Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaSpanien

Kanarieöarna

Kanarieöarna

Kunskap & Inspiration

Kanarieöarna

Vulkaniska viner är en trend världen över, där de kanske mest omtalade är viner från Etna på Sicilien. Men även på Kanarieöarna ute i Atlanten finner vi viner med vulkanisk koppling.

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & jordmån 

Öar med stark turismprofil har stor inhemsk vinkonsumtion och fokus har av tradition inte legat på produktion av kvalitetsvin. Exporten har varit av mindre betydelse då vinerna i regel hittar sin publik bland de tillresta turisterna. Detta håller på att ändras. Kanarieöarna har nu vinproduktion på DO-nivå och intresset för vinerna ökar, även när semestern tagit slut.

Viner

Öarna El Heirro, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro och Gran Canaria omfattas av varsitt DO, medan Teneriffa har hela fem stycken. Därtill finns ett DO som omfattar samtliga öar.

Lanzarote

Den östligast belägna Kanarieön Lanzarote är ganska platt men till stora delar täckt av svart, vulkanisk aska. Här växer små stockar med malvasia och listán negra i utgrävda "kratrar" med små stenmurar som skyddar rankorna mot vinden. Groparna samlar också in det lilla regn som faller i denna halvöken men skördearbetet måste skötas för hand och avkastningen per ranka är låg.

Teneriffa

Abona

Litet DO på öns södra sida. Här odlas ekologisk listan blanco i Europas högsta vinområde beläget 1 600 meter över havet.

Valle de la Orotava

Phylloxerafri vinregion på strax under 1 000 hektar, belägen på den frodiga norra sidan av vulkanen Pico del Teide.

Här växer gamla, oympade stockar som binds upp med en traditionell och unik metod som mest påminner om att fläta grenarna på vinrankan. Grenarna kan nå 3 till 15 meter i längd, och även om resultatet blir är bättre än andra spaljéverk, så bevaras traditionen noga.

Ycoden-Daute-Isora

I den äldsta vinregionen på Teneriffa har det producerats vin ända sedan 1400-talet. Från att ha haft merparten av planteringarna nära kusten har man nu sökt sig upp på högre höjder för att ta tillvara på den vulkaniska jordmånen. Här odlas nu framgångsrikt de gröna druvorna listán, vijariego och marmajuelo.

Druvor

På Teneriffas distinkt vulkaniska jordar växer unika gröna druvsorter som listan blanco som kallas palomino i Jérez, marmajuelo, vijariego samt Madeiras bual, som här kallas gual. Listan negro dominerar bland de blå druvorna.

Det moderna sättet på Kanarieöarna är att värdigt måna om druvorna. Man använder ofta naturlig jäst och försiktig maceration i motsats till extraktion för att inte påverka druvmusten i onödan. Allt för att växtplatsen tydligt ska speglas.

Klimat och jordmån

De flesta planteringarna återfinns på vulkanens lägre sluttningar. Det varma, maritima klimatet dämpas av fuktiga dimmor som skapas av passadvinden Alicios som blåser utmed kusten året om.