Avsändare – Till startsidan
StartVinOm mousserande vin

Prosecco

Prosecco

Kunskap & Inspiration

Prosecco

Prosecco är ett vitt mousserande vin från nordöstra Italien, gjort på druvsorten glera. Vinet blir kolsyrat genom en andra jäsning i trycktank.

Vad är prosecco?

Prosecco är ett lätt och aromatiskt mousserande vin som ofta har en fruktig ton av päron och en liten sötma.

Tidigare var prosecco namnet på en grön druvsort, som 2009 bytte namn till glera för att inte blandas ihop med det allt mer populära vinet. Ett annat skäl var att skydda namnet "Prosecco" från att stå på vinflaskor från andra delar av världen.

Hur tillverkas prosecco?

Prosecco DOC tillåter höga skördeuttag och förutom glera odlas internationella druvsorter som pinot noir, pinot blanc, pinot grigio och chardonnay. Prosecco får sina bubblor genom tankjäsningsmetoden. Socker och jäst tillsätts basvinet, som sedan får jäsa en andra gång i ståltank under tryck vid max på 20 grader.

Vinet lagras en kortare tid på ståltank innan det hälls över på flaska. Lagringstiden varierar beroende på vintyp och kvalitetsnivå.

Resultatet blir ett lätt, aromatiskt vin med fruktiga aromer men utan utvecklade och brödiga toner. Prosecco finns både som vitt och rosé och vinner sällan på att lagras.

Mer om hur mousserande vin tillverkas

Varifrån kommer prosecco?

Prosecco DOC bildades 2009 och omfattar mark i både Venetien och Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien. Det utökade området omfattar idag 14 000 hektar och är Italiens i särklass största DOC. Prosecco har på senare år också blivit världens mest exporterade mousserande vin. 2018 skeppades 500 miljoner flaskor till marknader utanför Italien.

Speciella cru-vingårdar

På hög höjd i Conegliano–Valdobbiadene ligger det ursprungliga området för Prosecco. Den benämns idag Classico. Förutom mousserande tillverkas här även stilla vin och området har även två cru-vingårdar: Superiore di Cartizze och Il Rive. De begränsade områdena anses ha extra bra förutsättningar att ge högre kvalitet på druvorna tack vare speciell jordmån och vingårdarnas läge. 

Asolo Prosecco är ett annat område som producerar torr prosecco av allra högsta kvalitet. Alla dessa viner är vita och har befordrats till den högsta klassen i Italien, DOCG.

Även jäsning på flaska

Utöver tankmetoden används även det som kallas pet nat, från franskan petillant naturel, eller metodo ancestrale. Den innebär att det sker en enda jäsning, och vinet fortsätter att jäsa på flaska efter buteljering. Vinet degorgeras aldrig, utan levereras med jästfällningen kvar i flaskan. Denna typ av prosecco går under benämningen Col Fondo – vilket betyder ”med fällning”. Denna typ av prosecco är betydligt torrare och går att lagra ett par år.

Rosé prosecco

Prosecco DOC tillåter efter en lagändring 2020 även torra rosévarianter. Druvblandningen för rosa prosecco består av glera och max 15 procent pinot noir som får macerera i 60 dagar för att färgen ska lakas ur. 

Hur sött är prosecco?

Prosecco finns i olika stilar: brut, extra dry och dry.

  • Brut gäller för vitt och rosé, är alltid torr och har en restsockerhalt på 0–12 gram/liter. Denna typ är den mest ovanliga.
  • Extra dry är den traditionella stilen med en sockerhalt på 12–17 gram/liter. Gäller vit och rosa prosecco. 
  • Dry har en sockerhalt från 17 till 32 gram/liter. Denna typ är den vanligaste och omfattar endast vit prosecco. Smaken är fruktig med päron, tuttifrutti och mandel som tydliga kännetecken.

Mer om sötma i mousserande vin

Frizzante och spumante

Prosecco finns i lätt pärlande stil och då står det frizzante på etiketten. Är det mer bubblor, till exempel som i cava och champagne, kallas i stället vinet spumante.