Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartVinOm aperitif, dessert- & starkvin

Olika starkviner

Olika starkviner

Kunskap & Inspiration

Olika starkviner

Starkvin är helt enkelt vin som man har hällt sprit i. Kända starkviner är sherry, portvin och madeira. Dessa fungerar fint både till och i mat.

10 saker du kanske inte visste om starkvin

  1. Starkvin är basvin som har spritats upp med druvsprit.
  2. Alkoholhalten i starkvin är vanligtvis 15–22 procent.
  3. Sherry kan vara från extremt torr (fino) till extremt söt (PX).
  4. Sherry är en mångsidig måltidsdryck. I Sverige använder vi amontillado och oloroso i såser och svampsoppor. Men testa gärna fino eller manzanilla till nötter, charkuterier, sushi – och vårt svenska smörgåsbord.
  5. Alla portviner är söta.
  6. Portvin är en fin smaksättare till såser, exempelvis portvinssås. Använd då ett fylligt, ungt och fruktigt portvin av typen ruby eller late bottled vintage (LBV). Portvin är även en bra kombination till ost eller desserter med nötter och choklad.
  7. All madeira hettas upp. Det gör att hållbarheten förlängs och att smaken blir knäckig.
  8. Madeira av typerna sercial eller bual fungerar fint till marinader och madeirasås. Sötare madeira passar till desserter, gärna med nötter eller choklad.
  9. Många starkviner kan lagras. Madeira och årgångsbetecknat portvin är perfekta att lagra i 20–30 år.
  10. Starkvinet marsala kan vara både torrt och sött och är en av ingredienserna i desserten Tiramisu.

Skillnad mellan portvin och sherry

Det är en tydlig skillnad i tillverkningen mellan portvin och sherry.

  • Portvin skapas genom att basvinet spritas upp innan det har jäst klart. Det gör att sötman finns kvar.
  • Vad gäller sherry spritas basvinet upp efter jäsningen och är därmed torr. Däremot kan den sötas med druvmust i efterhand.