Avsändare – Till startsidan
StartVinOm rött vinGöra rött vin

Vad är lambrusco?

Vad är lambrusco?

Kunskap & Inspiration

Vad är lambrusco?

Lambrusco är både namnet på vinet och druvsorten det görs av. Vinerna görs både som rött, vitt och rosé. De kan vara torra till söta men har det gemensamt att de innehåller viss kolsyra.

Lambrusco tillverkas i fyra områden i nordöstra Italien. På 1970- och 80-talet var dessa viner synonymt med enkelt, sött vin, både rött, vitt och rosé, för export. Dessa varianter finns fortfarande men på senare år har de torra och friska röda vinerna fått störst uppmärksamhet – inte minst i matsammanhang.

Från fyra områden i Emilia-Romagna 

Regionen Lambrusco ligger nordväst om Bologna i regionen Emilia-Romagna och är indelat i fyra DOC-områden vid städerna Modena och Reggio Emilia. 

En druva som är flera 

Lambrusco är också en druvsort, eller egentligen en familj av åtta snarlika druvsorter. Fyra sticker ut lite extra med sina olika egenskaper och deras namn står ibland på etiketten:  

  • Lambrusco di Sorbara – ger ljusa viner, både rött och rosé.
  • Lambrusco Maestri – ger druviga, mjuka rödviner.
  • Lambrusco Grasparossa – medelfylliga rödviner med viss strävhet.
  • Lambrusco Salamino – aromatiska, fylliga och mörka viner.

Serveringstemperatur lambrusco 

Lambrusco serveras bäst i vanliga rödvinsglas vid en temperatur på 7–12 grader. Alltså svalare än vad rödvin vanligtvis brukar serveras.

Hur smakar det?

Röd lambrusco är i regel ett lätt och pärlande vin utan strävhet. Aromerna präglas av röda bär som körsbär och jordgubbar. Vissa har mycket kolsyra, andra är bara lätt pärlande. 

Vit lambrusco och rosévarianterna är i regel lite sötare och passar bäst som sällskapsdryck. 

Vad passar det till?

Den röda lambruscons lätta och friska karaktär gör att vintypen passar bra till lättare rätter som pizza, chark, plockmat eller grillad kyckling. Emilia-Romagnas lokala specialiteter parmaskinka och parmesanost är ett annat säkert kort.

Är lambrusco rött eller mousserande?

Hos oss hittar du lambrusco framför allt i rödvinskategorin Mjukt & Bärigt eller möjligen som Sött rött. Är kolsyretrycket lite högre klassas lambruscon som mousserande rött.

Mer om våra smaktyper för rött vin 

Dela via