Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerAustralien

South Australia

South Australia

Kunskap & Inspiration

South Australia

South Australias vingårdar är samlade i delstatens sydöstra hörn och på 70 000 hektar produceras här närmare hälften av Australiens vin.

Hitta på sidan: Viner  Druvor  Klimat  Historia 

Största delen av druvorna kommer från de stora konstbevattnade odlingarna utmed floden Murray i distriktet Riverland. Det produceras också högklassiga viner i Clare Valley, Barossa Valley, Eden Valley och McLaren Vale, Padthaway och Coonawarra. Flera av distrikten bidrar med sina finaste shirazdruvor till flera av Australiens bäst kända rödviner.

Viner

South Australias vinproducerande del ingår i den övergripande ursprungsbeteckningen South-Eastern Australia, som också omfattar Victoria, New South Wales, Tasmanien och delar av Queensland. På nästa indelningsnivå finns åtta delstater som i sin tur delas in i zones, regions och subregions.

Southern Flinders Ranges

Området är det nordligaste i South Australia och har framförallt gjort sig känt för röda viner av shiraz. Men då klimat och höjdnivåer liknar förhållandena i Clare Valley finns det förhoppningar om att riesling ska kunna ge bra resultat framöver.

Riverland

Riverland ligger utmed floden Murray, från Waikerie till Renmark, och står för cirka 25 procent av hela Australiens druvproduktion. Det stora distriktet har varit känt för sin enorma produktion av bulkvin av enklare druvsorter, men chardonnay, cabernet sauvignon och shiraz odlas nu i allt större omfattning.

Blå petit verdot har visat sig ge bra resultat och alltfler producenter gör nu vin på druvan. Klimatet är mycket varmt, men svala nätter ger druvorna välbehövlig svalka och bevarar fruktsyran.

Zonen Barossa

Norr om Adelaide ligger två regioner där shiraz dominerar: Barossa Valley och Eden Valley.

Barossa Valley

Barossa Valley är med sina 11 000 hektar landets största distrikt för kvalitetsviner och bas för de stora vinfirmorna. Området planterades med vinrankor 1840 och här finns fortfarande gamla stockar kvar, främst shiraz och grenache.

Klimatet är torrt och varmt med liten nederbörd under sommaren, vilket gör konstbevattning nödvändig på sina håll. Vintrarna är kalla. De flesta vinrankorna är planterade på dalens botten och jordmånen varierar stort. Distriktet är främst känt för sina koncentrerat fruktiga röda viner av shiraz, som också dominerar planteringarna. Här odlas även cabernet sauvignon, grenache och chardonnay. Barossa Valley är också känt för sin semillion som här vinifieras i en fyllig, fatlagrad stil.

Eden Valley

Öster om Barossa ligger det något mer exponerade och fuktigare Eden Valley. Huvuddruvorna är shiraz och riesling och även här finns många gamla vinstockar kvar. De bästa druvorna kommer från högt belägna vingårdar på 600 meters höjd med svalare klimat.

Zonen Mount Lofty Ranges

Clare Valley

Clare Valley är främst känt för torra rieslingviner. Andra viktiga druvsorter är cabernet sauvignon, shiraz och malbec för röda viner samt semillon och sauvignon blanc för vita. Här är det nödvändigt med konstbevattning och det är inte ovanligt att odlarna skyddar vinrankorna med överdrag för att den starka solen inte ska bränna sönder druvorna.

Adelaide Plains

I det varma och flacka Adelaide Plains produceras viner av chardonnay, shiraz och cabernet sauvignon tillsammans med en mängd andra druvor.

Adelaide Hills

Adelaide Hills har ett svalt, maritimt klimat som passar bra för sauvignon blanc, (en tredjedel av arealen), chardonnay och pinot noir. Nederbörden är relativt hög för att vara i Australien: Ungefär 300 millimeter per år. Shiraz kräver högre temperaturer och odlas därför i den södra delen av distriktet. Här finns två subregioner: Lenswood och Picadilly Valley.

Zonen Fleurieu

McLaren Vale

I det 7 200 hektar stora McLaren Vale är klimatet starkt påverkat av närheten till havet, vilket ger milda somrar och sval skördeperiod. Vindar från havet hjälper till att sänka dagstemperaturerna och håller fuktrelaterade sjukdomar borta, vilket gör att det är lätt att odla ekologiskt. Regnmängden under sommaren – 200 millimeter – är oftast tillräckliga men konstbevattning kan ibland bli nödvändig. Jordmånen är komplex och varierande men de bördigaste jordarna hittas i den södra delen. Här är produktionen också mest storskalig.

Röda viner dominerar numera i McLaren Vale. De tillverkas främst av shiraz, cabernet sauvignon  och grenache från lågavkastande gamla stockar. Sist men inte minst är merlot på uppåtgång.

I distriktet produceras även vita viner av sauvignon blanc, chardonnay, riesling och semillon. Många andra mindre vanliga druvor finns också på plats: Rhônetrion marsanne, roussanne och viognier, italienska fiano, savagnin från Savojen och portugisiska verdelho.

Söder om Adalie

Distrikten på halvön och den stora ön söder om Adelaide påverkas starkt av närheten till havet. Temperaturen är några grader svalare än i McLaren Vale. Här finns ursprung som:

  • Langhorne Creek
  • Kangaroo Island
  • Currency Creek
  • Southern Fleurieu

Zonen Limestone Coast

Längre år sydost är klimatet svalare. Limestone Coast har ett maritimt klimat som når långt in i landet tack vare avsaknaden av skyddande bergskedjor. Temperaturskillnaderna kan vara stora mellan dag och natt, vilket år positivt för druvornas utveckling.

Coonawarra

Coonawarra omfattar 5 000 hektar och ligger ungefär tio mil från kusten. Svalkande kustvindar når ända hit med sin svalka och området skyddas dessutom ofta mot hettan av molnbankar. Coonawarra är berömt för ett stråk med en karaktäristisk röd jordmån, terra rossa, vars färg beror på den väldigt höga järnhalten. Denna magra jord ligger på ett kalklager och är bra på att bevara fukt. Vinrankor som växer i denna jordmån får kämpa och ger små skördar av mycket koncentrerad frukt. I kombination med det svala klimatet har det gjort att distriktet producerar några av landets mest uppmärksammade viner, framför allt svartvinbärsfruktig cabernet sauvignon med hög tanninhalt, koncentrerad, kryddig shiraz samt merlot.

Jorden är mager och bra på att bevara fukt.

Vita viner är inte lika framträdande, men i Coonawarra odlas chardonnay, riesling och sauvignon blanc.

Padthaway

Norr om Coonawarra ligger Padthaway som är mer känt för vita viner än för röda. Det något varmare klimatet och den låga nederbörden gör konstbevattning nödvändig. Chardonnay är det stora vinet här, men shiraz utmärker sig också.

Wrattonbully är ett distrikt som både geografiskt och klimatmässigt ligger mitt emellan Coonawarra och Padthaway. Cabernet sauvignon är den mest planterade druvan, följd av shiraz.

Ute vid kusten ligger de två distrikten Mount Benson och Robe, där svalt klimat och mager jordmån har lockat till sig flera av de stora vinfirmorna.

Druvor 

De vanligaste gröna druvsorterna är chardonnay, riesling, sauvignon blanc och semillon. Bland de blå märks framför allt shiraz och cabernet sauvignon, men här finns också betydande odlingar av merlot och grenache.

Mer om shiraz/syrah
Mer om chardonnay

Klimat 

Barossa har ett utpräglat varmt klimat, men svalare områdena finns i det sydliga Coonawarra och i högre belägna distrikt som Adelaide Hills.

Med järnhaltig röd jord, terra rossa, ovanpå ett lager av kalksten har Coonawarra den mest utpräglade jordmånen. I övriga delstaten dominerar lera av olika slag, ofta blandad med sand.

Historia 

Under en istid för cirka 50 000 – 80 000 år sedan stod havsytan mycket lägre, och under de årtusenden som följde skapades de kalkstensåsar som den bördiga terra rossa-jorden ligger på. De är grunden för de kvalitetsviner som idag kommer från Coonawarra.

Som vinområde etablerades distriktet under 1890-talet, men det var först på 1960-talet som det började bli berömt för sina viner.

Barossa Valley

Barossa Valley stack ut betydligt tidigare: distriktets vinhistoria startade med tyska och engelska nybyggare på 1840- och 50-talen då religiöst förföljda tyskar slog sig ner här. Det tysklutherska inslaget är fortfarande starkt, vilket syns på många av de stora vinfirmornas namn.  

"Solsken på flaska"

Under 1950-talet började Australien utvecklas som ett land att räkna med när det gäller kvalitetsviner och viner som kan lagras. Sedan dess har vinerna från Down Under – ”Sunshine in a Bottle” – gjort succé världen över på alla kvalitetsnivåer. Det fanns till och med en period i slutet av 1980-talet då Sverige var Australiens största vinmarknad och vinet skeppades från Adelaide med tankbåtar. 

En förklaring till Australiens framgångar på vinmarknaden under denna tid var – förutom de fruktiga, lättgillade vinerna – etiketterna. De var tydliga och lätta att förstå med druvsorten tydligt utmärkt samt en kort smakbeskrivning. Denna taktik kom sedan att kopieras av många andra.