Avsändare – Till startsidan
StartVinVinprovning

Defekter i vin

Defekter i vin

Kunskap & Inspiration

Defekter i vin

Ibland stöter man på konstiga dofter eller partiklar i vin. Antingen kan det bero på en korkskada, defekt – eller vara en naturlig del av vinets utveckling. Här går vi igenom de vanligaste felen och ett par avvikelser som inte är fel.

Smak är som bekant något väldigt personligt. Vissa älskar strävheten i unga viner från Bordeaux, andra tycker att de smakar hemskt. För somliga är hög fruktsyra något positivt medan några föredrar en avrundad karaktär. För att inte tala om hur olika vi reagerar på aromer!

Men ibland är vinet helt enkelt inte som det ska. Något har hänt under produktionen och även om det sällan är farligt är vinet smakmässigt defekt.

Korkskadat vin – lukt av källare

Korkdefekt är det vanligaste felet och drabbar 3–5 procent av alla viner med naturkork. Det är också den mest missförstådda: defekten beror inte på korksmulor i vinet eller att korken har läckt, utan orsakas av ett kemiskt ämne kallat 2,4,6-trikloranisol, TCA.

  • Utseende: Tråkigt nog är korkdefekt osynlig.
  • Doft: Fuktig betongkällare, mögel, blöt wellpapp eller klorig simbassäng.
  • Smak: Som doften. Fruktigheten saknas och smaken är kort.
  • Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

Har du fått korksmulor i vinet? Det är bara att ta bort dem. Skulle vinet innehålla TCA krävs däremot en mycket liten mängd för att förstöra det.

Oxidation – vinet smakar äppelskrutt

Om vinet har kommit i kontakt med syre under tillverkningen kan det reagera så att utseende och smak försämras.

  • Utseende: Vita viner blir gulbruna i förtid, röda viner får tunn tegelfärg och bildar ofta mognadsfällning.
  • Doft: Ofräsch, påminner om gammalt äppelskrutt.
  • Smak: Vinet saknar fruktighet. Smaken blir platt, fadd och ibland besk och bitter.
  • Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

Reduktiv karaktär – avloppslukt

Motsatsen till oxidation är när vinet har fått för lite syre och får en obehaglig doft. Vin som buteljeras i flaskor med helt lufttäta skruvkorkar drabbas oftare.

  • Doft: Ruttna ägg, bränt gummi, kål eller vitlök.
  • Smak: Samma som doften.
  • Åtgärd: Doften kan försvinna om vinet luftas ordentligt, annars ska du lämna tillbaka flaskan.

Doft av ättikssyra, vinäger eller nagellack

När vinet smakar syrligt och stickigt kan det bero på bakterier eller att det har exponerats för syre efter alkoholjäsning. Det kallas volatila syror och i små doser kan det lyfta vissa viner, men blir det för mycket har något gått fel.

  • Doft: Stickig, påminner om vinäger, Karlssons klister eller Salubrin.
  • Smak: Något sur och skarp, lätt besk eftersmak.
  • Åtgärd: Om vinet är skadat redan när du öppnar det bör du lämna tillbaka det. (Kan även användas för att göra egen vinäger.)

Efterjäsning – vinet bubblar

Även om det finns undantag som vinho verde ska ett stilla vin i regel inte innehålla koldioxid. Om det pyser när flaskan öppnas är det tecken på att vinet jäst efter att det buteljerats. Orsak: slarv i vineriet.

  • Ljud: "Pchssst” eller "Popp".
  • Utseende: Efterjäst vin kan ha en gråvit, finkornig fällning som lätt rörs upp.
  • Doft: Påminner om jäst eller jäsande bröd.
  • Smak: Kolsyrestick på tungspetsen och vinet har smak av jäst.
  • Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

Fällningar i glaset

Mognadsfällningar och vinsten är kanske de mest missuppfattade avvikelserna. Det är inga defekter utan en naturlig och ofarlig del av vinets mognadsprocess. Däremot kan det se konstigt ut i glaset. Att dekantera, alltså försiktigt hälla över vinet på karaff, brukar lämna kvar det mesta av fällningen i flaskan.

Läs mer om dekantering av vin

Mognadsfällning

  • Utseende: Färgrik, mörk substans som varierar från grumlig sörja till centimeterstora flak eller sjok. Tanniner och färgämnen har med tiden bildat ett sediment.
  • Smak: Själva fällningen har viss bitterhet men påverkar inte vinet.
  • Åtgärd: Dekantera vinet försiktigt före serveringen. Ett tips är att ta fram ett riktigt moget vin 24 timmar innan servering och ställa det upp. Då lägger sig all fällning i botten av flaskan.

Närbild på mörkröd fällning i ett vinglas.

Mognadsfällning i vinglas.

Vinsten

  • Utseende: Vita viner – kristaller som påminner om glassplitter eller socker. Röda viner – svagt rosa till mörkt röda kristaller. Påträffas oftast i botten och ibland på korkens undersida. Det kemiska namnet på vinsten är kaliumbitartrat eller kaliumvätetartrat. (Kan köpas på apotek och används för bland annat bakning.)
  • Smak: Fällningen smakar syrligt och lite salt men påverkar inte vinet.
  • Åtgärd: Dekantera vinet före serveringen.

artikel_vinsten.jpg

Vinsten liknar små kristaller.

Reklamera på Systembolaget

Misstänker du att ett vin eller en annan dryck som du har köpt på Systembolaget är defekt? Då kan du alltid lämna tillbaka det i butiken. Vi hjälper dig med reklamationen och du får pengarna tillbaka. Minst en tredjedel av innehållet ska finnas kvar.