Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerUSA

Kalifornien - the Wine State

Kalifornien - the Wine State

Kunskap & Inspiration

Kalifornien - the Wine State

"The Wine State" Kalifornien är med sin vinodlingsareal på över 250 000 hektar världens fjärde största vinproducent. Härifrån kommer 90 procent av allt amerikanskt vin.

Hitta på sidan: Viner och druvor  Klimat  Historia

Kort om Kalifornien

Klimat: Varmt medelhavsklimat
Nederbörd: Varierande. Central Valley är mycket torrt.
Jordmån: Varierande. Grus, kalk, granit, lera
Blå druvor: Cabernet sauvignon, merlot, zinfandel, pinot noir
Gröna druvor: Chardonnay, colombard, sauvignon blanc, pinot gris

Geografiskt delas Kalifornien upp i fem större vinregioner:

  • North Coast, med Mendocino, Sonoma och Napa som de mest kända distrikten
  • Central Coast, med bland annat distrikten Livermore, Santa Cruz, Paso Robles och Santa Maria Valley
  • South Coast sträcker sig mellan södra Los Angeles ner mot Mexico
  • Central Valley, mitt i delstaten 
  • Sierra Foothills, i Sierra Nevada nordöst om San Francisco.

Fördelaktigt klimat

Mest berömd är delstaten för sina viner av cabernet sauvignon, chardonnay och zinfandel, men här produceras vin av de flesta druvor i alla olika kvalitetsnivåer och stilar. 

Kombinationen av ett gynnsamt klimat med otaliga mesoklimat, (lokalt klimat inom ett begränsat område), och en lika stor variation av jordmånstyper gör att de flesta druvor kan hitta sin optimala odlingsplats här. 

Viner och druvor 

Gröna druvor

Bland de gröna druvsorterna är chardonnay vanligast, och vinerna präglas ofta av den karaktär som jäsning och lagring på ekfat ger. På andraplats kommer colombard, som tillsammans med chenin blanc mest används för produktion av enklare viner. Dessa två druvsorter minskar dock stadigt i odlingsareal. Sauvignon blanc odlas främst på svalare platser.

Blå druvor

Cabernet sauvignon är den mest planterade blå druvsorten och även merlot är mycket vanlig. 

Kaliforniens "egen" druvsort zinfandel har genom DNA-analys visat sig identisk med både den syditalienska druvan primitivo och den kroatiska druvan crljenak kaštelanski. Druvan ger allt från lätta roséviner till kraftiga, fruktiga och kryddiga rödviner.

North Coast

Chardonnay ligger i topp före sauvignon blanc i North Coast, och bland de gröna hittar vi även pinot blanc, gewürztraminer och riesling.

De blå druvorna har sökt sina speciella odlingsområden: pinot noir i Carneros, cabernet sauvignon i Napa och zinfandel i Dry Creek Valley.

Mer om North Coast

Central Coast

I norra Central Coast är chardonnay och sauvignon blanc vanligast bland gröna druvor och cabernet sauvignon, pinot noir och zinfandel bland de blå.

I södra Central Coast har chardonnay den gröna huvudrollen, medan cabernet leder före pinot noir och zinfandel på den blå sidan.

Mer om Central Coast

South Coast

Sauvignon blanc, chardonnay och riesling ger de tongivande vinerna här, och Temecula vid kusten är det mest betydande området.

Vinodlingarna är dock starkt hotade av bakteriesjukdomen Pierce´s disease som sprids av insekten glassywinged sharpshooter.

Central Valley och Sierra Foothills

I Central Valley breder högavkastande druvor som colombard och chenin blanc ut sig vitt och brett. Zinfandel ger material till blush wines, rosévin med tydlig sötma, men även till högklassigt starkvin, framför allt från distriktet Madera.

I Sierra Foothills satte guldruschen fart på vinodlingen från början, främst zinfandel. Druvan är fortfarande områdets starka kort, inte minst de hundraåriga gamla stockar som överlevt och ger extremt kraftfulla och smakrika viner.

Sangiovese är en druva på uppgång som får sällskap av barbera, båda med italiensk bakgrund. Petite sirah, identisk med franska druvan durif, har ofta använts till blandningsvin, men från gamla stockar ger den långlivade kraftpaket till vin.

Mer om Central Valley och Sierra Foothills

Delstat med medelhavsklimat

Generellt har Kalifornien ett medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Delstaten bjuder dock på ett varierat klimat, där mycket bestäms av samspelet mellan Stilla havet och de två bergskedjor som löper parallellt med kusten. Kalla havsströmmar möter varm luft och ger dagligen upphov till dimbankar.

När luften i de inre dalarna under dagen värms upp och stiger, sugs de svala dimmorna in från havet. Där den kustnära bergskedjan skärs igenom av dalgångar kan dimman välla in över vinodlingarna och mildra de höga temperaturerna. Det betyder att temperaturerna i statens södra delar kan vara betydligt lägre än i norr.

Historia 

Munkar odlade de första druvorna

Vinet kom söderifrån genom franciskanermunkar som anlade en rad missionsstationer utmed Stillahavskusten. År 1769 grundade Padre Junipero Serra den första missionsstationen i San Diego och planterade druvan mission. År 1823 anlades Sonoma som slutstation, och därifrån spreds vinet sedan till Napa.

Den kaliforniska vinodlingens fader

Padre Serra tävlar med två andra figurer om titeln som ”den kaliforniska vinodlingens fader”. Den ene är fransmannen Jean-Louis Vignes. Han beställde sticklingar från Frankrike och planterade dem i vad som i dag är centrala Los Angeles. I början av 1850-talet hade 40 000 stockar etablerats som gav tusen fat vin om året.

Den andre är den ungerske äventyraren Agaston Haraszthy. År 1861 reste han från USA till Europa för att studera vinodling i olika länder och för att ta med sig nya sticklingar hem. Av 300 olika europeiska druvsorter lade hundratusen sticklingar grunden för det moderna kaliforniska vinet.

Zinfandeldruvan etablerar sig

Druvan zinfandel kom sannolikt från de kejserliga samlingarna i Wien till en plantskola på Long Island på 1820-talet, och någon gång under 1850-talet fann den till slut sin väg från öst- till västkust.

I Kalifornien blev vinet snabbt populärt bland de törstiga guldgrävarna, och i över 100 år skulle zinfandel vara Kaliforniens mest odlade blå druva.

Napa Valley

På Haraszthys vingård gick Charles Krug i lära och startade 1860 den största anläggningen i Napa Valley. Flera tyskar anlände: bröderna Beringer grundade sitt vinhus i St. Helena 1877 och 1883 startade Carl Wente den stora familjefirman i Livermore Valley, sydöst om San Francisco.

Många andra nationaliteter från Gamla världens vinländer etablerade sig, fransmän och italienare i första hand. Men där fanns även en finlandssvensk sjökapten, Gustav Nyblom, som gjorde Inglenook till ett av Napas berömda vinnamn.

Kalifornien slår igenom 

Inglenook var en av de kaliforniska deltagarna som tillsammans vann 35 medaljer vid Världsutställningen i Paris 1889.

Vid den berömda Parisprovningen 1976 bekräftade Kalifornien sin kvalitet genom att slå knock på fransmännen, både i tävlingarna om röd bordeaux och vit bourgogne.

Kalifornien har varit pionjär för endruvsviner som säljs under druvans snarare än producentens namn. Sedan 1970-talet har den amerikanska vinkonsumtionen ökat kontinuerligt, samtidigt som den internationella efterfrågan på vinerna ökat. Till skillnad från de flesta andra vinregioner i världen är inte exporten prioriterad på grund av stor efterfrågan på hemmaplan.

Kalifornien har varit pionjär för endruvsviner som säljs under druvans snarare än producentens namn.

Enligt Californa Wine Institute beräknas vindruvsodlingarna i delstaten vara cirka 257 000 hektar (år 2018).