Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabellSpanien

Priorat

Kunskap & Inspiration

Priorat

Priorat har inlandsklimat, trots närheten till Medelhavet, med varma dagar och kyliga nätter under växtsäsongen.

Direkt till årgångarna

2021  2020  2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011  2010 2009

 

Årgång: 2021

Betyg: 4

En sval årgång med en del regn i maj och juni, vilket är ovanligt. Regnet gjorde dock gott för druvorna men vissa vinodlingar drabbades av botrytisangrepp. Kvaliteten på druvorna blev hög med lägre sockerhalt och därmed lägre alkoholhalt i vinerna, men med tydlig frisk syra.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Många områden i Spanien drabbades av den dåliga kombinationen varm vår och regn, och mögelangrepp blev också verklighet. Detta påverkade dock inte druvornas kvalitet, utan mer volymerna. Skörden satte i gång tidigare än normalt på grund sommar- och höstvärmen.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Förutom en riktig värmechock i slutet av juni och i början av juli, med temperaturer över 40 grader, så löpte sommaren och hösten på bra för Priorat. Resten av sommaren hade lagom temperaturer för en lång växtsäsong för druvorna och i september kom även svalkande regn. Garnacha klarade sig bäst jämfört med cariñena, som fick mest stryk i den tidiga sommarvärmen.


Årgång: 2018
Betyg: 5

En riklig nederbörd var orsak till viss mjöldagg här och där, men även ett bidrag till en stor skörd då vattenreservoarerna fylldes på. Det var lite svalare än normalt under sommaren – vilket förlängde mognaden, men på ett bra sätt. Druvorna kunde utveckla sina aromer till full mognad och man förväntar sig balanserade viner i en något annorlunda stil än tidigare år. 


Årgång: 2017
Betyg: 3

Priorats vingårdar drabbades av frost under våren. Generellt gick skördevolymen ner 17 procent i Katalonien (som Priorat tillhör). Torkan och hettan gjorde att druvorna blev små och koncentrerade. Det rapporteras om mycket fruktaromer och tanniner. En balanserad fruktsyra kan vara utmanande för vinproducenterna, då värmen gjorde att sockernivåerna stack iväg.


Årgång: 2016
Betyg: 4

Ett bra år. Inte mycket regn föll under juni och september, men de äldre vinrankorna var väl förberedda och druvorna var friska med mörk röd färg, hög fruktsyra, koncentrerade aromer och mogna tanniner. Värmeböljan i slutet av augusti och september drabbade mest de yngre vinstockarna och sockernivåerna accelererades fram i vissa vingårdar. Överlag dock hög kvalitet på vinerna.


Årgång: 2015
Betyg: 5

Varm sommar följdes av en kallare höst vilket gav druvorna chans att mogna långsamt och behålla den så viktiga fruktsyran. Vinerna är balanserade. Producenterna var mycket entusiastiska över kvaliteten. Enligt vissa rapporter var skörden den bästa på fem år.


Årgång: 2014
Betyg: 4

Problem med röta på grund av fuktiga förhållanden. Regn, i kombination med relativt svala temperaturer, gav lättare och friskare viner i jämförelse med året innan.


Årgång: 2013
Betyg: 4

Trots regn och kyla under odlingsperioden höll frukten hög kvalitet oavsett druvsort. Skörden blev större jämfört med 2012.


Årgång: 2012
Betyg: 4

Även detta år bjöd på varmt och torrt väder under växtsäsongen, vilket gynnade garnacha och cabernet sauvignon. På sina håll gick skörden ner med en fjärdedel jämfört med det normala.

Till toppen av sidan


Årgång: 2011
Betyg: 4

Het och torr årgång med vattenstress på vissa håll. Detta resulterade i alkoholstarka, fylliga och kraftfulla rödviner.


Årgång: 2010
Betyg: 5

En årgång där druvorna fick relativ lång växsäsong. Det gjorde att druvorna både var smakrika och i bra balans mellan fruktsyra, socker och tanniner. 


Årgång: 2009
Betyg: 4

Varma temperaturer gav fylliga och koncentrerade viner med balanserad fruktsyra.

Till toppen av sidan


 

Dela via