Avsändare – Till startsidan
StartDryck & Mat#viärsystembolaget

Alkoholfritt mousserande till etiopisk kycklinggryta

Kunskap & Inspiration

Alkoholfritt mousserande till etiopisk kycklinggryta

I serien #viärsystembolaget delar våra butiksmedarbetare med sig av sina favoriträtter och matchande drycker. Bezawit i Göteborg tipsar om mousserande utan alkohol till etiopisk kycklinggryta.

 

bezawit-solomon1270x714.jpg

Bezawit växte upp i stor familj och brukade som ung hjälpa sin mamma i köket. Samtidigt lärde hon sig att laga typisk etiopisk mat. Förutom matlagning är det musik som är hennes stora passion.

Bezawits middagstips

– Jag är hedrad över att få presentera Etiopiens mest berömda maträtt: doro wat. Det är en långkokt, kryddig kycklinggryta som serveras i ett flatbröd eller pannkaka gjord på teffmjöl som kallas injera.

Den centrala ingrediensen i många etiopiska rätter är berbere. Det är en kryddstark och smakfull kryddblandning som består av bland annat chili, vitlök, kardemumma, kanel och bockhornsklöver. 

– Såsen är både kryddig och ”het” och behöver därför en fruktig dryck med lite sötma för att dämpa chilin. Alkoholfritt mousserande vin med restsötma som GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé passar därför perfekt här. Dessutom är det ekologiskt, vilket passar perfekt till min favoriträtt.

Alkoholfria drycker är generellt ett bra val till maträtter med mycket chili, eftersom alkohol kan förstärka hettan. Bezawit slår även ett slag för andra drycker till doro wat:

– Must på äpple eller päron har också en fruktighet och sötma som passar bra, liksom Somersby Apple Cider Non Alco.

Hitta dryckerna

Alkoholfritt mousserande till doro wat
Alkoholfri must till doro wat