Dordogne
Öster om Bordeaux ligger ett antal appellationer som i stort sett använder samma druvsorter, och producerar viner som stilmässigt kan vara svåra att skilja från sina motsvarigheter i Bordeaux.
Hitta på sidan: Viner Druvor Klimat & jordmån Historia
Bergerac är den mest betydande appellationen i Dordogne, med ett åttiotal kommuner som sorterar under dess namn. Dessa AC har länge betraktats som satelliter till Bordeaux.
Viner och områden
Bergerac
Distriktet Bergerac följer floden Dordognes dalgång och kan ses som en förlängning av Bordeaux även om man vid Castillon-la-Bataille korsar gränsen mellan departementen Gironde och Dordogne. Med samma druvsorter och i samma stilar som i Bordeaux produceras här under AC Bergerac övervägande rött vin, men även torrt vitt och rosé.
Côtes de Bergerac är ett steg upp på appellationsstegen för röda viner, med strängare krav för skördeuttag och vinerna är ofta fatlagrade. Inom samma appellation, med tillägget Moelleux, produceras söta vita viner, huvudsakligen av sémillon. I flera underdistrikt till Bergerac görs halvsöta till söta viner under egna AC.
Montravel, Côtes de Montravel och Haut-Montravel
Det finns tre olika Montravel-appellationer för torra till halvsöta och söta vita viner:
- Montravel
- Côtes de Montravel
- Haut-Montravel
Vinerna går i bordeauxliknande stil och görs av sauvignon blanc, sémillon och muscadelle. Röd Montravel görs främst av merlot.
Rosette
Den lilla appellationen Rosette producerar söta vita viner. De framställs huvudsakligen genom att sémillon blandas med sauvignon blanc och muscadelle.
Saussignac
I Saussignac, som ligger sydöst om Ste-Foy-la-Grande, produceras söta viner av sémillon, sauvignon blanc, muscadelle, ondenc och chenin blanc. Lagstiftningen stipulerar manuell skörd och att vinet skall ha naturlig sötma, främst från botrytisangripna druvor.
Monbazillac
Monbazillac är det mest kända av vinerna från Dordogne, framför allt ädelrötade söta viner som kan uppnå en stor och fyllig smakrikedom. Druvorna är en blandning av sémillon, sauvignon blanc och, särskilt lyckad just här, muscadelle.
Pécharmant
De röda vinerna från Pécharmant görs av samma druvsorter som i Bordeaux med en dominans av merlot. De räknas till Dordognes främsta, med en fyllighet och fast struktur som antas bero på den järnhaltiga jorden i vingårdarna.
Côte Duras
Här produceras viner som påminner om de i Bordeaux. Vitvinsproduktionen domineras av torra viner av sauvignon blanc. Söta vita produceras av sémillon, muscadelle, sauvignon blanc, ondenc och mauzac, samt en ytterst liten den chenin blanc. Blå druvan merlot dominerar på rödvinssidan och blandas på bordeauxmanér med cabernet franc och cabernet sauvignon. En liten del rosé tillverkas också.
Druvor
Här används i första hand samma druvor som i det angränsande Bordeaux: cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot, samt de gröna sémillon, muscadelle och sauvignon blanc.
Klimat och jordmån
Klimatet påverkas fortfarande av Atlanten men ligger i gränslandet mellan maritimt och kontinentalt. Vissa lokala variationer, som floddimmor, ger möjlighet till sent skördade, ädelrötade druvor för produktion av söta viner.
Jordmånen är i princip densamma som i angränsande Bordeaux och varierar från alluvial sand och lera i floddalarna till utlöpare av kalksten på de terrasserade sluttningarna. Vingårdarna på platån i Pécharmant har en speciell lerig jordmån med inslag av grus och krita ovanpå järnhaltig så kallad ortsten.
Historia
Romarna odlade vin i området och under medeltiden var detta en viktig källa till vin för export. När Médoc hade dikats ut på 1600-talet kom regionen långsamt att hamna i bakvattnet. Vinlusen slog ut nästan all vinproduktion under andra hälften av 1800-talet, och det har tagit mycket lång tid för området att återhämta sig.
Under 1900-talet har vinerna setts som satelliter till Bordeaux och enklare varianter av sin berömda granne. Numera försöker flera av appellationerna att framhålla sin särart samtidigt som kvaliteten har höjts.