Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaTyskland

Rheinhessen

Rheinhessen

Kunskap & Inspiration

Rheinhessen

Rheinhessen är med sin vinodlingsareal på över 26 000 hektar störst av Tysklands 13 vinregioner. Det ligger som ett nav i det väldiga vinflodssystemet mellan den mäktiga Rhenkröken vid Mainz och av floden Nahe i väster.

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Historia

Viner

Kvalitetsvinerna görs på druvor från de branta flodstränderna vid Nierstein och Bingen. Resten av landskapet är flackt och böljande och en stor del av skörden från dessa vingårdar på flack mark tas om hand av kooperativ eller stora vinproducenter.

Tidigare har Rheinhessen varit känt för lite sötare viner, men nu tillverkas allt mer torrt vitt vin.

Rheinhessen delas in i tre distrikt (bereich) – Bingen i nordväst, Nierstein i sydöst och Wonnegau söder och väster om staden Worms.

Bingen

I regionens minsta bereich produceras främst enklare viner som säljs i bulk. Det finns dock två undantag: Bingen, som på södersluttningar med röd kvartsit i jorden producerar bra vita viner av riesling och silvaner, och Ingelheim som är känt för sitt lätta röda vin av spätburgunder (pinot noir).

Nierstein

Detta är Rheinhessens främsta distrikt. På Rheinterrasses sluttningar mot floden producerar vingårdarna med järnhaltig röd skifferlera eleganta viner av riesling. Mittpartiet av denna flodbank är en sträcka som kallas Roter Hang och hela Rheinterrasse gick förr under namnet Rheinfront.

Wonnegau

Wonnegau är ett bereich som nu börjar bli känt för silvaner och riesling, men som tidigare förlitade sig på enklare druvsorter som müller-thurgau, kerner och scheurebe.

Druvor

Riesling har drygt 18 procent av vinodlingsarealen i Rheinhessen, följt av müller-thurgau på drygt 15 procent och den blå dornfelder med drygt 12 procent (2019). Dessutom odlas silvaner, kerner, grauburgunder och scheurebe samt de blå portugieser och spätburgunder (pinot noir).

Klimat och jordmån

Klimatet är tempererat och det stora flacka vinodlingslandskapet har vindskydd av Taunusbergen på andra sidan Rhen i norr, och berg och skog i väster. De bästa vinodlingarna ligger nära floden Rhen som jämnar ut temperaturen. Längre bort från floden är frost ett vanligt problem.

Den överlag bördiga jorden består till stor del av löss, men här finns också kalksten, sand och lera. Den berömda röda skifferjorden Rotliegenden ger viner med stor karaktär i Nierstein och Nackenheim, som båda ligger på den berömda Rheinterrasse.

Historia

Romarna var de första vinodlarna även här, men tydligare belägg finns från 800-talet då Karl den Store sägs ha uppskattat vinerna som växte runt hans Kaiserpfalz i Ingelheim. Det var från detta slott han upptäckte var snön på våren smälte fortast på sluttningen på motsatta sidan floden och beordrade att vin skulle planteras där. I dag hör den sluttningen till Schloss Johannisberg.

Liebfraumilch gör succé

Frånsett ett fåtal berömda lägen i Westhofen och Flörsheim-Dalsheim nära Worms och i framför allt Rheinterrasse med sitt Roter Hang (där Nierstein är centralort), har det enorma vinlandet Rheinhessen inget rykte som motsvarar dess storlek.

I stället heter det mest kända vinet Liebfraumilch – ett halvtorrt vin som har blandats av ett stort antal gröna druvsorter, med müller-thurgau i spetsen. Kyrkan som gett namn åt vinet står utanför Worms och är omgiven av en vingård. Den heter egentligen Mariakyrkan men har efter succén med varumärket Liebfraumilch fått finna sig i att kallas Liebfrauenkirche.

Nierstein lånar ut sitt namn

Vinbyn Nierstein har dock ofrivilligt fått låna sitt berömda namn åt det bereich som täcker samtliga vingårdar i östra Rheinhessen. Ett vin med Nierstein på etiketten kan således skifta stort i kvalitet. Men det är en problematik som fler distrikt lever under – inte bara Rheinhessen och Nierstein (se vinlagstiftning Tyskland).