Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabellFrankrike

Loire

Kunskap & Inspiration

Loire

Loiredalen sträcker sig från Atlantkusten och innåt landet. Vinodlingarna ligger utmed eller i närheten av Loirefloden och klimatet är relativt svalt.

Direkt till årgångarna

2021  2020  2019  2018

 

Årgång: 2021

Betyg: 3

Väderleken åkte bergochdalbana under året. En varm marsmånad följdes av stort temperaturfall i april med frost som skadade många rankor och skott. Värmen kom inte förrän i juni men då med full kraft och växtligheten sköt fart. Dock var resten av sommaren och hösten sval från och till, med hagelstorm i juni som förstörde en del vinrankor. Svampangrepp ställde till problem och sortering av druvor var i fokus för att få bort dåliga druvor. Fruktsyran i druvorna var hög men sockernivåerna lägre än de senaste varma årgångarna. Skördevolymen blev lägre än på flera år.


Årgång: 2020

Betyg: 4

Höga temperaturer under augusti gjorde att druvorna stannade i sin växtcykel, men kom igång tack vare regn och sockernivåerna höjdes. Druvorna skördades rekordtidigt. De var små men koncentrerade med aromer och balanserade syror. 


Årgång: 2019

Betyg: 5

Ett varmt år med höga temperaturer i augusti. Dock var nätterna svala vilket gjorde att fruktsyran i druvorna höll sig på hög nivå. Inga störande regn eller större problem med svampangrepp. Vinerna uppvisar stor koncentration med frisk syra och mogna tanniner.


Årgång: 2018

Betyg: 4

En varm årgång där även skördeperioden var varm med mycket sol. Nattemperaturerna var relativt höga vilket gjorde att många skördade på natten och morgontimmarna för att få druvor med fräschör vid ankomsten till vinerierna.

Dela via