Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaFrankrikeBourgogne

Côte de Nuits

Côte de Nuits

Kunskap & Inspiration

Côte de Nuits

Côte de Nuits är den norra delen av Côte d´Or. Här tillverkas mest rött vin av pinot noir och vissa tillverkas i mycket små kvantiteter. 24 av Bourgognes 33 grand cru-vingårdar ligger i Côte de Nuits.

Viner   Klimat & jordmån   Historia

Côte de Nuits vinodlingar börjar strax söder om Dijon. Vinbyarna ligger sedan som ett pärlband utmed Den gyllene sluttningen Côte d´Or, som även kan tolkas som vettande mot öster (Côte d´ Orient): från Marsannay, Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-St-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Flagey-Echézeaux och Vosne-Romanée till huvudorten Nuits-St-Georges. Små fickor av chardonnay finns också insmugna i detta pinot noirdruvans rike.

Viner

Côte de Nuits

Detta är övergripande namnet på vinerna från området, och det är en egen appellation. Cirka 95 procent är rött vin av pinot noir, resterande fem är vitt av chardonnay. Inom regionen finns sedan olika premier cru- och grand cru-gårdar inom varje kommun.

Marsannay

Marsannay är den enda kommunappellationen som gör vin av alla tre färgerna: vitt, rött och rosé. Det är den nordligaste kommunen i Côte d’Or och här produceras mer rött och rosé än vitt vin. Röda viner utgör dock större delen av produktionen, följt av vitt och rosé.

Här finns inga premier cru:s däremot namn på olika vingårdslägen, så kallade lieux-dits, som kan sättas ut på flasketiketten. Röda och rosé görs på pinot noir. Vita till största delen chardonnay, men även pinot blanc förekommer.

Fixin

Fixin har sex premier cru-vingårdslägen för rött vin på pinot noir. De är relativt fylliga, smakrika och kallas för "vinterviner" då de behöver utvecklas en tid på flaska. Vinerna är mörka i färgen och kan ibland upplevas som robusta i sin ungdom, men rundas av med tiden. Här görs även en liten del vitt vin på chardonnay.

Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin är den största kommunappellationen, och största byn, i Côte de Nuits. De röda vinerna hör till de fylligaste i Bourgogne och kräver många års lagring för att komma till sin rätt. Kommunen har nio grand cru och 26 premier cru-vingårdslägen. Man producerar bara rött vin av pinot noir.

Vingårdar som klassas som grand cru:

 • Mazis-Chambertin
 • Ruchottes-Chambertin
 • Chambertin Clos-de-Bèze
 • Chapelle-Chambertin
 • Griotte-Chambertin
 • Charmes-Chambertin
 • Le Chambertin
 • Lantricières-Chambertin

Morey-Saint-Denis

Rödvinerna från Morey-Saint-Denis är något lättare än vinerna från Gevrey-Chambertin, med aromer av mörka bär blandat med körsbär och hallon. Det finns också små delar av chardonnay. Byn har fem grand cru och 20 premier cru.

Vingårdar som klassas som grand cru:

 • Clos de la Roche
 • Clos Saint-Denis
 • Clos des Lambrays
 • Clos de Tart
 • Bonnes Mares (mindre del av)

Chambolle-Musigny

I Chambolle-Musigny finns två grand cru och 24 premier cru-gårdar. Vinerna beskrivs som "eleganta" med med mjuka tanniner och har som unga inslag av hallon och jordgubbar. Grand cru-vinerna lagras ofta på nya ekfat, medans premier cru ofta har en blandning mellan använda och nya. I Le Musigny görs även en liten mängd vitt vin.

Vingårdar med grand cru-status:

 • Bonnes Mares (större delen)
 • Le Musigny (liten del vitt vin)

Vougeot

Odlingarna i kommunen Vougeot ligger inklämd mellan Chambolle-Musigny i norr och Vosne-Romanée i söder. Appellationens drygt 80 hektar domineras av grand cru-gården, Clos de Vougeot.

Vingårdens 50 hektar är uppdelade på över 80 odlare och jordmånen är mycket varierad. Därför är det svårt att sammanfatta karaktären med ett par ord, men vinerna från de främsta producenterna är i sin ungdom relativt strama och vinner på lagring. I sin ungdom hittar du drag av hallon och björnbär, med ålder tryffel och skogsmark. Det produceras också vitt vin av chardonnay.

Vougeot har fyra premier crus: Clos de la Perrière, Le Clos Blanc, Les Crâs och Les Petits Vougeots.

Flagey-Echézeaux

Viner från lägen som inte är grand cru-betecknade i Flagey-Echézeaux säljs som AOC Vosne-Romanée. Grand crubetecknade viner är:

 • Grands Echézeaux 
 • Echézeaux

Vinerna är relativt kraftiga och färgen går åt mörkare rödlila färg i sin ungdom. Körsbär, rosor, mörka hallon och kryddor kan hittas i doften i unga år.

Vosne-Romanée

I Vosne-Romanée ligger en handfull grand cru-gårdar och vinerna hör till Bourgognes mest eftertraktade, och därmed dyraste. Vinerna är eleganta, balanserade och långlivade.

Följande sex grand cru lägen återfinns här:

 • Richebourg
 • Romanée-Saint-Vivant
 • Romanée-Conti
 • La Romanée
 • La Grande Rue
 • La Tâche

Nuits-Saint-Georges och Prémeaux

Huvudorten i Côte de Nuits är Nuits-Saint-Georges, som också är namnet på kommunen. Det röda vinerna från den norra delen liknar dem från angränsande Vosne-Romanée, medan de från söder tenderar att bli något robustare. Appellationen Nuits-Saint-Georges täcker även in vinerna från kommunen Prémeaux. Det odlas även en viss del chardonnay i Nuit-Saint-Georges. Det finns 41 vingårdar som är klassade premier cru.

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits

På höjderna ovanför Côte de Nuits vidtar appellationen Bourgogne Hautes Côtes de Nuits, som ligger på två platåer. Fokus på kvalitetsförbättringar har gett resultat och de röda vinerna visar upp smakrik karaktär och de vita likaså.

Klimat och jordmån

Côte de Nuits bästa vinodlingar klättrar upp till 250–350 meter på sluttningarna av en kalkstensås. Åsen har under tidens lopp vittrat ner och blandats med lera till den jordmån där pinot noir trivs bäst. Den övre delen av åsen ger väderskydd och läget mitt på sluttningarna, som anses bäst, har både god dränering och solexponering. De högre belägna Hautes-Côtes de Nuits är mer utsatta för vindar och kraftiga regn från väster.

Côte de Nuits bästa vinodlingar klättrar upp till 250–350 meter på sluttningarna av en kalkstensås.

Historia

Côte de Nuits har fått sitt namn efter staden Nuits-Saint-Georges, som har en månghundraårig vinhistoria och fick sin egen appellationsstatus 1936, vilken också inkluderar kommunen Prémeaux-Prissey söderut. Côte de Nuits innefattar 14 kommuner, eller byar, varav sex byar producerar grand cru-vin i det centrala området mellan Gevrey-Chambertin och Nuits-Saint-Georges. Totalt har Côte de Nuits 24 grand cru.