Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaFrankrike

Loiredalen

Loiredalen

Kunskap & Inspiration

Loiredalen

Med sina 100 mil är Loire Frankrikes längsta flod och den med flest vindistrikt utmed stränderna. Här finns en stor variation av vin, alltifrån torrt till sött på den vita sidan, mjukt och stramt rött, rosévin samt mousserande gjort på traditionellt vis.

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Historia 

Fakta loiredalen

Klimat: Maritimt i öster, kontinentalt i väster
Nederbörd: Varierar
Jordmån: Mycket varierad. Alluvial, lera, kalksten, skiffer 
Areal: 111 000 hektar
Produktion: miljoner flaskor/år
Blå druvor: Cabernet franc, gamay, pinot noir
Gröna druvor: Sauvignon blanc, melon de bourgogne, chenin blanc

Viner

Vindistriktet Loire delas in i fyra zoner, eller underregioner: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire. De ligger alla utmed flodens nedre lopp – de sista 40 milen från Pouilly-Fumé till Muscadet runt Nantes nära Atlanten.

Pays Nantais

De två viktigaste appellationerna i Nantais är Muscadet och Muscadet-Sèvre-et-Maine. Båda producerar torra, lätta och friska viner av druvan muscadet – väl passande till det lokala köket med mycket fisk, ostron och skaldjur. Vinerna från Muscadet-Sèvre-et-Maine står för 80 procent av hela Nantais produktion.

Vinerna härifrån, liksom från de två mindre appellationerna Muscadet-Coteaux de la Loire och Muscadet Côtes de Grandlieu, görs sur lie. Detta innebär att de efter alkoholjäsningen ligger på sin jästfällning (lie) och på så sätt får en mer komplex smak med liten jästton och ett friskt stick av kolsyra. De buteljeras vanligtvis på våren, men vissa viner ligger längre på sin jästfällning.

Anjou-Saumur

Bland ett femtontal appellationer finns här några av Frankrikes mest intressanta viner, alla av druvan chenin blanc. I Savennières på Loires norra strand görs särpräglade torra viner, ofta biodynamiskt odlade. På södra sidan kommer söta och långlivade (en del av druvor som angripits av ädelröta) viner från bifloden Layons dalgång. Anjou är annars mest känt för rosévin, medan Saumur stoltserar med mousserande viner av chenin blanc. Rött vin, särskilt av cabernet sauvignon och cabernet franc från Anjou-Villages är på stark frammarsch.

Touraine

Touraine gör bra sauvignon blanc, men de mest framgångsrika vinerna kommer från Vouvray, som bjuder på chenin blanc i en skala från torrt till sött och även mousserande, samt cabernet franc från Bourgueil, St Nicolas-de-Bourgeuil och Chinon.

Övre Loire

Halvvägs uppför Loire ligger Pouilly-Fumé och Sancerre på ömse sidor av floden, båda specialiserade på sauvignon blanc, som i sin torra och rena stil bildat mönster världen över. I Sancerre återfinns även en liten del rött vin av pinot noir.

Druvor

Bland de gröna druvsorterna märks framför allt chenin blanc, lokalt kallad pineau de la loire, och sauvignon blanc, men här måste också nämnas melon de bourgogne, som ligger bakom vinerna från Muscadet. I Nantais odlas även den friskt syrliga gros plant (folle blanche). Främst bland de blå druvorna står cabernet franc, som här kallas breton.

Klimat och jordmån

Kustområdet får ta emot det mesta av regnet från Atlanten och klimatet blir successivt mer kontinentalt, med varmare och torrare somrar, ju längre uppför floden man kommer. Jordmånen har också avgörande betydelse för valet av druvsort. Melon de bourgogne trivs på den bördiga jorden runt flodmynningen, medan chenin blanc når sina största höjder med torra och söta viner i Anjous skiffer och lera samt mousserande i Saumurs kalksten.

Touraine blandar kalksten och grus till underlag för cabernet franc, medan Övre Loire sätter sin strama touche på sauvignon blanc med inslag av flintsten i jorden.

Historia

Flodmynningen blev inkörsporten för vinet och som vanligt var romarna först på plats. Med kristendomen blev vinodlingen en begränsad affär för kloster och slott och först under medeltiden började vinets blomstringsperiod. På 1500-talet införde holländarna druvan folle blanche, som tack vare sina goda skördar runt Loires flodmynning kallades gros plant. Under första hälften av 1600-talet dök melon de Bourgogne upp och blev med tiden Nantais förstadruva. Under 1900-talet gjorde den sin lycka först i Paris och sedan i hela världen.

Lokal konsumtion störst

Merparten av Loires viner konsumeras lokalt, men sancerre och pouilly-fumé har blivit starka kort på exportmarknaden, som också har ett gott öga till rosé från Anjou, mousserande från Saumur och cabernet franc från Chinon och Bourgueil. Eftertraktade är också de exklusiva söta chenin blancvinerna från Layon och de torra vita från Savennières. Allmänt sett minskar dock de vita vinerna till fördel för de röda.