Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabellPortugal

Vintage Port

Kunskap & Inspiration

Vintage Port

Dourodalen har hett kontinentalt klimat. Heta dagar följs av kyliga nätter. Vinrankorna är planterade på terrasser utmed Dourofloden.

Direkt till årgångarna 

2021  2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011  2010   2009   2008   2007   2006   2005   2004   2003   2002   2001   2000 1999   1998   1997   1996   1995   1994   1993   1992   1991   1990

 

Årgång: 2021

Betyg: 4

En relativt sval årgång jämfört med senaste åren, vilket gav druvorna en lång växtsäsong. Balansen mellan fruktsyra, tanniner och socker var bra. Det förekom hagel under våren och en del vingårdar drabbades hårdare än andra.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Höga temperaturer över året gjorde att skörden kom i gång tidigare än normalt. Gröna druvor i slutet av augusti, blå ett par veckor senare. Touriga nacional klarade sig bäst jämfört med exempelvis alicante bouschet och touriga franca. Druvorna blev små och koncentrerade på grund av värmen, men också färre då vinrankorna tenderade att ”stänga ner” och druvorna riskerade att skrumpna. Om det blir ett generellt vintageår är för tidigt att avgöra.


Årgång: 2019
Betyg: 4

I Douro var vädret torrt och relativt lite regn föll under vintern, våren och sommaren. Risken för torka fanns, men det fina i sammanhanget var att temperaturerna under sommaren inte stack iväg lika mycket som i resten av Europa. Det gjorde att druvorna fick mogna i lagom takt. I september kom också en del regn vilket var bra för druvorna. Kvaliteten på druvorna vid skörd, gröna som blå, var bra med hög fruktsyra, tanninstruktur och sockernivåer. Det är för tidigt att säga om det kommer deklareras ett vintage-år från portvinsproducenterna, men det är inte omöjligt.


Årgång: 2018
Betyg: 4

Det började med en kall och torr vinter. Våren tog vid med kall väderlek och mycket regn. Mars visade dubbel regnmängd än normalt. Juni var också regnig och hagel förstörde en stor del druvor. Mjöldagg var utbrett. En tidig insats samt torrt och varmt väder, speciellt augusti och september var ovanligt heta, räddade skörden och muntrade upp vinmakarna. Men solen brände bort en del av druvornaTouriga francasticker ut men touriga nacional och tinta roriz ser också lovande ut.


Årgång: 2017
Betyg: 4

Torka och höga temperaturer gav en rekordtidig skörd, den tidigaste sedan 1945. Redan i mitten av september var de flesta druvor plockade. Kvaliteten på druvorna var bra och det pratas om ett möjligt vintage-år för det röda portvinet. Druvorna var koncentrerade, små och rika på tanniner. Volymen minskade dock med uppemot 35 procent i vissa områden av Dourodalen.


Årgång: 2016
Betyg: 4

Kall och våt vår gjorde att det i slutändan blev en mindre skörd än normalt. Värme under sommaren och även på hösten gjorde att druvorna uppnådde full mognad till bra kvalitet.


Årgång: 2015
Betyg: 5

Många jämför med 2011 och förhoppningarna tillika förväntningarna är stora. Precis som på de flesta områden var det varmt och torrt. Skörden startade tidigt och när druvorna togs omhand var de i bra kondition, hela och koncentrerade. De svala sensommarnätterna bevarade fruktsyran. Det var dock ett lotteri med regn under skördedagarna i mitten av september. Producenter som vågade vänta ut regnet belönades med sol och värme, vilket gav det sista mognadsintervallet en sista kick. Blir troligen ett vintage-år.


Årgång: 2014
Betyg: 4

En stor utmaning för Douro detta år. Perioden december till mars föll det över 40 procent mer nederbörd än normalt. Överlag blev det en ganska torr och varm fortsättning, men ett oväntat avbrott var det kraftiga regn som föll i början av juli, som orsakade stora skador. Trots allt var producenterna nöjda med kvaliteten och det lär blir ett vintageår. 


Årgång: 2013
Betyg: 3

En kall vår och torr sommar signalerade en sen skörd. Väderrapporterna i slutet av september indikerade på stora mängder regn och det blev bråttom att få ut druvplockarna. Det är ett tvådelat resultat: druvkvalitet före och efter regnet. Touriga nacional är vinnaren medan den sent mognande touriga franca drog det kortaste strået.


Årgång: 2012
Betyg: 3

Början av året var nederbördsfattig och ledde till viss oro. Precis under den kritiska blomningen öppnade sig skyn. I slutet av juni kom en hastig värmebölja som ledde till att utsatta druvor solbrändes. Juli och augusti var rätt milda, med positiv effekt på druvkvaliteten. Septemberregn förde med sig svalare väder, men risken för uppsvällda och urvattnade druvor ökade dramatiskt och det blev lite av gambling med att välja rätt skördetid.

Till sidans topp


Årgång: 2011
Betyg: 5

En stor årgång av årgångsportvin. Perfekta förhållanden under hela mognadssäsongen, tillika under skördetiden. Många portvinshus var så entusiastiska och deklarerade vintage port före den traditionella St George’s Day. Då årgångsportvin av sådan bra kvalitet kräver lång mognadstid.


Årgång: 2010
Betyg: 4

En ovanligt fuktig och nederbördsrik vinter. Vattenreserverna fylldes på, vilket behövdes under den heta sommarperioden. Skörden försenades eftersom fenolmognaden avstannade under hettan. September kom med välbehövligt regn och återupplivade rankorna. Officiellt inget vintage år, men de flesta signalerade Single Quinta.


Årgång: 2009
Betyg: 4

De senaste årens torka, med visst undantag av rätt blöta 2008, har tärt på vattenreserverna och skördarna har blivit små. Juniregn och svalare sommarväder reducerade stressen bland vinstockarna. Dock var det torra vädret under mognadsperioden orsaken till en rätt liten skörd. Kvaliteten är det däremot inget fel på, utan många pratar om en klassisk långlivad vintage-årgång, med täta, mörka och komplexa viner som eventuellt förtjänar en femma.


Årgång: 2008
Betyg: 3

Svampangrepp av mjöldagg var under detta år utbrett och till och med risk för röta var överhängande, sedan regnmängden i april långt överskred det normala. Många odlare var tvungna att bespruta kraftigt för att begränsa skadorna. Juni och juli var rätt svala och torra och augustihettan uteblev. En del panikplockade smått omogna druvor när början av september bjöd på regn. De som väntade belönades med perfekt skördeväder i slutet av september. Ett single quinta år.


Årgång: 2007
Betyg: 4

Vinterregnen fyllde på vattenreserverna, hårt belastade av fyra torra år. Det blev ett lyckat avslut trots tunga sommarregn. Det var ganska kritiskt ett tag, men sommaren gav tillräckligt solsken för en jämn mognad. Vädret under skörden i september var perfekt och druvorna var friska. Många förväntar sig mycket av denna lovande årgång av hög kvalitet med intensitet, balans och komplexitet.


Årgång: 2006
Betyg: 3

Behövligt vinterregn fyllde på grundvattennivån. Torrt och varmt,  både vår och sommar. Hagelskur i juni gjorde att vissa förlorade upp till 30 procent av skörden. Dagstemperaturen i juli var ofta runt 40 grader. Svala augusti följdes av oväntad hetta i september, vilket fick en stor del av druvorna att skrumpna, speciellt i yngre vingårdar. Ojämn kvalitet.


Årgång: 2005
Betyg: 5

En väldigt torr vinter under 2004 och 2005. Knoppning och blomsättning fortskred perfekt. Mycket torrt från juni till augusti. Friska druvor tack vare den torra perioden och den perfekta blomningen. Förutom kraftig nederbörd i september var hösten väldigt bra och skörden var av mycket god kvalitet, särskilt från högt belägna områden. Förutsättningarna till långlivade och komplexa viner är mycket goda.


Årgång: 2004
Betyg: 3

En annorlunda växtsäsong, som visade att det är en tunn linje mellan succé och katastrof. Vintern 2003 var mycket regnig och 2004 började med en ovanligt torr period fram till maj. Värmen och solen i maj fick stockarna att växa enormt och junihettan tärde på vattenreserverna. I augusti vände allt, som var den blötaste på över 100 år. Augusti och början av september var sval och bromsade mognadsfarten. Septemberregnet ställde odlarna inför ett stort problem: att skörda omogna druvor innan allt ruttnar eller att hoppas på bättre väder. De som väntade gjorde ett lyckodrag, för värmen återkom och sockernivån accelererade. Resultatet för dem blev intensiva, balanserade viner av hög kvalitet. Ett single quinta år.


Årgång: 2003
Betyg: 4

En mycket ojämn nivå på druvkvaliteten. Även Dourodalen drabbades av sommarhettan, men regn vid rätt tillfällen förbättrade utsikterna. Den blöta vintern år 2002 under tredje veckan visade sig också ge positiva effekter. Knoppningen var tidig och blomningen var perfekt. De ovanligt varma höstnätterna, runt 30 grader, oroade många odlare. Augustiregnet stabiliserade läget något och erbjöd de som skördade vid rätt tidpunkt mycket bra druvor som resulterade i tanninrika, balanserade viner. Andra fick problem med låg fruktsyra och den övertydliga fruktigheten. Officiellt deklarerad vintage port.


Årgång: 2002
Betyg: 2

Våren och sommaren bjöd på torrt men ganska svalt väder. I början av september såg det ut att bli en liten skörd men av mycket hög kvalitet. Regnet kom dock den 13 september och avbröt skördearbetet som hade börjat en vecka tidigare i vissa vingårdar. Därmed spolades många producenters hopp om ett vintageår bort. De som hann skörda klart innan regnet kom, fick däremot bra druvor.

Till toppen av sidan


Årgång: 2001
Betyg: 3

En hyfsad årgång för port, men inte vintage port. Vintern var regnig, vilket var efterlängtat efter fyra torra vintrar på rad. Knoppningen skedde tidigt i mars, och följdes av torrt och ganska varmt väder under vår och sommar. Skörden pågick från mitten av september till mitten av oktober. Ett användbart år för producenterna som kan förnya sina lager av ruby och tawny port.


Årgång: 2000
Betyg: 4

Efter en kall och torr vinter följde en period av ostadigt och regnigt väder i april och maj. Både knoppning och blomsättning påverkades, och därför blev skörden mindre än normalt. Efter en varm sommar kunde odlarna skörda mycket koncentrerade druvor. Alla de stora portvinsproducenterna valde att göra vintage port.


Årgång: 1999
Betyg: 1

Inget år för vintage port.


Årgång: 1998
Betyg: 3

Ett år som gav portviner av medelmåttig kvalitet. En kall och fuktig vår framkallade svampsjukdomar i många vingårdar. Efter en het sommar –  som verkade borga för hög kvalitet hos druvorna – inleddes skörden i mitten av september. Men då kom regnet, vilket minskade koncentrationen i druvorna.


Årgång: 1997
Betyg: 4

En mycket lyckad årgång, där i stort sett alla portvinsproducenter valde att göra vintage port. Jämfört med 1994 har vinerna generellt sett inte så hög koncentration. Svalt och fuktigt väder under juni och juli följdes av en het augustimånad. I mitten av september var druvorna mogna och skörden kunde börja.


Årgång: 1996
Betyg: 2

Det häftiga regnandet under vintern 1995–1996 medförde att grundvattennivåerna steg kraftigt. Under den milda våren kunde därför vinstockarna ohämmat skjuta skott och bilda lövverk, vilket medförde att mognaden hos druvorna fördröjdes. En sen skörd av inte fullt mogna druvor gjorde att detta inte blev ett tillräckligt bra år för vintage port.


Årgång: 1995
Betyg: 3

Svåra väderförhållanden gjorde att endast ett fåtal producenter valde att göra vintage port detta år. Oavbruten hetta under augusti fick många druvor att skrumpna, vilket ledde till att odlarna skördade mycket tidigt.


Årgång: 1994
Betyg: 5

En mycket bra årgång där de flesta producenter valde att göra vintage port. Druvorna kunde skördas under goda förhållanden i slutet av september. Den annars så snabba jäsningen bromsades något av svalt väder, vilket gladde vinmakarna.


Årgång: 1993
Betyg: 1

Regn, regn och åter regn gjorde att hela skörden möglade bort. 


Årgång: 1992
Betyg: 4

En handfull producenter som hade valt bort årgång 1991, valde att göra vintage port detta år. Väderförhållandena var överlag goda och tiden får utvisa vilken av dessa två årgångar som kommer att anses bäst. Vissa källor håller 1992 för att vara bättre.


Årgång: 1991
Betyg: 4

En mycket bra årgång, där de flesta producenter valde att göra vintage port. En regnig vinter följdes av en fin vår och en tidig sommar som var het och torr. I september föll lagom med regn.


Årgång: 1990
Betyg: 2

Överlag inget bra år för vintage port. Det gynnsamma vädret i början av druvornas mognadsperiod förbyttes i extrem hetta under juli och augusti. Ett fåtal producenter valde att deklarera vintage port detta år.

Till sidans topp


 

Dela via