Avsändare – Till startsidan
StartVinOm mousserande vin

Att servera champagne och mousserande vin

Att servera champagne och mousserande vin

Kunskap & Inspiration

Att servera champagne och mousserande vin

En champagne eller annat mousserande vin smakar bäst väl kyld och i tulpanformade glas. Här berättar vi mer om hur du bäst serverar champagne och andra bubblande viner.

Vid vilken temperatur ska champagne serveras?

Champagne och andra mousserande viner ska serveras svalt, någonstans vid 6–10 grader. Mognare champagner tjänar på att serveras i den övre delen av intervallet för att alla aromer bäst ska komma till sin rätt.

  • Ställ champagnen kallt i god tid innan flaskan ska öppnas, det tar minst två till tre timmar i kylen innan den uppnått rätt temperatur. 

När du öppnar flaskan bör den vara kall, cirka sex grader, då minskar risken för att vinet skummar över. Behöver flaskan kylas snabbt görs det bäst i en metallhink fylld med hälften vatten och hälften is. Då tar det en halvtimme att få drycken lagom kall.

Öppna utan olyckor

Det är lika stort tryck i en champagneflaska som i ett lastbilsdäck. Var därför försiktig när flaskan öppnas och håll tummen över korken när metallgrimman tagits bort. Målet är inte att skjuta iväg korken med en smäll – det kan skada såväl människor och djur som inredning.

Håll hårt i korken och vrid flaskan så att det bara hörs ett lätt pysande när champagnen öppnas. Är flaskan kyld stannar då även innehållet kvar i flaskan.

Vilken typ av champagneglas är bäst?

Vi rekommenderar champagneglas eller en så kallad champagneflöjt, ett högt, smalt glas på fot. Gärna lätt tulpanformad så du får ut det mesta av dryckens aromer. Mogna årgångschampagner kan också serveras i så kallade bourgognekupor eller annat stort vinglas. En champagnecoupe kan kännas tjusig och elegant att dricka ur – men tyvärr försvinner moussen och aromerna alltför fort i denna typ av glas med bred kupa.

  • Fyll glasen till max två tredjedelar så inte vinet skummar över och aromerna får utrymme.

Vad ska jag använda en champagnevisp till?

Kort svar: Det ska du inte. Champagnevispen är ett omodernt redskap som på några sekunder tar bort de bubblor som det tagit åratal att skapa. 

Hur länge håller öppnad champagne?

Om det blir champagne kvar i flaskan går den att spara i kylskåpet till nästa dag. Det finns även champagneförslutare och stoppers. Med en sådan håller sig champagnen fräsch i upp till fyra dygn. Dessutom utvecklas ofta doften och smaken efter ett dygn i öppnad flaska.

Förslutare och stoppers i vårt sortiment

Hur ska champagne förvaras?

När du ska lagra din champagneflaska är den perfekta temperaturen 10–12 grader. För en vanlig vinlagrare är temperaturer mellan 8 och 20 grader helt godtagbara. Viktigast är att det är mörkt och att dag- och nattemperaturen inte varierar, årstidens växlingar klarar vinet av bättre. Champagne ska, likt alla andra viner med naturkork, förvaras liggande för att korken inte ska torka.

Hur länge kan champagne lagras?

En standardchampagne kan utvecklas positivt i cirka 3–5 år, medan prestige- och årgångschampagne kan klara decennier i en vinkällare.

Läs mer om att lagra vin

Olika storlekar på champagneflaskor

I de mousserande vinernas värld finns många olika flaskstorlekar, oftast större, som sällan eller aldrig ses bland andra typer av vin. Dessa namn förekommer framför allt i Champagne.

Liter Antal 75-cl flaskor Namn
1,5 2 Magnum
3 4 Jéroboam
4,5 6 Rehoboam
6 8 Methusalem
9 12 Salamanzar
12 16 Balthazar
15 20 Nebuchadnezzar

 

Kortfattat om att servera champagne

  • Serveringstemperatur är 6–10 grader.
  • Kyl till sex grader inför öppning av vinet.
  • Låt inte champagnekorken flyga.
  • Champagne njuts bäst i höga champagneglas.
  • Fyll glasen till max två tredjedelar.
  • Glöm vispen!
  • Spara öppnad champagne med hjälp av en champagneförslutare.
  • Lagringstemperatur är 10–12 grader.
Dela via