Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerUSAKalifornien

Central Coast

Central Coast

Kunskap & Inspiration

Central Coast

Central Coast är en AVA, American Viticultural Area, som täcker ett enormt vinområde mellan San Francisco och Santa Barbara.

Hitta på sidan: Viner och druvor  Klimat  Historia

Inom Central Coast finns en rad counties med många underordnade AVA-områden, varav de mest kända är Santa Cruz Mountains och Santa Maria Valley.

Läs mer om AVA på vår sida med olika vinuttryck.

Viner och druvor 

I norra Central Coast är chardonnay och sauvignon blanc vanligast bland de gröna druvsorterna, och cabernet sauvignon, pinot noir och zinfandel bland de blå.

I södra Central Coast har chardonnay huvudrollen bland gröna druvor, medan cabernet sauvignon leder före pinot noir och zinfandel bland de blå.

Livermore Valley AVA

I Livermore Valley, öster om San Fransico, framträder chardonnay, sauvignon blanc och semillon bland de vita vinerna. Vanliga röda är cabernet sauvignon, zinfandel och petit sirah.

Mer om chardonnay 
Mer om zinfandel

Santa Cruz Mountains AVA

Vid kusten ställer havsdimmorna till problem i Santa Cruz Mountains: där behöver odlingarna ligga på ganska höga höjder över dimgränsen för att druvorna ska kunna mogna. På dess magra skifferjordar produceras dock några av Kaliforniens mest framgångsrika viner av cabernet sauvignon, pinot noir och chardonnay.

Santa Clara Valley

Denna AVA sammanfaller delvis med IT-berömda Silicon Valley, som figurerar i talesättet ”They make it in Silicon Valley and lose it in Napa Valley”.

I Santa Clara County kan man dock kanske göra sig en hacka på en gammal vingård, för i takt med San Josés utvidgning har marken blivit värdefull och bara några få vingårdar finns kvar. Men här görs bra pinot noir, även om den produceras av köpta druvor, och här går också att finna gamla bushvines av grenache som börjat väcka nytt intresse.

Monterey

Monterey är både ett stort county och ett AVA kring Salinasfloden, en underjordisk flod vars dalgång fungerar som en gigantisk insugningstratt för de kalla havsdimmorna. Vingårdar nära havet har därför ett alltför kallt och blåsigt läge. 

Längre uppåt dalen har gröna druvor ett lagom svalt klimat, och ännu längre uppåt börjar pinot noir att framträda. Den sydliga delen av Central Coast omfattar bara två counties: San Luis Obispo och Santa Barbara.

Paso Robles

I den norra änden av San Luis Obispo County ligger AVA Paso Robles på en inlandsplatå med ett varmare klimat än den maritima omgivningen. Här produceras fylliga viner av zinfandel och cabernet sauvignon, men syrah och andra sorter från Rhône är de mest uppmärksammade druvorna för tillfället.

Franska vinmakare från Châteauneuf-du-Pape har investerat i en egendom här, eftersom klimatet och jordmånen påminner om södra Rhônedalen. Sauvignon blanc, chardonnay och chenin blanc är de vanligaste gröna druvorna. Även här är typiskt sydfranska sorter som viognier, marsanne och roussanne på frammarsch.

Santa Maria Valley och Santa Ynez Valley

Med en del i Santa Barbara County och den andra i San Luis Obispo har AVA Santa Maria Valley ett svalt klimat där en del av Kaliforniens främsta viner produceras av chardonnay, pinot noir och syrah.

Santa Ynez AVA i Santa Barbara har lång och sval växtsäsong med små nederbördsmängder, men det är tillräckligt varmt för att cabernet, merlot och rhônedruvor ska mogna. I båda dalarna odlas också gröna druvor som riesling, sauvignon blanc och gewürztraminer.

Vinregion med tempererat klimat

Klimatet är generellt mycket varmt men tempereras av de kalla havsdimmor som sugs in i vikar och flodmynningar och gör det möjligt att odla kvalitetsvin. Pinot noir och chardonnay kan uppnå strålande resultat här – och syrah leder vad som tycks vara en renässans för viner av rhônedruvorna.

De svala och fuktiga dimmorna från San Francisco Bay och Monterey Bay kompenserar till viss del den ringa nederbörden. Annars är konstbevattning nödvändig, särskilt längre inåt land där det är torrt och mycket hett.

Bland de starkt varierade jordmåntyperna inom detta stora område märks främst grus och större stenar, sand och leror. Kalkstensrik jord finns i Gabilanbergen och i Mount Harlan. Mager skifferjord ger förnämliga viner i Santa Cruz Mountains.

Historia – vinindustrins utveckling

Det var genom Central Coast som franciskanermunkarnas missionsstationer sträckte sig i en lång rad från San Diego år 1769 ända upp till Sonoma år 1823. De allra flesta odlade druvan mission, men den kan inte sägas ha bidragit till den kvalitativa vinutvecklingen i Kalifornien.

Livermore Valley öster om San Francisco var tillsammans med Napa det första området för kvalitetsvin i Kalifornien. Där grundade irländaren Concannon sin vingård 1883. Han importerade sticklingar och ekfat från Bordeaux och var först med att buteljera petite sirah som endruvsvin.

Samma år grundade tyska vinpinonjären Wente sin verksamhet. Familjen är fortfarande största vinproducent i dalen och deras firma har varit starkt bidragande till den tekniska utvecklingen inom vinindustrin.