Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaFrankrikeLoire

Touraine

Touraine

Kunskap & Inspiration

Touraine

Touraine utgör det stora mittpartiet av Loires underregioner. Här trängs en mängd vinstilar av ett flertal druvsorter, med cabernet franc och chenin blanc som dominanterna för rött respektive vitt vin.

Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Historia

Den största skillnaden mellan Touraine och Anjou-Samur är att Atlantens påverkan minskar ju längre västerut an kommer. Tourainne har alltså mer kontinentalt klimat. Andelen rött och vitt vin som produceras i Tourainne är större, medan rosé och mousserande är mindre än i Anjou-Samur.

Viner

Chinon, Bourgueil och St-Nicolas-de-Bourgueil

Dessa appellationer är främst kända för sina lagringsdugliga röda viner av druvan cabernet franc. De främsta vinerna kommer oftast från odlingar vars jordmån består av kalktuff, en porös vulkanisk bergart med god dränering. I alla tre appellationerna görs även en mindre mängd rosévin, och i Chinon produceras dessutom en liten andel torrt vitt vin av chenin blanc.

Cabernet franc-vinerna är ofta örtiga i karaktären med associationer till gräs, vinbärsblad och grön paprika. Traditionellt behövde vinerna flera års buteljlagring för runda av den strama stilen. Men sedan ett par år gör producenterna vin i mer fruktig stil, utan att för den skull tappa ursprunget.

Touraine

Detta är den allmänna och kvantitativt viktigaste appellationen för röda, vita, mousserande och roséviner i hela Touraine utanför de specifika AOC-områdena. Ambitiösa vinmakare som vill spela utanför all regelverk kan tillverka sitt vin under Vin de Pays du Val de Loire eller helt enkelt Vin de France. Cabernet franc leder produktionen av rött vin och det odlas även gamay och cot (malbec). Sauvignon blanc dominerar produktionen av vitt.

Vouvray

Vouvray är känt för sina mousserande viner av chenin blanc, framställda enligt den traditionella metoden, alltså en andra jäsning i flaskan. Vinerna kan antingen vara pétillant, pärlande, eller mousseux, mousserande. Beteckningarna är kopplade till vilket tryck koldioxiden ger i buteljen.

I Vouvray AOC produceras även mycket långlivade, friska, torra till söta viner av chenin blanc. Vinerna har tydlig mineral- och citrustoner i sin ungdom, som med ålder går över till honung och torkad aprikos. Dessa viner är oftast tora men kan även vara halvtorra eller söta.

Touraine Noble-Joué

Touraine Noble-Joué är en appellation för rosévin, som görs av tre pinotdruvor: pinot meunier, pinot gris och pinot noir.

Cheverny

De lätta röda vinerna från Cheverny domineras av gamay och pinot noir. Även vita viner av sauvignon blanc, chenin blanc och chardonnay produceras. Viner från Cheverny som görs av den mycket lokala gröna druvan romorantin säljs under appellationen Cour-Cheverny.

Det finns ytterligare tre mindre distrikt som har rätt att lägga sitt namn till Touraine. Touraine-Azay-le-Rideau för rosé och vita viner, Touraine Amboise för rött vin av gamay, cabernet franc och malbec och vitt vin av chenin blanc, samt Touraine Mesland för liknande viner.

Druvor

På den gröna sidan håller Loires paraddruva chenin blanc ställningarna även i Tourainne, men sauvignon blanc och chardonnay behärskar också betydande arealer. På den blå sidan har cabernet franc den kvalitativa huvudrollen, även om gamay är den mest odlade druvsorten. Cabernet sauvignon förekommer också, liksom malbec (här kallad cot). Mer sällsynt är druvan romorantin, som bara odlas i området Cheverny.

Klimat och jordmån

Med bara tjugo mil till Atlanten har klimatet, främst i områdets västra delar, fortfarande en tydlig påverkan från havet. I de östliga delarna av Touraine råder ett mer kontinentalt klimat och i gränszonen här blir somrarna varma och höstar och vintrar milda.

Kalksten och kalktuff plus en del lera dominerar de höglänta områdena, medan slättlandet utmed floden har alluvial sandjord med inslag av grus.

Historia

Touraine är det landskap som bäst motsvarar den gamla lantvinsbeteckningen som gällde för hela dalen: ”Vin de Pays du Jardin de la France” – lantvin från Frankrikes trädgård. Redan på 1300-talet sökte sig Valoiskungarna hit för att slippa hetsen i Paris. I deras spår följde andra mäktiga och rika, för att utmed floden tävla om vem som kunde bygga det mest praktfulla slottet. Byggnadsmaterialet var den lokala kalktuffen (tuffeau) och de utgrävda långa grottgångarna blev, och är än i dag, idealiska för både framställning och lagring av vin.

Blommande landskap

Touraine är fortfarande ett landskap med trädgårdar som dignar av frukt och grönsaker, kanske inte lika rikligt med fisk i floden och vilt i skogarna som på medeltiden, men samma soliga klimat. Vinfloran är också rikare nu, och för många parisare är Touraine ett favoritmål på helgerna.

Lantvinsbeteckningen Vin de Pays du Jardin de la France har från och med årgång 2007 ersatts av Vin de Pays du Val de Loire.