Pays Nantais
Pays Nantais, eller bara Nantais, är det västligaste av vindistrikten längs floden Loire. Nantais är i sin tur sedan uppdelat på fyra appellationer och druvan som härskar är den gröna muscadet.
Viner Druvor Klimat & jordmån Historia
Muscadet är ett gammalt namn för druvan melon de bourgogne, vilket ger en fingervisning om varifrån den en gång kom. Även om vinet är relativt neutralt i smaken har namnet flugit vida över världen och muscadet står för den största vitvinsproduktionen i Frankrike. Den lätt jästaromatiska som ofta finns i viner från Muscadet kommer av att vinet ligger på sin jästfällning, sur-lie.
Den lätta och mycket friska stilen gör att en muscadet är perfekt kompanjon till skaldjur. Med tiden utvecklar vinet en mer nötig karaktär och passar då bättre till smakrika fiskrätter.
Viner
De viktigaste appellationerna i Nantais är AOC Muscadet, där skördeuttaget är 70 hektoliter per hektar och som får innehålla upp till tio procent chardonnay, samt AOC Muscadet-Sèvre-et-Maine som står för tre fjärdedelar av produktionen. Här är skördeuttaget begränsat till 55 hektoliter per hektar, vilket även gäller i de små appellationerna Muscadet-Coteaux de la Loire och Muscadet Côtes de Grandlieu. Samtliga producerar torra, lätta och friska vitviner.
Vad betyder sur lie?
"Sur lie" är en beteckning som används för vin som efter fullbordad alkoholjäsning legat på sin jästfällning (lie). Det ger vinet en rundare, mer komplex smak med ett litet uppfriskande stick av kolsyra. Vinet buteljeras oftast på våren utan filtrering, men vissa producenter väljer att låta vinet ligga ännu längre på jästfällningen.
Sur lie måste buteljeras från tank till flaska, i vineriet där tanken står och vinet är gjort, någon gång mellan 1 mars och 30 november året efter skördeåret.
Efter avslutad alkohoholjäsning och inledande lagring på tank, betyder det allt mellan ungefär 5 och 12 månader sur lie. Gänsen inte får överskridas.
Utöver dessa viner finns det tio cru-kommuner (cru communaux) där vinerna lagras längre med sin jästfällning. Lagringen är minst 18 månader och max 24 månader, sistnämnda för exempelvis kommunerna Clisson och Gorges. Då lagringen är längre än vad Sur lie-begreppet tillåter så har vinerna från de tio kommunerna inte den beteckningen på etiketten.
De flesta sur lie-viner är gjorda för att konsumeras unga. Men många viner går att lagra i flera år tack vare den friska och höga fruktsyran, speciellt de från cru-kommunerna.
Druvor
Muscadet är den dominerande gröna druvan, assisterad av den syrligt friska gros plant (folle blanche). Gröna druvor har den överlägset största odlingsarealen, men i några mindre områden görs rött vin och rosé av gamay, cabernet franc, pinot noir och cabernet sauvignon.
Klimat och jordmån
Distrikten Muscadet och Gros-Plant du Pays Nantais breder ut sig på slättlandet runt flodmynningen och har ett svalt och fuktigt maritimt klimat. Inflytandet från Atlanten avtar något ju längre uppåt floden man kommer.
Det viktigaste området Muscadet de Sèvre-et-Maine har en jordmån med både sand och lera. I en del av de bästa vingårdarna finns även inslag av såväl granit som skiffer och gnejs. Muscadet-Coteaux de la Loire, som ligger på norra sidan av floden mellan Nantes och Ancenis, har krithaltig jord.
Historia
De romare som vågade sig uppför floden fann såväl klimat som lägen och jordmånstyper för en mängd olika druvsorter och lade sannolikt grunden för flera av dagens vindistrikt. Med kristendomens ankomst blev vinodlingen ett monopol för klostren, och senare också slotten som växte upp utmed Loires stränder. På 1500-talet hade holländarna skaffat sig monopol på handeln i Nantes och införde då druvan folle blanche från Charente. Druvan stortrivdes på jorden runt flodmynningen och gav så stora skördar att den kallades gros plant.
Melon de bourgogne blev muscadet
Här var den herre på täppan tills melon de bourgogne dök upp på 1600-talet. Elddopet blev den rekordkalla vintern 1709-10 då de flesta vinstockar, oliv- och mullbärsträd strök med. Men melon klarade sig skapligt och blev så småningom den dominerande druvan - nu under namnet muscadet.
På 1950-talet hade parisarna upptäckt beaujolais nouveau och krögarna började leta efter ett vitt vin i samma stil som det lätta och fruktigt friska beaujolais. Valet föll på muscadet, ett vin som fanns tämligen nära Paris och som med sin neutralt friska smak passade perfekt till de skaldjur och ostron som parisarna älskade. Vägen ut i världen låg därmed öppen.