Avsändare – Till startsidan
StartDryck & Mat#viärsystembolaget

Söt cider till pannacotta

Kunskap & Inspiration

Söt cider till pannacotta

I serien #viärsystembolaget delar våra butiksmedarbetare med sig av sina favoriträtter och matchande drycker. I Stockholms innerstad hittar vi Natali som gärna dricker söt cider.

Natali Olszewski har jobbat på Systembolaget sedan 2016. Den absoluta favoritdrycken är varken vin, öl eller cider, utan te. På en middag ser hon allra mest fram emot efterrätten. 

Natalis tips

– Jag är en pannacotta-älskare och dricker då gärna en söt cider till. Pannacottans krämighet passar till ciderns bubblor – dessutom går det att matcha en hallonpannacotta med en halloncider eller en limepannacotta med en limecider, säger Natali Olszewski på en av Systembolagets butiker i Stockholm.

Söt cider och blanddryck är främst en dryck som yngre dricker vid fest-lika tillfällen. Det tycker Natali är lite synd. Drycken kan ha sin plats för den som fyllt 30+.

Äppelcider är ett alternativ för lätta rätter där det finns frukt med.

– Söt cider och blanddryck – med eller utan alkohol – funkar överraskande bra till mycket. Äppelcider är ett alternativ för lätta rätter där det finns frukt med, till exempel en sallad med jordgubbar eller till melon och skinka. Det finns ofta i somriga förrätter och bufféer. Sötman i maten och cidern möts på ett bra sätt.

– Till het asiatisk mat dämpar sötman det heta. Jag dricker till exempel ginger beer till mat med ingefäratoner.

Men, betonar hon, man måste uppskatta en framträdande sötma om man matchar söt dryck med mat, även om dryckerna är friskare i dag jämfört med förr.

"Då är det chips och snacks, och till det passar söt cider och blanddryck."

Söt cider som sällskapsdryck då? På sommaren passar en lätt, kyld och alkoholsvag dryck, tycker hon. Och även när kallare kvällar regerar:

– Jag tar ofta med mig cider eller vin när jag ska iväg på en social tillställning. Då är det chips och snacks, och till det passar söt cider och blanddryck. Det är också ganska vanligt att det finns godis, och då är man verkligen rätt på det med en söt cider.

Hitta dryckerna

Söt cider
Söt blanddryck
Alkoholfri cider och blanddryck
Ginger beer med och utan alkohol