Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaFrankrike

Roussilion

Roussilion

Kunskap & Inspiration

Roussilion

Klimatet i det bergiga Roussilion är varmt och soligt och området har starka band till angränsande Katalonien på andra sidan Pyrenéerna. Carnignan, cinsaut, grenache och syrah dominerar vinerna från detta karga hörn av Frankrike.

kort om norra Roussillon

Klimat: Varmt Medelhavsklimat
Nederbörd: 500-600 mm/år
Jordmån: Kalksten, märgel, skifferhaltig lera
Areal: 21 000 hektar
Blå druvor: Grenache, syrah, carnignan, mourvédre
Gröna druvor: Muscat, macabeo

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & Jordmån   Historia

Roussillon sammanfaller med departementet Pyrénées-Orientales och inrymmer appellationerna Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon-Villages och Collioure samt de starkvinsdoftande Banyuls, Maury, Rivesaltes och Muscat de Rivesaltes

Languedoc-Roussillon brukar ses som ett sammanhängande område men skiljs åt längs en gräns dragen mellan Corbières och Côtes du Roussillon-Villages. Topografin är också annorlunda då Languedoc till stor del består av slättmark och Roussilion till stor del av berg.

Viner

De röda vinerna från Roussilion är ofta kraftiga och smakrika, påverkade av den stekheta solen och vindarna från Medelhavet. Ny ek och temperaturkontrollerade tankar är en relativt ny företeelse och liksom Languedoc led man tidigare av överproduktion. 

Blandning av katalanskt och franskt

Vintraditionerna är en blandning av katalanskt och franskt - både druvor och vinifieringsmetoder. Intressant är att kolsyrejäsning, macération carbonique, länge använts för att tämja den tuffa druvan carignans tanninrika och kärva strävhet. Metoden är annars främst förknippad med Beaujolais.

Samtidigt är Roussillon ett spännande vinområde där utveckling mot modern vintillverkning och kvalitet går snabbt. Vanligt förekommande druvblandningar är carignan, syrah, grenache och mourvèdre. Starkvinerna från Banyuls och Maury görs dominerade av blå grenache, Rivesaltes däremot av grön muscat.

Côtes du Roussillon

Vin från denna appellation måste framställas av minst tre druvsorter och lagen stipulerar att syrah och/eller mourvèdre ska utgöra minst 20 procent. Carignan, grenache, maccabéo och lladoner pelut odlas också.

Côtes du Roussillon Les Aspres

Den sydligaste delen av Côtes du Roussillon blev egen appellation 2004. Här görs både rött, vitt och rosévin.

Côtes du Roussillon-Villages

Gäller enbart för röda viner med skillnaden att minimikravet är två druvsorter. Fyra byar har rätt att lägga sitt namn till denna appellation: Caramany, Latour-de-France, Tautavel och Lesquerde.

Collioure

Här består produktionen till en tredjedel av rosé, en liten del vitt och resten av kraftiga röda viner på grenache, mourvèdre, syrah och carignan.

Maury

I takt med att fler och fler producenter i Maury började satsade på terroir-drivna rödviner istället för starkvin så bildades AOC Maury 2012. Grenache dominerar blandningarna tillsammans med carnignan, mourvedre och syrah. 

Vins doux naturel i Roussillon

I Roussillon finns också flera appellationer för söta starkviner, så kallade vins doux naturels.

 De röda domineras vanligtvis av grenache och brukar lagras en tid på antingen fat, glasdamejeanner eller cementtankar före buteljering.

Mer om starkviner

Starkvinsappellationerna i Roussillon heter Rivesaltes, Muscat de RivesaltesMaury och Banyuls. De två senare gäller röda vins doux naturels av grenache som dominerande druva. För beteckningen Banyuls Grand Cru krävs att vinet fatlagras i minst trettio månader och grenache måste ingå med minst 75 procent.

IGT Côte Catalanes

Under detta paraply ryms de flesta vitvinerna och röda på internationella druvor.

Druvor

Grön muscat och blå grenache utgör basdruvorna för vins doux naturels. Annat vin är övervägande rött och görs främst av carignan, som dock får allt större sällskap i vingårdarna av cinsault, grenache, mourvèdre och syrah. Vitt vin utgör en liten, men väl så karaktärsfull del av produktionen som domineras av muscat till starkviner, grenache blanc och maccabéo. Men här finns också Rhônedalens marsanne och roussanne samt tourbat och vermentino, kända från Sardinien.

Klimat och jordmån

Klimatet är Frankrikes soligaste, med 325 soldagar om året, och är en förklaring till starkvinstraditionen som kräver full- eller övermogna druvor. Den kraftiga vinden Tramontana rusar genom dalgångarna och gör att rankorna på sina håll liknar små vindpinade buskar, trots hög ålder. Vinden, hettan och den karga miljön gör att skördeuttaget är ganska lågt i Roussillon.

Från Pyrenéerna strömmar de tre floderna Tech, Têt och den större Agly genom Roussillon till Medelhavet. De har skurit sina fåror genom ett kargt och stenigt landskap och lämnat mycket alluvialt material av grus, sand och lera efter sig i floddalarna. På slätterna här bedrivs storskalig produktion av framförallt vindruvor och oliver – mycket annat växer inte här. 

Historia

Roussillon ligger utmed Medelhavets kust där erövrarna snubblade över varandra. Provinsen gick ur romerska händer till visigotitiska, till arabiska, innan den inlemmades i frankerriket. Från 1200-talet hörde området under först Mallorca, sedan Aragonien för att slutligen tillfalla Frankrike 1659 i samband med den pyreneiska freden. Även om Roussilion nu formellt tillhör Frankrike är banden med den katalanska delen av Spanien mycket starka. Barcelona ligger på alla sätt närmare jämfört med det avlägsna Paris.

1980 var odlades det vin på en tre gånger så stor yta som i dag men likt många andra regioner runt Medelhavet har man satsat på kvalitet framför kvantitet. Kooperationerna är fortfarande starka i Roussillon och det bergiga landskapet gör att det inte finns så mycket slättland att odla på. Som en följd av detta är nästan två tredjedelar av arealen AOC-klassad.

I det varma, torra klimatet i Roussillon gör det lätt att odla ekologiskt och bortåt 15 procent av odlingsytan är också certifierad ekologisk.