Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Vad innehåller vin?
Socker i vin
Socker i mousserande vin

Kunskap & Inspiration

Socker i mousserande vin

Brut, extra dry, extra brut eller brut natur? Tittar man bara på etiketten är det inte självklart hur torrt eller sött ett mousserande vin egentligen är. Observera att sockerhalten nu anges i gram per 100 milliliter.

Smaken förändras

Trender kommer och går. Vid förra sekelskiftet skulle exempelvis champagne helst ha en kännbar sötma, något som dagens konsumenter nog skulle reagera på.

Vidare var smaken olika på olika marknader. I Frankrike, och speciellt i Storbritannien, föredrogs en torr stil, medan champagnen som exporterades till USA skulle vara sötare. Sötast var dock de bubblande viner som hade Ryssland som slutmål.

I dag går trenden mot torrt mousserande vin, gärna så torrt som möjligt. Paradoxalt nog ökar även söta viner något i popularitet för vi människor gillar helt enkelt sötma. Det signalerar näring och energi för oss – vilket kan förklara varför det är svårt att sluta äta när man väl har hittat godispåsen.

Som konsument kan det däremot vara svårt att veta om texten extra dry på en prosecco-etikett betyder samma sak som extra brut på en champagne.

Mousserande vin innehåller ofta socker

Till att börja med får vi slå fast att mousserande viner nästan alltid innehåller lite mer restsötma (socker) än sina stilla kusiner. Orsaken är att det i regel tillsätts socker till det färdiga vinet vid tillverkningen.

Traditionell metod

Champagne, crémant, cava, cap classique, franciacorta är exempel på mousserande vin som görs enligt den traditionella metoden. Dessa viner kolsyrejäser på flaska och när jästen arbetat klart avlägsnas den tillfälliga kapsylen och jästfällningen skjuts ut.

Flaskan toppas sedan upp med en blandning av vin och socker innan korken sätts i. Metoden kallas dosage eller liqueur d'expedition i Frankrike. Så även om en champagne ofta uppfattas som väldigt torr så finns där nästan alltid lite socker. Att den är svår att känna beror på att champagnens höga fruktsyra maskerar sötman.

Tankmetoden

Majoriteten av allt mousserande vin tillverkas enligt tankmetoden, vilket innebär att vin, jäst och socker får jäsa i en trycktank. De mest kända exemplen är prosecco, lambrusco och sekt men nästan allt mousserande vin med aromatiska toner tillverkas på detta sätt. Även med denna metod används dosage men här tillsätts sockret helt enkelt i tanken när kolsyrejäsningen är avslutad.
Mer om tillverkning av mousserande vin.

Termer för sötma i mousserande vin

Ett mousserande vin som producerats inom EU måste ha information om sötman på etiketten. Lär man sig lite om termologin är det lättare att avgöra om det mousserande vinet innehåller lite eller mycket socker. Det kan vara förvirrande med olika begrepp för samma sak i olika länder.

Mousserande vin från andra delar av världen, utanför EU, måste inte uppge sötman men om de gör det ska de europeiska termerna användas. Rött mousserande vin är till exempel en specialitet i Australien som nästan alltid har lite sötma, även om etiketten inte alltid informerar om detta.

Ett mousserande vin som ska säljas inom EU, oavsett produktionsland, måste ha torrhetsgraden angiven på etiketten.

Brut nature, zero dosage, brut zero, naturherb, bruto natural

Detta är olika namn för de allra torraste varianterna. Dessa termer betyder att inget extra socker har blivit tillsatt i dosagen. Vinet har med andra ord samma restsötma som basvinet, alltså 0–0,3 gram per 100 milliliter. Det motsvarar ungefär en sockerbit per liter vätska.

Systembolaget har gått från att visa sockerhalten i gram per liter till gram per 100 milliliter. Själva värdet på dryckens sockerhalt har dock inte ändrats. 

Extra brut, extra herb, extra bruto

Dessa anses också torra, max 0,6 gram socker per 100 milliliter.

Brut, herb, bruto

När man lärt sig att sec är franska för ”torr” är det extra förvirrande att producenterna i Champagne undviker det uttrycket. De använder i stället termen brut, som betyder ”rå”, för de torra varianterna som har en låg dosage – det vill säga under 1,2 gram socker per 100 milliliter.

Extra dry, extra trocken, extra seco

Här är sockerhalten 1,2 till 2 gram socker per 100 milliliter, alltså mer än vad namnen antyder.

Sec, trocken, secco, dry

Orden betyder ”torr” men smaken är snarare halvtorr. Får innehålla 1,7–3,5 gram socker per 100 milliliter.

Demi-sec, halbtrocken, abbocato, medium dry, semiseco

Ordagrant betyder det ”halvtorr” men ”halvsött” är kanske ett lämpligare uttryck. Här gäller 3,3–5 gram socker per 100 milliliter.

Doux, mild, sweet, dolce

Mousserande viner med dessa termer på etiketten innehåller minst 5 gram socker per 100 milliliter – men upp till 7,5 gram är inte ovanligt. De passar bäst till söta desserter.

Sött mousserande vin 

Mousserande vin med stor sötma produceras i flera länder och vinregioner. Asti Spumante från Piemonte i Italien är ett känt exempel och andra ursprung värda att nämna i sammanhanget är Spanien och Australien. Ofta baseras basvinet på någon medlem i den aromatiska druvfamiljen muscat.  

Även i Franrike görs det sött mousserande, bland annat i de södra delarna av Rhônedalen och i Champagne. Då används de druvor som är traditionella i respektive regioner.

Sötmanivån i mousserande vin* Socker i gram per 100 milliliter
Brut nature, naturherb, brut zero, bruto natural, zero dosage  <0,3 (mindre än 0,3)
Extra brut, extra herb, extra bruto  0–0,6
Brut, herb, bruto <1,2
Extra dry, extra trocken, extra seco 1,2–2
Sec, trocken, secco, dry 1,7–3,5
Demi-sec, halbtrocken, abbocato, medium dry, semiseco 3,3–5
Doux, mild, sweet, dulce  >5
* Enligt EU:s klassificering.  

Exempel: Termen ”extra dry” på exempelvis en flaska prosecco betyder alltså att restsockerhalten ligger på 1,2–2 gram per 100 milliliter. Men i en "extra brut" är det max 0,6.

En vanlig vinflaska innehåller 750 milliliter.

Är det mycket socker i vin?

Jämfört med juice, saft och framför allt läsk är det inte mycket socker i vin – med undantag av de riktigt söta varianterna förstås.

Även om vissa läskedrycker kan innehålla över 10 gram socker per 100 milliliter så är de i alla fall alkoholfria, något som vin inte är.

För den som räknar kalorier är det viktigt att minnas att alkohol i sig innehåller mycket energi.

Läs mer om kaloriinnehåll i olika drycker.

Får man tillsätta socker i stilla viner? Spana in vår artikel Socker i vin.

Kan jag filtrera på sockerhalt? 

Här på sajten går det att filtrera på sockerhalten på vin, spritdrycker samt cider & blanddrycker i vårt testade sortiment. Gå bara till Sök dryck och välj sökfiltret Sockerhalt.

Hur märker Systembolaget ut sötma i vin?

På Systembolaget delas mousserande viner in i:

  • torrt
  • halvtorrt
  • sött

Våra smakklockor visar upplevelsen av sötma. Är fruktsyran i vinet hög dämpas sötman och då kan klockvärdet bli ett, även om det innehåller några gram socker.

Vill man veta den exakt uppmätta sockerhalten i gram per 100 milliliter kan du se det här på sajten. På hyllkantsetiketten i butik har vi av administrativa skäl kvar det gamla värdet gram per liter fram till mars 2022.

Socker i vin: Närbild av botrytisangripen vindruvsklase.

Socker i vin

Socker mäts i gram/100 milliliter