Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabellNya Zeeland

Marlborough

Kunskap & Inspiration

Marlborough

Marlborough är ett relativt svalt område tack vare närheten till havet, där vinden kyler ner temperaturen och förlänger växtsäsongen. Hösten brukar vara mild och varm, men med kyliga nätter.

Direkt till årgångarna

2021  2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011  2010  2009

 

Årgång: 2021

Betyg: 4

Trots mindre skörd på grund av frost och torka blev kvaliteten på druvorna hög, fullmatade med socker och smakämnen samt med balanserad syra.


Årgång: 2020
Betyg: 5

Vinodlarna och vinproducenterna lovordar årgången: perfekta förhållanden, med bland annat aningen svalare höst, skapade lång växtsäsong. Smakrika och koncentrerade druvor samt bra volymer.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Skörden blev mindre än förväntat, men kvaliteten på druvorna var bra. Så går det att sammanfatta de första skörderapporterna från Marlborough och resten av Nya Zeeland. Marlborough fick en relativt tidig skörd på grund av varmt väder. Även vattenbrist gjorde att en del av rankorna riskerade stress. Vissa producenter påpekade att sauvignon blanc led av vattenstress som resulterade i lägre sockernivåer och fruktsyra. Odlarna var desto nöjdare med pinot noir, som utvecklade intensiv smak, frisk syra och djup färg.


Årgång: 2018
Betyg: 4

Det blev den varmaste växtsäsongen på åratal och tre tropiska cykloner i januari och februari gav hälften av årsnederbörden på två månader. Skörden blev fördröjd och röta hotade druvorna. Det var därför behov av åtgärder i vingårdarna och en noggrann selektering av druvor i både vingård och vineri. Trots allt är man rätt förhoppningsfull över kvaliteten på de druvor som slutligen hamnade i jäskaren, både för sauvignon blanc och pinot noir.


Årgång: 2017
Betyg: 4

Vinproducenterna förutspådde en stor och tidig skörd när blomningen kom igång under den varma våren. Men kallare och blötare väder under sommaren och hösten gjorde att skörden flyttades fram och att mängden druvor blev färre. Generellt minskade volymerna med tio procent mot ett normalår. Kvaliteten är dock bra. Det gäller speciellt de producenter som arbetade hårt i vingårdarna under våren och sommaren för att säkerställa koncentrerade druvor med frisk och balanserad syra.


Årgång: 2016
Betyg: 4

Högre volym jämfört med 2015. För Marlborough är det en klassisk årgång med tydliga fruktaromer, mer mot passionsfrukt än örtig karaktär för sauvignon blanc – och med hög syra. Dock kanske inte lika intensiv i smaken som 2015. 


Årgång: 2015
Betyg: 5

Marlborough hade en mycket torr sommar, vilket resulterade i viner med större koncentration än 2014. Skörden minskade med 20–25 procent.


Årgång: 2014
Betyg: 5

Bra årgång i hela landet, speciellt i Hawke's Bay. Stor skörd av bra kvalitet även i Marlborough.


Årgång: 2013
Betyg: 4

Marlborough mognare än året innan och så gott som perfekt i Hawke's Bay, även om frosten tog en del av skörden.


Årgång: 2012
Betyg: 3

En av de svalaste årgångarna. Mycket omogna, gröna toner i sauvignon blanc men ganska bra pinot noir. Skörden mindre än vanligt.

Till toppen av sidan


Årgång: 2011
Betyg: 4

En varm och fin årgång med fullmogna druvor med stor koncentration och hög fruktsyra.


Årgång: 2010
Betyg: 5

Lägre skörd än vanligt men en mycket bra årgång med koncentrerad sauvignon blanc och välstrukturerad pinot noir, speciellt i Otago men även i Marlborough.


Årgång: 2009
Betyg: 4

Torr och fin årgång. Elegant, balanserad och parfymerad pinot noir, speciellt i Martinborough, men även i Marlborough.

Till toppen av sidan


 

Dela via