Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaFrankrikeLoire

Övre Loire

Övre Loire

Kunskap & Inspiration

Övre Loire

Övre Loire domineras av sauvignon blanc. Sancerre och Pouilly-Fumé är de mest kända distrikten med torra, friska och aromatiska viner. I granndistrikten görs liknande viner och på den röda sidan är pinot noir vanligast.

Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Historia

Viner

Sancerre och Pouilly-Fumé

Områdets mest kända appellationer, Sancerre och Pouilly-Fumé är belägna på varsin sida av floden Loire. I båda områdena görs vita torra, friska och aromatiska viner av sauvignon blanc. De främsta vinerna kan i doft och smak ha en tydlig mineralton, en karaktär som på franska kallas pierre à fusil, gevärsflinta. Skördeuttaget för vita viner ligger på maximalt 65 hektoliter per hektar. En liten mängd rött vin görs av pinot noir i Sancerre.

Strax söder om Pouilly-Fumé ligger appellationen Pouilly sur Loire. Här odlas druvan chasselas som ger enklare, lätta och friska viner.

Reuilly, Quincy och Menetou-Salon

Sydväst om Sancerre ligger appellationerna Menetou-Salon, Quincy och Reuilly. I alla tre görs torra vita viner av sauvignon blanc i en stil liknande den i Sancerre. I Menetou-Salon och Reuilly framställs även rött och rosévin, främst av pinot noir.

Coteaux du Giennois

Området breder ut sig på båda sidor av Loire norr om Pouilly-Fumé. I Coteaux de Giennois återfinns sauvignon blanc samt de blå druvorna gamay och pinot noir. De vita visar tydliga aromatiska aromer av sauvignon blanc, men även mineral från kisel- och kalkstensjorden. De röda är fruktiga och friska med aning kryddig karaktär.

Châteaumeillant

Det här är den mest centrala appellationen i Frankrike. Knappa 70 kilometer söder om staden Bourges ligger vingårdarna med gamay och pinot noir. Man koncentrerar sig på röda viner och rosé, där de röda kan visa mogna fruktaromer med pepprig eftersmak.

Druvor

Den druvsort som främst förknippas med den övre Loiredalen är sauvignon blanc. Chasselas är förvisad till vingårdar med sämre jord. På den blå sidan gör pinot noir framsteg i Sancerre, och det finns även en del pinot gris för rosé i Reuilly.

Den druvsort som främst förknippas med den övre Loiredalen är sauvignon blanc.

Klimat och jordmån

Regionen är belägen ungefär mitt i Frankrike och klimatet är typiskt kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar. Hagel och frost är vanligt förekommande problem. Odlingarna i Sancerre ligger på sluttningar som vetter mot syd eller sydväst där exponeringen för solen är som bäst.

Jordmånen i Sancerre domineras av kalksten och i Pouilly-Fumé av flintsten, så kallad silex, båda med mycket god dränering.

Historia

Om Pouilly ska översättas till Pauliaca Villa (Paulus Villa) på latin, och om det ligger någon sanning i att Julius Caesar stannade i Sancerre under sitt franska fälttåg, ja, då kom säkert romarna hit. Den lilla staden Sancerre ligger på en höjd med vintäckta sluttningar åt alla håll. Fram till mitten av 1900-talet producerades här mest röda viner samt vita av chasselas.

Sauvignon blanc blev Husets vin

Sauvignon blanc måste dock ha funnits med i vingårdarna, annars skulle ett gäng journalister inte ha upptäckt den på 1950-talet och sålt in den som husets vita på krogarna i Paris. Den vita sancerre skulle bli en pendang till den på samma sätt och vid samma tid nyupptäckta beaujolais nouveau.

Historien påminner också om hur muscadet ungefär samtidigt blev populärt i Paris och här fick parisarna plötsligt två perfekta viner till sina skaldjur och ostron – ett billigt från Loires mynning och ett dyrare från Övre Loire femtio mil uppåt floden. Vit sancerre blev sedan på 1970-talet draghjälp för röd sancerre, av pinot noir.