Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaItalien

Sardinien

Sardinien

Kunskap & Inspiration

Sardinien

Sardinien är Medelhavets näst största ö men producerar bara en tiondel jämfört med Sicilien. Sedan turisterna upptäckte Sardinien har också vinindustrin utvecklats och visar i dag potentialen som legat dold i de inhemska druvor och traditionella vinstilar.

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Historia

Viner

Viner av druvorna cannonau, (grenache), monica, moscato och vermentino har DOC-status över hela Sardinien. Vermentino di Gallura i nordöst har också öns enda DOCG.

Runt Cagliari har såväl malvasia, moscato, monica och nuragus som girò och nasco DOC-beteckning. Carignano del Sulcis är DOC i sydväst och bland starkviner märks främst Malvasia di Boso samt Vernaccia di Oristano – som utvecklar en sherryliknande karaktär.

Druvor

Spanska druvor, främst garnacha samt monica och carignano (carignan) dominerar bland de blå druvorna. Den gröna vermentino leder på den gröna sidan. Andra betydande gröna druvor är den inhemska nuragus, som står för en tredjedel av vinproduktionen, samt vernaccia och malvasia av grekiskt ursprung. Varifrån blå girò och grön nasco stammar är fortfarande oklart betraktas som typiska sardiska druvor.

Klimat och jordmån

Sardiniens medelhavsklimat får ytterligare värme från vindar från söder och väster. Torka kan också vara ett problem på de låglänta slätterna i sydväst.

Större delen av ön är bergig med granit och vulkaniskt berg i jordmånen. Vingårdarna på högre höjd drar fördel av bergens regn och svalkande vindar – framför allt på öns östra sida.

I söder ger bördigare jordar, med alluvialsand, lera och grus, större skördar. Druvorna får större mognad som passar till starkviner och kraftfulla blå druvor som cannonau och carignano.

Historia

Sardiniens historia återspeglas i druvorna. Några är inhemska, en del har grekiskt ursprung och de viktigaste, som cannonau, kom med aragonier från Spanien på 1200-talet. Sardinien var under spanskt styre i närmare 400 år innan ön år 1720 togs över av Savojen och nya druvsorter introducerades.

Inte bara starkviner

Länge var Sardinien synonymt med starkviner och kraftfulla röda viner som såldes i bulk för att berika italienska viner från svalare områden. Allt efter som exportmarknaden krävt lättare bordsviner har det dock börjat komma både friska torra vita och mer balanserade röda viner jämte de gamla traditionella stilarna.