Avsändare – Till startsidan
StartVinOm starkvin

Madeira – vin från vulkanön i Atlanten

Madeira – vin från vulkanön i Atlanten

Kunskap & Inspiration

Madeira – vin från vulkanön i Atlanten

I de flesta fall förstörs vin av att utsättas för hög värme – men det finns undantag. Maderia finns i olika stilar från söt till torr och har en mängd användningsområden.

Vad är madeiravin?

Madeira är ett starkvin från ön med samma namn. Smaken är nötig, frisk, lite bränd och kan vara allt från torr till söt. Alla madeiraviner går igenom någon form av upphettning under produktionen.

Hur tillverkas madeira?

Söt madeira får man genom att tillsätta 95-procentig druvsprit i jäsande druvmust så att jäsningen avbryts. Det är samma teknik som används för portvin. För torrare madeira används samma metod som när man gör sherry: man väntar med att tillsätta spriten tills vinet jäst klart.
Det krävs en ganska hög alkoholhalt för att vinet inte ska riskera att förstöras under nästa steg – upphettningen.

Vinet hettas upp

Gemensamt för all madeira är processen estufagem, där vinet hettas upp under en längre tid. Från början skedde uppvärmningen naturligt när vinfaten transporterades till sjöss och utsattes för sol och värme. Skeppens rullning på vågorna gjorde även sitt till. I dag sköts processen industriellt.

Gemensamt för all madeira är processen estufagem, där vinet hettas upp under en längre tid.


Madeira är hållbart och lagringsdugligt

Madeira av hög kvalitet kan lagras i åratal på fat som står ute i solen eller ligger på heta takvindar, canteiro, medan enklare madeiravin ligger en tid i uppvärmda rum eller tankar, estufa. Uppvärmningen gör att sockret i vinet karamelliseras och ger ett mycket lagringståligt vin med en karaktäristiskt bränd smak. Madeiravin smakar mycket friskt, oavsett om det är torrt eller sött.

Till skillnad från de flesta andra starkviner förändras inte smaken över tid, även om flaskan är öppnad. 18 månader i öppen flaska är inget problem för madeira av bra kvalitet.

Vilken mat passar till madeira?

Torr madeira passar till lätt kylda till tapas av chark, fiskrätter, soppor, friska ostar eller som aperitif. Madeiran motsvarar här sherrystilen fino eller ett torrt, friskt vitt vin.

Mer om dryck till tapas

Halvsöt och söt madeira serveras vid rumstemperatur till lagrade och kraftiga ostar eller till smakrika desserter med torkad frukt, kola eller choklad. Här motsvarar stilen söt sherry, lagrat portvin eller mörk rom.

Madeira i matlagning

Förutom att vara ryggraden i den klassiska madeirasåsen används halvsöt och söt madeira till vissa bakverk. I köket kan madeira ofta ersättas av annat starkvin som söt sherry eller tawny port. Ett annat tips är att använda rött vin som får reducera med brunt socker och lite balsamicovinäger. 

Vilka druvor ingår i madeira?

De flesta druvorna på Madeira odlas på branta terrasser och plockas för hand från höga pergolasystem. Namnet på druvsorten är ofta också namnet på stilen.
De ”nobla”, gröna druvsorterna på Madeira är:

Sercial

Denna syrliga druva odlas på Madeiras norra sida på omkring 800 meters höjd. Från sercial får man de lättaste och torraste vinerna som ofta kräver flera års lagring innan de når sin topp.

Verdelho

Druvan mognar tidigt och trivs bättre på lägre belägna, svala sluttningar. Den används för halvtorr madeira och får rökig karaktär efter lång lagring.

Bual

Sorten ger små skördar och trivs bäst i värmen på den södra sidan av ön. Vinerna brukar vara fylliga och halvsöta.

Malvoisie eller malmsey

Druvan mognar sent och ger de allra sötaste och fylligaste madeiravinerna med mycket goda lagringsegenskaper. Odlingarna ligger till största delen nära havsnivån på öns södra sida, speciellt runt den lilla staden Câmara de Lobos nära huvudstaden Funchal.

Det finns även blå druvsorter som sällan står på etiketterna men som är "arbetshästarna" på Madeira:

Tinta negra mole

Tinta negra mole, även kallad negramoll, planterades in efter att vinlusen slagit ut de klassiska sorterna på 1800-talet. Druvan ligger bakom den större delen av lite enklare madeira.

Complexa

Korsning skapad på 1960-talet, som med sin mjukhet och mörka färg gör samma jobb som tinta negra mole. De två kan även blandas och tillsammans utgöra madeira som är bra men inte så lagringstålig.

Andra termer som kan ses på madeiraflaskan:

  • Three Years Old eller Finest

Blandning av vin från tinta negra mole eller complexa som hettats upp i processen estufagem och lagrats på ståltank.

  • Five Years Old Reserve

Blandning av femårig madeira av alla sorters druvor där en viss del har lagrats på fat.

  • Ten Years Old Special Reserve

Oftast vin på någon av de nobla druvsorterna som lagrats på ekfat. Den yngsta beståndsdelen i blandningen ska vara 10 år.

  • Colheita

Madeira från ett enda år eller skörd som tappas på flaska efter minst fem års fatlagring. Nästan bara nobla druvsorter används.

  • Frasquiera

Årgångsmadeira på nobla sorter som måste legat minst 20 år på fat, men som ofta lagrats betydligt längre. De kan dessutom ha legat på glasbehållare de sista åren innan buteljering.

Madeira genom historien

Madeira ligger 100 mil från Portugals fastland. Den vulkaniska, bördiga jorden och det milda klimatet gör det möjligt att odla sockerrör, men även druvor på terrasser utmed sluttningarna.

Tack vare sitt läge blev ön lång tillbaka i tiden en viktig bunkringshamn för fartyg som seglade över Atlanten, och vin var en eftertraktad last. Redan på 1400-talet var vinet berömt och kort efter upptäckte man att vinet höll bättre om det spetsades med sprit.

Visste du att...

  • Under tidigt 1900-tal var madeira mycket populärt i Sverige. Mellan de världskrigen var vi till och med världens största importör.
  • Madeira var och är ett vanligt nattvardsvin, förmodligen på grund av den långa hållbarheten.
  • Madeiravin var populärt i de amerikanska kolonierna. När USA:s självständighets-förklaring skrevs under 4 juli 1776 var det i madeira George Washington och de andra skålade.