Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaFrankrike

Alsace

Alsace

Kunskap & Inspiration

Alsace

Alsace sträcker sig 15 mil från Wissembourg vid gränsen till tyska Pfalz i norr till Thann i söder. Bergskedjan Vogeserna skyddar mot oväder från väst så trots sitt nordliga läge är Alsace ett av Frankrikes soligaste vindistrikt.

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & Jordmån   Lagar   Historia

Tyska influenser i Alsace

Klimatet är kontinentalt med varma och soliga somrar. Vingårdarna ligger på 200–450 meters höjd, på sluttningar som vetter mot syd, sydväst och sydost. Jordmånen är mycket skiftande och det odlas en mängd olika druvsorter. 

Till skillnad från många andra områden i Frankrike produceras nästan enbart endruvsviner och namnet står på etiketten, till exempel riesling och gewurztraminer. 90 procent av vinerna är vita, det röda som tillverkas är av pinot noir.

Alsaceviner är i regel vita och torra men det förekommer också söta, antingen betecknade vendange tardive eller sélection de grains nobles. Vendange Tardive varierar i söthetsgrad och kan vara allt från torrt till sött.

Alsace är ett vinområde som har tillhört Tyskland och Frankrike om vart annat under historiens gång. Men 1945 blev området franskt och började använda appellationssystemet AOC.

Viner i Alsace

I Alsace är det vanligt med så kallade endruvsviner, alltså viner gjorda på en druva. I många andra vinområden i Frankrike används flera olika. Men det finns undantag – står det till exempel edelzwicker eller gentil på etiketten så ingår fler druvsorter.

I Alsace är det vanligt med så kallade endruvsviner, alltså viner gjorda på en druva.

Drygt 90 procent av vinerna är vita och de flesta gröna druvsorter har tyskt ursprung. Fatlagring är ovanligt. I Alsace vill man hellre framhäva druvornas aromatiska egenskaper och druvsorterna i sig lämpar sig inte så bra för fatlagring. Ibland används stora ektunnor, för att ge vinet en avrundad karaktär. Undantaget är den blå pinot noir, som oftare lagras på barrique (små franska ekfat).

Riesling

Riesling, som upptar drygt 20 procent av odlingsarealen, tillverkas ofta i torr stil med hög syra. De bättre vinerna har stor lagringskapacitet. De är fruktiga i sin ungdom men får med ålder en tydligare mineralkaraktär, ofta med en typisk ton av petroleum.

Gewurztraminer

I sin franska form har druvan tappat sitt tyska ü men behållit sin "tyska" krydda (Gewürz) i doft och smak. Vinerna är druvaromatiskt kryddiga, ibland med parfymerade inslag av litchi (kinesisk stenfrukt) och rosenblad. De är ofta fylliga med hög alkoholhalt, lägre syra och med restsötma.

Pinot gris

I ung pinot gris går det att associera till aprikos och persika, vilket utvecklas mot smöriga aromer och inslag av honung, nötter och svamp när vinet mognar. Pinot gris är mycket lyckat som vendange tardive (sent skördade druvor). Det tidigare använda namnet tokay-pinot gris har förbjudits av EU, men lokalbefolkningen fortsätter att säga tokay d’Alsace.

Muscat

Druvan är berömd för att ge söta viner, men Alsace är ett av få vinområden som kan producera goda aromatiska torra muscatviner –  som ofta serveras som aperitif i Alsace.

Sylvaner

Ger lättare, fruktiga och friska viner, med undantag för vinerna med grand cru-status i det kalkstensrika läget Zotzenberg. Dessa kan visa upp en större karaktär, med inslag av mineral.

Pinot blanc och auxerrois

Viner etiketterade som pinot blanc, eller klevner/clevner kan innehålla såväl pinot blanc som dess släkting auxerrois, ibland enbart den senare även ifall denna nästan aldrig anges på etiketten. Druvan eller druvorna utgör också basvin i det mousserande crémant d´Alsace. Pinot bland upptar drygt 20 procent av odlingarna.

Chasselas

Druvan ger stora skördar men ger ganska neutrala viner och odlingsarealen minskar. Det flesta av druvorna går till edelzwicker.

Pinot noir

Alsace enda blå druva har tidigare gjorts i lätt, mjuk och bärig stil. Men med varmare klimat och influenser från Bourgogne och Tyskland tillverkas nu pinot noir i mer komplex och kryddig variant, både utan ek och med fatlagring på små franska ekfa, så kallade barriquer. 

Edelzwicker och gentil

Benämningarna Edelzwicker och Gentil kan användas om vinet är en blandning av två eller fler druvsorter.

Crémant d'Alsace

Ett mousserande vin framställt enligt den traditionella metoden (andra jäsningen sker i flaskan) och görs huvudsakligen av pinot blanc, men kan innehålla flera druvsorter.

Mer om crémant

Vendange tardive

Kvalitetsbeteckning för vin av sent skördade druvor med hög sockerhalt. Gäller endast de fyra så kallade ädla druvsorterna, riesling, gewurztraminer, pinot gris och muscat. Vinerna blir ofta fylliga, allt ifrån helt torra till mycket söta.

Sélection de grains nobles

Sött vin av sent skördade, övermogna och vanligen botrytis-angripna druvor. Endast de fyra ädla druvsorterna är tillåtna. Vinerna är fylliga med tydlig sötma. Vinerna görs endast de år vädret varit gynnsamt för ädelrötans utveckling.

Alsace grand cru

Viner från vissa speciella lägen eller delar av distriktet, med strängare krav på kvalitet och skördeuttag. Normalt är endast endruvsviner av de fyra ädla druvsorterna tillåtna (se nedan), men undantag finns för några särskilda grand cru-vingårdar. För närvarande finns 51 grand cru i Alsace.

Druvor i Alsace

Fyra druvsorter räknas som ädla i Alsace:

Riesling ger viner med hög fruktsyra, medan gewurztraminer skapar fylliga, parfymerade viner med lägre fruktsyra.

Vinerna av pinot gris blir fylliga och kan utveckla kryddiga, nästan rökiga toner.

Muscat, antingen muscat blanc à petits grains eller muscat ottonel, ger tydligt aromatiska viner med inslag av aprikos och blommor. Druvans popularitet har minskat i området och upptar endast två procent av den totala odlingsarealen.

Inte bara ädla druvor

Det odlas även en mängd druvor som inte räknas till de ädla. Pinot blanc blandas ofta med auxerrois, en druva som är en variant av pinot blanc men sällan nämns på etiketten. Sylvaner ger oftast viner som bör konsumeras unga. Chasselas är på tillbakagång och används mest till edelzwicker. Den enda blå druva som är tillåten för produktion av kvalitetsklassat vin i Alsace är pinot noir. Den används till både rosé och rött vin.

Klimat och jordmåner i Alsace

Alsace är lyckligt lottat när det gäller jordmån och klimat. Bergskedjan Vogeserna, som når upp till 1 400 meter, bildar ett effektivt storm- och regnskydd mot Atlantens fuktiga västvindar. De 500–700 millimeter regn som ändå lyckas sega sig över höjderna är en idealisk mängd för att bevattna vingårdarna på bergskedjans östsluttningar.

De bästa lägena vetter där mot syd och sydost med maximal solexponering, samtidigt som de värms upp av den stora vattenspegel som Rhenfloden utgör. Dessutom har Alsace nästan det största antalet soltimmar av alla de franska vinregionerna.

Många sorters bergarter

Vogeserna bildade en gång ett kompakt bergsblock med Schwarzwald på den tyska sidan, men rämnade med tiden och släppte fram Rhenfloden i sprickan. Detta har skänkt Alsace en mängd olika bergarter och jordmånstyper. Druvsorterna har funnit perfekt grogrund och tillsammans med det soliga klimatet samt en utdragen växtsäsong når druvorna full mognad.