälar och innovationer finns det nu andra som det är värt att titta lite extra på? Det försöker vi reda ut under denna kväll när vi ställer champagnes bubblor emot andra toppdistrikt runt om i världen. Välkommen! - 19 maj: Sommarens drycker, 500 kr
Denna provning handlar helt och hållet om Sommaren och de fantastiska drycker som vi tycker om att avnjuta då. Vi funderar på vad som passar till salladen, grillen och andra rätter som vi gillar att njuta av under denna varmaste av perioder. Allt ifrån rött, rosé och mousserande vin till öl och cider förekommer under provningen, välkommen! - 9 jun: Champagne, 650 kr
Ordet champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Vi diskuterar kring vad som särskiljer champagne från andra mousserande drycker, lär oss mer om tillverkningsmetoden och historia. Tillsammans provar vi olika stilar och hittar egna favoriter. Välkommen in i champagnens mytomspunna värld!
- 11 nov: Våra ölstilar - en introduktion, 450 kr
Många förknippar öl med ljus lager men i själva verket är det en dryck med stor variationsrikedom. Med färger från blekgul till rött till mörkt chokladbrun och en mängd olika smaker kan man ibland knappt tro att det är samma typ av dryck. Så vad har de olika stilarna gemensamt, och vad skiljer dem åt och vad passar de till för mat? - 20 jan: Vad dricker jag till osten? 600 kr
Ost är en fantastisk delikatess som finns i hundratals olika stilar och smaker. Hur gör man när man ska kombinera deras olikheter med dryck? Finns det något som passar alla eller har varje ost sin favoritdryck? Allt detta går vi igenom och testar i en smakintensiv kväll. - 27 jan: Öllandet Belgien, 500 kr
Anrikt ölland som många ölnördar kommer tillbaka till. Detta land har en rik variation på ölstilar men finns det en röd tråd? Vi går igenom historia, tillverkningsmetod och hur den skiljer sig mot övriga ölvärlden. Utmana smaklökarna och utforska Belgiens olika ölstilar med oss. - 17 mar: Vad dricker jag till osten? 600 kr
Ost är en fantastisk delikatess som finns i hundratals olika stilar och smaker. Hur gör man när man ska kombinera deras olikheter med dryck? Finns det något som passar alla eller har varje ost sin favoritdryck? Allt detta går vi igenom och testar i en smakintensiv kväll. - 14 apr: Våra ölstilar - en introduktion, 450 kr
Många förknippar öl med ljus lager men i själva verket är det en dryck med stor variationsrikedom. Med färger från blekgul till rött till mörkt chokladbrun och en mängd olika smaker kan man ibland knappt tro att det är samma typ av dryck. Så vad har de olika stilarna gemensamt, och vad skiljer dem åt och vad passar de till för mat? - 19 maj: Sommarens drycker, 500 kr
Denna provning handlar helt och hållet om Sommaren och de fantastiska drycker som vi tycker om att avnjuta då. Vi funderar på vad som passar till salladen, grillen och andra rätter som vi gillar att njuta av under denna varmaste av perioder. Allt ifrån rött, rosé och mousserande vin till öl och cider förekommer under provningen, välkommen!
- 25 nov: Whisky - en introduktion, 600 kr
Vad skiljer egentligen en maltwhisky från en blended? Vi diskuterar kring tillverkning och andra faktorer som påverkar hur den färdiga drycken kommer att smaka. Tillsammans går vi igenom provningsteknik och provar olika stilar för att hitta egna favoriter. Rökig eller inte rökig? Elegant eller rustik? Upptäck vad som passar just dig! - 17 feb: Rom och choklad, 550 kr
Precis som whisky så har rom börjat få ett stort uppsving i Sverige och fler har börjat intressera sig i denna Karibiska spritdryck. Vi går under kvällen igenom historia, tillverkningssätt och provar oss igenom olika stilar för att ge en sådan bred bild som möjligt. Detta kombineras också med choklad där du får hitta din favoritkombination. - 31 mar: Tequila och mezcal, 500 kr
Det finns ungefär 300 olika sorters agave i världen – växtarten som används som huvudingrediens i tillverkningen av tequila och mezcal. Med sitt ursprung i Mexiko och med olika tillverkningsmetoder, är dessa drycker mer komplexa än vad ryktet föregår dem. Vi går igenom allt detta och testar olika stilar mot varandra för att utmana fördomarna. - 28 apr: Whisky - en introduktion, 600 kr
Vad skiljer egentligen en maltwhisky från en blended? Vi diskuterar kring tillverkning och andra faktorer som påverkar hur den färdiga drycken kommer att smaka. Tillsammans går vi igenom provningsteknik och provar olika stilar för att hitta egna favoriter. Rökig eller inte rökig? Elegant eller rustik? Upptäck vad som passar just dig! - 26 maj: Sagan om ginen, 550 kr
Gin är i rejält uppsving på de fina krogarna runtom i världen. Efterfrågan och intresset för välgjorda spritdrycker ökar och vi vill bemöta det med kunskap och inspiration. På provningen går vi igenom gintillverkning och dess historia samt testar olika sätt att avnjuta gin ansvarsfullt.
- 20 jan: Vad dricker jag till osten? 600 kr
Ost är en fantastisk delikatess som finns i hundratals olika stilar och smaker. Hur gör man när man ska kombinera deras olikheter med dryck? Finns det något som passar alla eller har varje ost sin favoritdryck? Allt detta går vi igenom och testar i en smakintensiv kväll. - 17 feb: Rom och choklad, 550 kr
Precis som whisky så har rom börjat få ett stort uppsving i Sverige och fler har börjat intressera sig i denna Karibiska spritdryck. Vi går under kvällen igenom historia, tillverkningssätt och provar oss igenom olika stilar för att ge en sådan bred bild som möjligt. Detta kombineras också med choklad där du får hitta din favoritkombination. - 17 mar: Vad dricker jag till osten? 600 kr
Ost är en fantastisk delikatess som finns i hundratals olika stilar och smaker. Hur gör man när man ska kombinera deras olikheter med dryck? Finns det något som passar alla eller har varje ost sin favoritdryck? Allt detta går vi igenom och testar i en smakintensiv kväll.
Boka dryckesprovning i Umeå
Du bokar genom att kontakta butiken på 090-77 00 16 eller besök oss i butiken på Rådhusesplanaden 6 E. Provningarna börjar kl 19.30.
Provning för grupper i Umeå
I våra dryckesprovningsbutiker går det också att boka för privata sällskap, från 14 till 24 personer. Antingen väljer ni ett tema från vårt provningsschema eller så föreslår ni ett eget. Hör av dig till butiken så hjälper de till med planering och upplägg.
Om våra provningar
Provningarna sker på vardagar efter butiken har stängt. En provning tar en och en halv till två timmar. Provningarna har olika teman – från att lära sig grunderna till mer exklusiva provningar med unika drycker.
Antalet drycker varierar från 4–8 beroende på tema. Desto fler glas desto mindre dryck i glasen då vi bara får servera en viss mängd vid varje provning.
Här kan du läsa mer om våra dryckesprovningar.
Avbokning
Du behöver avboka senast tre arbetsdagar innan provningen för att du ska kunna få tillbaka dina pengar. Visa upp kvitto eller gåvokort så återbetalar vi dig senast två veckor efter den tänkta provningen.
Att tänka på inför provning hos oss
Våra försäljningsregler gäller även vid provning. Du måste vara 20 år och inte vara märkbart påverkad. För bästa sensoriska upplevelse undvik starka dofter, som exempelvis parfym. Meddela oss gärna eventuella allergier vid bokningen.
Inför provningarna gör varje handledare ett noga urval för att pedagogiskt skapa roliga och lärorika provningar. Det gör att varje provning är unik. Läs mer om de olika typerna av provningar och villkoren för våra provningar.
Mer info om vin-, öl- och spritprovning på Systembolaget
Vinprovning i Systembolagets butiker
Ölprovning i Systembolagets butiker
Spritprovning i Systembolagets butiker


