Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Vinprovning
Hemma
Vitt vin: Prova riesling och chardonnay från olika länder

Kunskap & Inspiration

Vitt vin: Prova riesling och chardonnay från olika länder

Samma druvsort smakar olika delvis på grund av var den växer. Den här provningen av vita viner visar skillnaderna av samma druva från olika länder. 

Fyra viner från olika länder

Vi har valt några av de vanligaste druvsorterna, riesling och chardonnay. Vi har utgått från nya och gamla världen, odlade i ett kallt eller ett varmt klimat.

Försök att hitta flaskor som har hundra procent av samma druva – då är det lättare att känna just den druvans karaktär.

  • Riesling från Europa, exempelvis Frankrike eller Tyskland.
  • Riesling från södra halvklotet, exempelvis Australien eller Nya Zeeland.
  • Chardonnay från exempelvis Bourgogne eller Sydafrika.
  • Chardonnay från ett varmare klimat, exempelvis Chile, Australien eller Kalifornien.

Ha gärna varje vins produktsida till hands så kan du se Systembolagets beskrivning av färg, doft och smak samt smakklockor för de viner som du har valt.

Prova i tre steg – utseende, doft och smak

Ställ glasen i en böj eller på rad och prova från vänster till höger.

Utseende

Titta på vinerna och notera om färgen är tät eller mer transparent, det vill säga genomskinlig. Det visar bland annat på druvans egenskaper och vinmakningen.

Håll gärna glaset framför ett vitt papper eller en vit duk så är det lättare att se. Studera även vilken nyans vinet har – från ljust gul, blekt (ung) till mer gul eller gyllengul (mogen). Nyanserna kan även visa druvans typiska egenskaper.

Doft

Börja dofta på vinerna. Diskutera doften med dina vinprovarvänner.

Är den stor eller liten, det vill säga känner du mycket eller litet i doften. Känner du färsk frukt/färska bär (ungt) eller petroleum, nötter, honung (mognadstoner)? Viner från varmt klimat brukar ha mer tropisk frukt och mer fyllighet.

Smak

Nu kan du smaka på vinerna. Är de lätta (som vatten) eller fylliga (som outspädd saft, har de hög fruktsyra ("sura" eller mycket citron)? Går dofterna igen i smaken eller dyker andra aromer upp?

Vilka slutsatser går det att dra?

Jämför era doft- och smakbeskrivningar. Kom ni fram till samma slutsats eller olika? Är vinerna typiska för respektive druva? Vilka likheter eller skillnader har vinerna sinsemellan?

Vad består skillnaderna i eller är det några likheter mellan de olika världsdelarna? Viner från varmt klimat brukar vara mer fruktiga i sin framtoning, ha lite mer fyllighet. Vilka maträtter kan de passa till?

Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för vissa dofter och smaker.

Bra saker att tänka på

Systembolagets provningsprotokoll.

Ladda ner pdf

Vinprovningsprotokoll