Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabellAustralien

South Australia

Kunskap & Inspiration

South Australia

South Australia är en stor region. Svala vindar från kusten påverkar vinodlingarna. Inåt landet växer druvorna på relativt hög höjd vilket också skapar förutsättningar för svala temperaturer.

Direkt till årgångarna

2021  2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011
2010   2009   2008   2007   2006   2005   2004   2003   2002
2001   2000   1999   1998   1997   1996   1995   1994   1993
1992   1991   1990 

 

Årgång: 2021

Betyg: 5

Det var glada miner i Australien då skörden blev den största som hittills rapporterats. Exempelvis var skörden 31 procent större än 2020 och 17 procent större än genomsnittet de senast tio åren. För South Australia blev kvaliteten på druvorna, röda som blå, också mycket bra – med koncentration av smakämnen och hög och frisk fruktsyra.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Regionen fick generellt 20 procent lägre skörd än normalt på grund av bland annat höga temperaturer vid blomningstiden. Men, som så många gånger när volymen är liten så blev kvaliteten hög. Svala temperaturer i slutet av växtsäsongen gjorde att druvorna fick bra fruktsyra med mycket koncentrerade aromer.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Värme och låga vattennivåer skapade stress för vinrankorna, speciellt i de varma distrikten och vingårdarna på flat mark. Skördevolymerna blev också lägre, på vissa håll rapporterades det en minskning med 50 procent. Hagel och frost tidigt på säsongen stökade också till det. Dock var druvkvaliteten hög. Coonawarra lyckades relativt bra och undvek de allra högsta temperaturerna och hade även en viss nederbörd inför skörden. Barossa rapporterade mycket lägre volymer än normalt, men med hög kvalitet på druvorna.


Årgång: 2018
Betyg: 4

Barossa Valley drabbades av hetta i januari och februari, vilket ledde till att plantorna slöt sig. Det tog tid för druvorna att mogna men senare delen av mars och april gav bra förhållanden. Shiraz och grenache verkar lovande. På många ställen var det ovanligt torrt och tillsammans med den tidiga frosten blev resultatet små skördar – på vissa ställen upp till 50 procent lägre än snittet. Det som blev kvar är dock av bra kvalitet.

Årgång: 2017
Betyg: 4

En senare skörd jämfört med 2016, på grund av kallare väder och regn. Mängden druvor som skördades var större än 2016 och odlarna var nöjda med kvaliteten, där de gröna druvorna visade upp en aning högre kvalitetsnivå än de blå.


Årgång: 2016
Betyg: 4

Generösa skördar där temperaturerna var över de normala men nederbörden var under genomsnittet. Skörden startade relativt tidigt på vissa håll (mitten av februari) och borgar för aningen lägre alkoholhalt inom vissa områden, exempelvis Coonawarra. Värmen under sommaren gav bra förutsättningar och druvmognaden uppnåddes utan problem. Producenterna i Barossa Valley var nöjda med årgången, efter flera år med lägre volymer.


Årgång: 2015
Betyg: 5

En ovanlig och varierad växtsäsong. I Barossa var vinterregnet rikligt och behövligt, men våren blev väldigt torr. I februari kom värmen och druvorna accelererade i sin mognadsfas. De röda vinerna är färgstarka med fyllig smak – speciellt cabernet sauvignon. Eden Valley hade en lyckosam säsong och druvmognaden blev mer harmonisk och normal jämfört med Barossa. Druvorna riesling, cabernet sauvignon och shiraz blev mycket bra. I Clare Valley blev det mer likt som i Barossa, med generell hög kvalitet på de röda, men riesling sticker ut ännu mer. Röda och vita viner från Adelaide ser mycket lovande ut, och har en kvalitet som inte setts på årtionden.


Årgång: 2014
Betyg: 5

En sen och liten skörd är kännetecknande för årgången, speciellt för de blå druvorna. En sval och blöt vår hämmade fruktsättningen, men fortsättningen blev desto bättre. Barossas viner är koncentrerade med struktur som verkar ge förutsättningar för lång lagring. Både Eden och Clare Valley verkar få fin kvalitet på riesling och shiraz. Riesling och cabernet sauvignon från Adelaide Hills ser också lovande ut. 


Årgång: 2013
Betyg: 5

Vinmakarna ”down under” pratar om en rekordkort säsong med mycket tidig skörd. De var intensivt nyfikna på skörden och rapporterade om utmärkt druvkvalitet. Hettan reducerade skörden naturligt, speciellt i Barossa med upp till 50 procent, men koncentrationen var hög. I stort sett alla områden gav indikation på ett toppår som nämnda Barossa, men även Coonawarra och Adelaide. Eden och Clare Valley var nöjda med riesling – trots värmen.


Årgång: 2012
Betyg: 3

Ett ojämnt år med kraftiga vindar och en torr sommar, vilket resulterade i stor variation av kvaliteten. Sammanfattningsvis en ganska liten skörd, men något bättre kvalitet än året innan.

Till sidans topp


Årgång: 2011
Betyg: 2

Många odlingar drabbades av röta och svampangrepp. Det såg ut att bli ett vitvinsår och speciellt riesling från Clare och Eden Valley och chardonnay från Yarra Valley såg lovande ut. Ett mycket noggrant urval av de blå druvorna är ett krav för att kunna göra en någorlunda hyfsad rödvinskvalitet.


Årgång: 2010
Betyg: 5

En betydligt mindre skörd än året innan, men en mycket jämn och framför allt hög kvalitet för 2010. Växtsäsongen började ovanligt blöt, men det var mycket efterlängtad nederbörd som fyllde på vattenreserverna. Blomningen klarade sig bra trots en kortare värmebölja i november och fick hjälp av att nederbörden efter hindrade torka. Sammanfattningsvis en mycket bra säsong med långsam druvmognad som resulterade i koncentrerade viner med bra struktur.


Årgång: 2009
Betyg: 4

Säsongen började svalt, med avbrott av en extrem hetta i slutet av januari till en bit in i februari. Överlag en reducerad skörd, dels på grund av det kalla och blöta vädret under blomningen, dels på grund av den långa och allvarliga torkan. Adelaide Hills har lyckats mycket bra med en hög kvalitet, trots en reduktion av skörden med upp till 40 procent. Barossa Valleys viner är också av bra kvalitet och Coonawarras viner är extraordinära och den bästa sedan 2004. Resultatet för McLaren Vale spretar från svag till hög kvalitet, medan Padthaway är jämnare och av hyfsad kvalitet. Sammanfattningsvis så har vissa områden toppbetyg detta år och andra betydligt lägre.


Årgång: 2008
Betyg: 4

Omväxlande milt och varmt väder från vinterns till vårens blomsättning erbjöd goda förutsättningar till en frisk skörd. Det varma vädret fortsatte under sommaren och toppade på dryga 40 grader mellan jul och nyår. Barossa, McLaren Vale och Clare drabbades värst av hettan, medan de sydligare belägna Coonawarra och Padthaway klarade sig bättre och presterade en hög druvkvalitet. Speciellt gällde det de odlare som skördade innan den två veckor långa värmeböljan i mars.


Årgång: 2007
Betyg: 3

En extremt kall vinter och värsta oktoberfrosten i mannaminne hotade den kommande skörden. Den varma och torra våren erbjöd dock goda möjligheter under blomningen. Temperatur och nederbörd från februari till april var lite över normal och gav en tidig skörd. Bränderna som härjade drabbade även vingårdarna och skörden var den lägsta på sju år. Barossas viner är tanninrika men dock något svag i fruktigheten. Ett medelmåttigt år.


Årgång: 2006
Betyg: 4

Trots att den milda vinterns nederbörd var lite över genomsnittet, upplevde Barossa den torraste våren i mannaminne. Det var stabila förhållanden från september fram till januari då en värmebölja drog in och bromsade växtligheten. Milt väder i februari och mars förbättrade dock. Överlag en stabil årgång i South Australia, med kanske något lättare stil än de två föregående årgångarna. Coonawarras cabernet sauvignon lyckades mycket bra.


Årgång: 2005
Betyg: 4

Ett bra växtår igen, med jämn vinter- och vårnederbörd. En torr, mild mognadssäsong med vissa uppfriskande regnperioder. Tack vare naturliga förhållanden och tidigt förebyggande åtgärder blev skörden ovanligt frisk och med hög kvalitet. Ett bra år för Barossa.


Årgång: 2004
Betyg: 3

Överlag bra förhållanden och en stabilisering av vattennivån från 2003 års torka. En relativt frisk skörd med bra druvkvalitet. Coonawarra lyckades mycket bra.


Årgång: 2003
Betyg: 4

Torkan vintern 2002 och våren 2003 minimerade inte bara druvstorleken utan även skörden, förutom för pinot noir. Frånvaro av regn fram till slutet av februari gav dock en ovanligt frisk skörd som resulterade i kraftiga shirazviner.


Årgång: 2002
Betyg: 4

En mycket lyckad årgång. Mycket regn under vintern följdes av en sval vår och sommar. En torr och varm höst gav balanserade viner, även om skördemängden var mindre än normalt.

Till sidans topp


Årgång: 2001
Betyg: 4

Sommaren var mycket varm detta år i South Australia. Skörden verkade bli mycket tidig. Men regn under början av mars gjorde att vädret blev svalare och druvornas mognadsperiod förlängdes. Den utdragna skörden genomfördes under goda förhållanden.


Årgång: 2000
Betyg: 3

En årgång som gav viner av blandad kvalitet. Den kalla våren medförde dålig fruktsättning och att skörden blev liten. Kraftigt regn under februari medförde att en del druvor svullnade upp och sprack.


Årgång: 1999
Betyg: 3

En något svår årgång, där producenterna i South Australias södra del lyckades bättre än sina kollegor i de norra delarna. Detta på grund av att man i dessa distrikt undkom det stadiga regn som föll runt Adelaide och närliggande områden.


Årgång: 1998
Betyg: 5

Kanske en av de bästa årgångarna i Australien över huvud taget. Väderförhållandena var goda och odlarnas farhågor för torka räddades av rätt mängd regnfall vid rätt tidpunkt. I Barossa, Clare Valley och McLaren Vale gjordes exceptionella shirazviner.


Årgång: 1997
Betyg: 3

En ganska problematisk årgång där den långa och extremt varma och torra sommaren gjorde att druvorna mognade för fort. Det innebär att vinerna kan tyckas vara något obalanserade i smaken.


Årgång: 1996
Betyg: 4

I stort en mycket lyckad årgång i hela Australien. South Australia lyckades kanske allra bäst, där de olika vindistrikten, med McLaren Vale och Barossa i spetsen, gjorde balanserade och långlivade viner.


Årgång: 1995
Betyg: 3

En relativt sett svår årgång för shirazvinerna från South Australia. Shiraz från McLaren Vale verkar ha gjort bättre ifrån sig än från Barossa. Volymmässigt blev produktionen mindre än 1994.


Årgång: 1994
Betyg: 5

Ett utmärkt år då stor skörd kombinerades med hög kvalitet. De flesta vindistrikt i South Australia hade mycket bra väder under druvornas mognadsperiod, och shirazvinerna blev därför rejält koncentrerade.


Årgång: 1993
Betyg: 3

En kall vinter följd av en sval vår fördröjde druvornas utveckling med nästan tre veckor. Fuktigt och molnigt väder under den fortsatta mognadsperioden medförde svampangrepp. Skörden i South Australia blev därför mindre än normalt.


Årgång: 1992
Betyg: 3

Ett år som bjöd på något svalare väder, vilket gjorde att shirazvinerna från South Australia inte blev lika koncentrerade som vanligt. Skörden var dock överlag rejält stor.


Årgång: 1991
Betyg: 4

En mycket lyckad årgång, där de australiensiska producenterna hade utmärkta druvor att arbeta med. Medeltemperaturerna var högre än normalt under januari och februari, och skörden kunde inledas relativt tidigt.


Årgång: 1990
Betyg: 4

En mycket god årgång. Bra väder under druvornas mognadsperiod gav koncentrerade viner. Den enda invändningen är att vinernas tanninnivåer kan vara något höga.

Till sidans topp


 

Dela via