Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabellChile

Central Valley

Kunskap & Inspiration

Central Valley

Klimatet i Central Valley i Chile präglas av närheten till Stilla havet och Anderna. Det är en stor region och klimatet skiljer sig mellan de olika distrikten, från Maipo Valley i norra delen till Maule Valley i södra. 

Direkt till årgångarna

2021  2020   2019   2018

 

Årgång: 2021

Betyg: 4

Chile fick över lag en bra skörd med hög fruktsyra, koncentration och lägre alkoholhalt på vinerna. Central Valley hade en del nederbörd och lägre temperaturer än tidigare år. Detta gjorde att växtsäsongen blev ett par veckor längre på vissa håll. Druvorna fick därmed en hög koncentration smakämnen. Sockernivåerna däremot lite lägre, vilket bådar för koncentrerade viner men med lite lägre alkoholhalt än annars. Det gäller främst viner gjorda på sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Chile hade en torr vinter och vår samt värmebölja under sommaren och hösten. Detta gjorde att skörden blev rekordtidig. De blå druvsorterna var små men koncentrerade med socker, fruktsyra och tanniner. Även de gröna druvorna klarade sig bra. Volymen var 15–30 procent lägre mot ett normalår, bland annat på grund av frostattacker.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Chile drabbades återigen av höga temperaturer under växtsäsongen. Nederbörden var mycket lägre än normalt vilket gjorde att många vinrankor riskerade uttorkning och stress. Skördevolymerna blev låga. Kvaliteten på druvorna var dock hög – små druvor med hög koncentration av smakämnen, frukt- och garvsyror.


Årgång: 2018
Betyg: 5

Vintern 2017 var kall och blöt medan våren var varm utan större nederbörd eller frost. December och januari var milda och druvorna utvecklades långsamt under mars, vilket är en fördel för att behålla sockernivån utan att förlora syran. Skörden ökade med 20 procent. Man förväntar sig viner av bra till hög kvalitet med balans och mer finess än kraft.


 

Dela via