Mjöd – jäst honungsdryck
Mjöd är en uråldrig, honungsbaserad dryck som kan vara både torr och söt. Det tillverkas på många ställen runt om i världen och har på senare år har mjöd upplevt en renässans.
Vad är mjöd?
Under rätt förhållanden kan sockerhaltiga vätskor jäsa och förvandlas till en alkoholhaltig dryck. Att jäst honungsvatten var en tidig starkvara, inte bara i Norden utan i stora delar av världen, är därför inte svårt att föreställa sig.
Mjöd – honungvin med tradition och variation
Mjöd består av honung och vatten. Örter, frukter och bär kan tillsättas men med mjöd avses alltid en jäst honungsdryck. Mjöd är mer likt vin än öl. Det är aromatiskt, ofta sött samt med utpräglad karaktär av den valda kryddningen –och givetvis av honung. Denna process har pågått sedan urminnes tider och spontanjäst honung har konsumerats längre än vi kan bevisa. Rester av mjöd från 7 000 f.Kr har hittats i Kina och i Norden är det äldsta spåret från bronsåldern.
Mölska - en blandning av mjöd och öl
Det är sant att vikingarna i Norden uppskattade mjöd, men i vilken form och i vilken omfattning är inte riktigt klarlagt. Med tanke på att mjöd var dyrt och sällsynt var det säkert ingen vardagsdryck. Dessutom gjorde framsteg inom åkerbruket det möjligt att tillverka en billigare variant av alkohol, nämligen öl. Under sen järnålder och medeltid dracks alltså både mjöd och öl. Eller en blandning av de båda, så kallad mölska.
Honungssort och terroir sätter smaken på mjöd
Mjöd kryddas många gånger friskt och smakvariationerna blir stora. Men avgörande för en honungssort är vad bina samlat in. Exempelvis ger nektar från hallonbuskar, blåklint, sälg och ljung olika karaktär till honungen och därmed till den färdiga mjöden. På så vis kan man prata om terroir även när det gäller mjöd, precis som när man pratar om hur jorden, druvan och vingårdens läge påverkar vinet.
Mjöd är inte unikt för Norden
Bilden av mjöd som en enbart nordisk dryck är felaktig, forntida fynd från vitt skilda platser i världen har hittats. I nutid är Öst- och Centraleuropa störst på mjödframställning, med Polens söta mjöd i spetsen. Andra platser där mjöd tillverkas är exempelvis Storbritannien och Frankrike. Etiopien har lång tradition av mjöd och där kallas drycken för tej.
Mjödtrenden växer
USA har sedan 1950-talet en entusiastisk och modern mjödkultur men även i Sverige har intresset ökat rejält på senare år. Trenden kan förklaras av dagens vurm för lokalt framställda drycker med tydligt ursprung, bevarandet av bin för vår miljö och inte minst för nya spännande mat- och dryckeskombinationer.
Mjöd till mat
Mjöd passar till många smaker – beroende på vilken stil den är tillverkad i. Sötman är det viktigaste att ta hänsyn till men även särskilda smaksättningar som bär, örter och kryddor.
- Torr, bärig mjöd passar till kött- och fiskrätter, sallader och inte alltför syrliga förrätter.
- Blommig mjöd med restsötma kan passa kryddstark mat och charkuterier.
- Mölska, med sin maltighet och eventuella beska, passar till mycket. Speciellt till kraftig husmanskost.
- Sött mjöd passar fint till ostbrickan och desserter med choklad och nötter.