Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerUSAKalifornien

Central Valley och Sierra Foothills

Central Valley och Sierra Foothills

Kunskap & Inspiration

Central Valley och Sierra Foothills

Så nära varandra, men så olika till karaktär. Med några få mils avstånd rör vi oss från stekhet öken och bulkvin till drägligare klimat och potent zinfandel.

Hitta på sidan: Viner och druvor  Klimat

Olika förutsättningar

Central Valley och Sierra Foothills är varandras motpoler. Sierra Foothills har ett drägligt klimat och nästlar sig in mellan Sierra Nevadas utlöpare. Här firar kraftig zinfandel stora triumfer.

Central Valley, bara några få mil västerut, är däremot en ogästvänlig stekhet öken som med konstbevattning producerar majoriteten av Kaliforniens bulkvin.

Dalen består egentligen av två delar. I den norra, 6 700 hektar stora, Sacramento Valley ligger Lodi AVA och Clarksburg AVA.

Den södra delen av dalen, San Joaquin Valley, är ett enormt område med 61 000 hektar vinodling. Nästan 50 mil långt och 10–12 mil brett – visserligen oerhört bördigt men mer lämpat för frukt- och grönsaksodlingar än för kvalitetsvin. Här huserar flertalet stora vinfirmor som gör vin på colombard, zinfandel, chardonnay, muscat och merlot. Ursprunget anges ofta som "California".

Viner och druvor 

Sierra Foothills

Öster om heta Central Valley på Sierra Nevadas utlöpare ligger det stora AVA Sierra Foothills och drar nytta av den svalare luften på högre höjd. På sina håll klättrar vingårdarna upp till 1 000 meters höjd över havet. Här finns urgamla stockar av zinfandel och petite sirah som ger intressanta och kraftfulla viner. Italienska sorter som sangiovese och barbera är väl hemmastadda här, liksom druvor från Rhône och Bordeaux.

Mer om zinfandel

El Dorado AVA

El Dorado har några av Kaliforniens högst belägna vingårdar. Här odlas bland annat druvor med ursprung i Italien och Rhônedalen.

Shenandoah Valley AVA

I detta AVA produceras koncentrerat fruktiga viner av zinfandel från odlingar som delvis härrör från tidigt 1900-tal.

Central Valley

Detta väldiga jordbruksområde, planterat med alla upptänkliga grödor, står för den största delen av Kaliforniens årliga druvskörd. Värmen är intensiv och konstbevattning nödvändig.

En stor del av druvorna blir till enkla basviner för blandningar eller till destillering. Druvorna colombard och chenin blanc upptar stora arealer. Här görs även stora mängder lätta roséviner, så kallade blush wines, av zinfandel. 

En stor del av druvorna blir till enkla basviner för blandningar eller till destillering.

Lodi AVA

I det stora och mycket varma Lodi, som ligger på lite högre höjd, drar sval havsluft in och möjliggör produktion av kvalitetsviner av bland annat chardonnay, merlot och ruby cabernet. Zinfandel från gamla stockar, med rötterna i sandig jord, visar störst potential, men även den gröna viognier trivs i Lodi.

Sedan 2006 är Lodi indelat i sju underzoner. Majoriteten av de stora vinfirmorna, liksom de flesta exemplar av mycket gamla zinfandel-stockar finns i Mokelumne River AVA.

Lodi Rules OK

Det torra och varma klimatet underlättar vinodling utan kemiska bekämpningsmedel eftersom risken för svampsjukdomar är mindre. Kaliforniens första hållbarhetsprogram för vin, Lodi Rules, grundades här och ngefär en femtedel av Lodis vingårdar är för närvarande hållbarhetscertifierade.

Clarksburg AVA

Klimatet påmnner om det i Lodi med svalkande vindar som sveper in på eftermiddagarna. Odlingarna består av petit sirah samt de gröna chenin blanc, pinot grigio och chardonnay., 

Klimat: kvantitet och kvalitet

Central Valley är tack vare konstbevattning från den underjordiska floden San Joaquin ett av världens bördigaste områden. Här är det betydligt hetare än iresten av Kalifornien och därmed svårt att odla druvor ämnade för kvalitetsvin. Överlag är det kvantitet som räknas här.

Sierra Nevadas sluttningar ger förutsättning för ett bättre klimat och här finns några AVA som tack var den svalare luften kan producera viner av högre kvalitet. Här får man till och med regn, från 700 mm till 1200 mm i de högst belägna vingårdarna.