Avsändare – Till startsidan
StartVinVinprovning

Dekantering och lufta vin

Kunskap & Inspiration

Dekantering och lufta vin

Röda viner vinner på att luftas innan servering, speciellt om de är ungdomliga, lite knutna med liten doft. Även många vita viner får större arombild med luftning. I väldigt mogna rödviner finns fällning som kan avlägsnas genom att vinet dekanteras.

Varför ska vin luftas?

Kort svar: vinet kommer att smaka bättre. När vin utsätts för syre startar en oxideringsprocess som omvandlar ungdomliga aromer till mer utvecklade. Dessutom släpps fler aromer lös och doften blir större.

Hur luftar man vin?

Det räcker inte att bara avlägsna korken och låta vinet "andas" i några minuter innan det är dags att sätta sig till bords. Ytan i flaskhalsen är helt enkelt för liten för att det ska ha någon effekt. Häll i stället vinet längs kanten på en karaff så att vinet noga exponeras för syre. Snurra karaffen ett par varv och låt stå i minst 30 minuter, gärna längre. Ju strävare och fylligare vin, desto längre bör det luftas.

Vinkaraffer med bred botten för att det röda vinet ska exponeras av så mycket syre som möjligt.

Vinkaraffer har bred botten för att vinet ska exponeras av så mycket syre som möjligt.

Behövs speciella karaffer för att lufta vin?

Karaffer för att lufta vin har en bred botten och vid hals för att ge så stor kontaktyta som möjligt. Skulle en sådan saknas så duger en vanlig tillbringare. Det går även bra att lufta vinet genom att först hälla upp det i en kastrull och sedan hälla det i en annan kastrull. Om proceduren upprepas ett par gånger blir vinet genomluftat.

Snurra glaset

Ett annat och mycket enklare sätt att lufta vin på är att helt enkelt hälla vinet längs kanten i ett stort vinglas. Att snurra vinet i glaset är ett annat sätt att lufta och kräver inga förberedelser. Skillnaden är alltid märkbar.

Lufta röda viner

Så gott som allt rött vin tjänar på att luftas, inte bara för aromernas skull. Röda viner upplevs i regel som mindre sträva efter luftning.

Läs mer om defekter i vin

Lufta vita viner

Även vissa vita viner får mer doft och smak om de luftas innan servering, framför allt fatlagrade viner i högre prislägen. Vissa vita viner har hög sulfithalt och svaveldoften kan rensas bort genom luftning.

Ska man lufta boxvin?

Nästan alla viner på bag-in-box är ungdomliga och kommer att tjäna på en rejäl genomluftning innan servering. Vin på box har även mer tillsatta sulfiter för att inte oxidera i förtid och tjänar även av den anledningen på att luftas.

Kan man lufta mousserande vin?

Arommässigt kan unga och knutna champagner tjäna på att luftas men risken är stor att bubblorna kommer att försvinna. Vill du prova detta rekommenderas stor försiktighet samt att champagnen är kall.

Riktigt mogna viner behöver inte luftas

Väldigt mogna viner ska inte luftas lång tid i förväg innan servering. Risken finns att det oxiderar alldeles för snabbt och att aromer hinner gå förlorade. I dessa fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset.

Ta bort fällning i vin genom dekantering

För att inte mognadsfällningar och bottensats ska hamna i vinglaset kan man välja att dekantera.

I ungt rött vin och portvin finns färgämnen och sträva garvsyror lösta. Med lagring klumpas dessa ämnen ihop och bildar små ”kedjor”. Till slut blir dessa molekylkedjor så tunga att de faller till botten. Fällning är på inget sätt farligt, men kan ha en lite bitter smak och gör att vinet ser grumligt ut.

Vita viner innehåller däremot inte så mycket tanniner och färgämnen, alltså blir det oftast inga fällningar i samband med mognad och dekantering är i regel onödigt.

Fällning är på inget sätt farligt, men kan ha en lite bitter smak och gör att vinet ser grumligt ut.

Dekantera portvin

Vintage port får alltid mycket fällning efter antal år av lagring. För att inte fällningen ska hamna i glaset är det bra att alltid dekantera vintage port och även vissa LBV (Late Bottled Vintage).

Hur dekanteras vin?

  • Om ett vin ska dekanteras bör flaskan stå upp i ett dygn. Då hinner sedimentet stabilisera sig på botten och dekanteringen blir enklare.
  • Genom att försiktigt hälla vinet i en karaff undviker du enkelt att få fällning i vinet.
  • Med en ljuskälla under flaskhalsen ser du när fällningen närmar sig öppningen, och du kan avbryta dekanteringen i tid.