Avsändare – Till startsidan
StartVinVad innehåller vin?

Vinetiketter – vad står det på dem?

Vinetiketter – vad står det på dem?

Kunskap & Inspiration

Vinetiketter – vad står det på dem?

Det ryms mycket information på en vinetikett, en del av den är obligatorisk medan annat är frivilligt. Vissa saker får inte stå på etiketten om vinet säljs inom EU.

Obligatorisk information på vinetiketten

Följande information måste finnas på flaskans fram- eller baksidesetikett om vinet säljs inom EU:

 • Alkoholhalten ska anges i volymprocent. Det är tillåtet att den avviker upp eller ner med högst 0,5 procent för stilla vin och med 0,8 procent för mousserande vin.
 • Varubeteckning (till exempel vin, mousserande vin) Denna kan ersättas av skyddade ursprungsbeteckningar som champagne. AC.
 • Ursprungsland – det land där druvorna växt.
 • Volymen anges i centiliter.
 • Kontaktinformation till producenten, buteljeraren eller leverantören måste finnas.
 • Sockerhalt måste uppges för mousserande vin och anges så som brut, sec, secco osv. Det är inte en obligatorisk uppgift för övriga viner. Läs mer om sötma i vin
 • Allergener Innehåller vinet mer än 10 mg sulfiter per liter ska detta anges på etiketten, liksom om ägg – eller mjölkprotein använts för att klara eller färgjustera vinet. måste uppges på etiketten. Fiskgelatin används ibland som klarningsmedel men är undantaget för detta krav då det inte anses utgöra någon risk för personer med överkänslighet. 

        Läs mer om allergener i vin 

 • Lotnummer för spårning av batcher. Börjar ofta, men inte alltid, på L följt av siffror.

Följande uppgifter är inte obligatoriska – men om de används måste de följa vissa regler:

Information som lämnas frivilligt måste följa de krav som gäller för obligatorisk informationen. Det betyder att märkningen ska vara korrekt, tydlig och lätt att förstå.

 • Årgång – Årtalet på etiketten syftar på året som druvorna skördades, vilket så gott som alltid är samma år som vinet även tillverkades.
 • Druvsort  – Nämns en druvsort nämns måste minst 75 procent av vinet vara gjort på denna. För Europa och större delen av vinvärlden gäller däremot 85 procent. Om två eller fler druvor nämns på etiketten ska dessa utgöra 100 procent av druvsammansättningen.

        Läs mer om olika druvor

 • Geografisk referens – För de viner vars ursprung går att spåra till del av ett land. 

För vin med ursprung USA eller Chile räcker det om 75 procent kommer från det namngivna området.

För Nya Zeeland, Australien och AVA-områden i USA gäller 85 procent. Samma gäller för europeiska PGI, (protected geographical indication), alltså vin med skyddad geografisk beteckning.

100 procent gäller i Argentina, Sydafrika och i Europas alla PDO, (Protected designation of origin), alltså vin med skyddad ursprungsbeteckning

Läs mer om ursprungsbeteckningar och andra vintermer

 • Ekologiskt –  om vinet uppfyller uppfyller EU:s krav för detta och är certifierat av tredje part. Hela slutprodukten måste vara ekologisk, det räcker inte med att bara druvorna är certifierade.

        Läs mer om ekologiskt vin

 • Veganmärkning –  om vinet inte klarats med animalier. Ingen övergripande certifiering på internationell nivå men olika fristående. Använder man en logotype från tredje part måste de ha certifierat vinet. Ett intyg från producenten eller labb-analys som bevisar att vinet är veganskt går också bra. 

        Läs mer om veganskt vin

 • Biodynamiskt odlad – Inom biodynamiken finns olika regler och rekommendationer och även olika former av certifiering i olika länder. För att få certifieras som biodynamisk måste produkten vara certifierad som ekologiskt.

        Läs mer om biodynamisk vinodling

 • Hållbarhetsmärkningar – kan vara av olika slag och utfärdas av olika organisationer. 
 • Bäst-före-datum – Vin är undantaget från krav på att ange datum för minsta hållbarhet. Systembolaget välkomnar att sådan uppgift anges på förpackningen, då vi vet att kunder frågar om hur länge ett vin är drickbart.

Läs mer om hur länge vin håller

Annan Information som kan finnas på etiketten:

  • Hälsovarningar är obligatoriskt i USA men frivilligt inom EU.
  • Beskrivande text där producenten – ur sin synvinkel – berättar om vinet. Där kan man även hitta förslag på passande mat och lagringsrekommendationer.

Varför har vin ingen innehållsdeklaration?

Enligt EU-rätten är alkoholdrycker över 1,2 volymprocent alkohol undantagna från kravet på att märkas med ingrediensförteckning och näringsdeklaration. Det betyder i sin tur att Systembolaget inte kan kräva att våra dryckesleverantörer och deras producenter skriver ut sådan information. Däremot kan producenten frivilligt välja att märka sina drycker med sådana uppgifter.

Det diskuteras på EU-nivå att ändra regelverket för märkning av alkoholhaltiga drycker och eventuella krav på annan information. Detta har gett upphov till olika initiativ inom dryckesbranschen som är kopplade till produktinformation och transparens.

På Systembolaget följer vi den här utvecklingen noga. Vi vill kunna hjälpa våra kunder att hitta information och ser gärna att alkoholdrycker omfattas av samma regler som andra livsmedel.

Läs mer om godkända tillsatser i vin