Avsändare – Till startsidan
StartVinOm mousserande vin

Vad är pet nat?

Vad är pet nat?

Kunskap & Inspiration

Vad är pet nat?

Pet nat är ofiltrerat mousserande vin som har fått jäsa klart i flaska. En gammal teknik som fått renässans tack vare det ökade intresset för småskalig vinproduktion.

Pet nat, eller pét nat är en förkortning av det franska uttrycket pétillant naturel  – "naturligt pärlande". Vinet görs med en metod som kallas ancestrale.

Méthode ancestrale

Metoden går ut på att vinet börjar sin jäsning i tank eller fat, men slutförs i en försluten flaska. Det innebär alltså att man häller över vinet på flaska innan det jäst klart. Förslutningen gör att det bildas kolsyrebubblor i vinet och att det även finns jästfällning kvar då dessa viner inte filtreras – utan man låter vinet vara som det är. Det är inte ovanligt att dessa viner är förseglade med kronkapsyl istället för kork.

Ancestralemetoden anses vara den ursprungliga för att göra ett vin mousserande. Metoden utvecklades sedan till den traditionella metoden, som används för att göra champagne, cava eller crémant.  

Ancestralemetoden anses vara den ursprungliga metoden att göra ett vin mousserande.

Méthode dioise

En variant på ancestrale är méthode dioise. Efter pressning filtreras musten och jäses vid låg temperatur i ståltank till ungefär tre procent alkohol. Därefter buteljeras vinet och jäser vidare med den sötma som finns naturligt i vinet, och når ungefär sju till åtta volymprocent. Sedan avlägsnas jästen genom degorgering, vinet filtreras och tappas genast om på nya flaskor.

Var tillverkas pet nat?

Så kallade pet nat-viner kan göras över hela världen men regioner som Languedoc och Loiredalen i Frankrike samt italienska Emilia-Romagna kan nämnas vid sidan av regioner i Grekland, Österrike och många fler. Det gemensamma är att det görs med metoden ancestrale eller dioise.

Montlouise-sur-Loire i Touraine var den första franska appellationen för mousserande vin tillverkat enligt méthode ancestrale. Druvan som används där är chenin blanc.

Hur smakar pet nat?

Efter som både gröna och blå druvor används i pet nat är det svårt att utse en speciell smak i dessa viner. De är däremot nästan alltid ofiltrerade med torr, frisk och nyanserad smak med relativt låg alkoholhalt. Bubblorna är ganska små och munkänslan mjuk.

Olika druvor men oftast lokala

Filosofin är att odlingsplatsen, druvan och terroiren ska kännas i vinet. Därför brukar dessa viner inte fatlagras. Druvorna som används i pet nat kan vara både gröna och blå och i regel väljs sådana som är typiska för ursprunget.

Vilken mat passar till pet nat?

Eftersom pet nat-vin i regel är ganska lätt brukar det passa bra som aperitif eller till lättare maträtter, gärna vegetariskt som ugnsrostad spetskål eller rostad rotselleri. Vinets höga fruktsyra gör även vinet lämpligt till salta charkuterier eller syrliga ostar. 

Dela via