Nerello macalese
Blå druva.
Odlas i: Italien.
Kända distrikt: Etna på Sicilien.
Smak: Friska, relativt sträva viner med ton av viol och röda bär. Ofta hög alkoholhalt.
Passar till: Kraftiga kötträtter som lamm och nöt.
Smaktyp: Vinerna hittas oftast i smaktypen Kryddigt & Mustigt.
Specialitet på Sicilien
Nerello mascalese är en blå druvsort som främst används till rött vin men även vitt och rosé. Färgen kommer från druvans skal och avskiljs skalen från musten vid pressning går det att tillverka vitt vin av blå druvor. Generellt ger nerello mascalese ganska ljusa rödviner.
Det är främst på vulkanen Etnas sluttningar på Sicilien som nerello mascalese odlas. Ofta blandas den med en annan lokal druvsort, nerello cappuccio, men uppträder även på egen hand. Etna DOC kräver exempelvis minst 80 procent nerello mascalese.
Trivs i vulkanisk jord
Druvan knoppas tidigt, mognar sent och trivs bra i den vulkaniska jordmånen. Skörden blir i regel hög och tidigare var nerello mascalese i första hand en volymdruva för bulkvinsproduktion. Sedan början av 2000-talet har den däremot kommit att uppskattas på egen hand och ingår i många terroir-drivna viner från Sicilien. Gärna från gamla stockar som ger lägre avkastning.
Dela via