Mörk lager till kroppkakorna
I serien #viärsystembolaget delar våra butiksmedarbetare med sig av sina favoriträtter och matchande drycker. Johanna i Gränna tipsar om farmors bästa kroppkakor med passande dryck.
Johanna Carlsson jobbar i butiken i Gränna. Tiden som inte spenderas med familjen går åt till träning och att lägga pussel. Ju fler bitar desto bättre!
Johannas middagstips
– Jag lagar mycket husmanskost och vill gärna tipsa om klassiska småländska kroppkakor, helst gjorda på farmors vis. Det finns dessvärre inget nedskrivet recept, men farmor Maj-Lis specialitet var att hon blandade ner rökt och rimmat fläsk i fyllningen och använde rikligt med kryddpeppar. I övrigt var det nog ett vanligt recept på småländska kroppkakor, alltså gjorda på endast kokt potatis.
Satsa på så mycket smak som möjligt och håll nere beskan.
– Kroppkakorna kombinerar jag helst med en mörk lageröl, gärna med lite sötma som möter sältan och röktonen i fyllningen. Vill du servera öl utan alkohol gäller samma sak, satsa på så mycket smak som möjligt och håll nere beskan. Annars fungerar även ett glas riktigt kall mjölk!